Academicianul Alexandru Zub îşi va petrece restul zilelor la Mănăstirea Văratec
Dimensiune font:
* fondul de carte şi manuscrisele adunate de istoricul şi academicianul Alexandru Zub de-a lungul anilor a fost donat Bisericii, către biblioteca „Dumitru Stăniloae, unde se va constitui o sală specială de lectură Alexandru Zub * Mitropolia a înfiinţat şi un centru de cercetare care poartă numele distinsului academician şi istoric
La cei 88 de ani ai săi, academicianul Alexandru Zub a ales să se retragă la o mănăstire din judeţul Neamţ. „A existat dorinţa de a se retrage şi de a fi îngrijit. Noi, cu toată dragostea şi cu toată inima dorim să-l găzduim acolo, la aşezământul social de la mănăstirea Văratec. Cu siguranţă e un mediu care-l ajută nu doar din punct de vede al sănătăţii, ci şi al liniştii, mai ales duhovniceşti. Domnia sa este şi un om credincios care a trecut cu multă smerenie prin nenumărate umilinţe şi suferinţe în timpul comunismului”, a spus preotul Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Academicianul Alexandru Zub a ales să îşi petreacă restul zilelor la mănăstirea Văratec. Fondul de carte şi manuscrisele adunate de istoricul şi academicianul Alexandru Zub de-a lungul anilor a fost donat Bisericii. „Nu vorbim doar de lucruri tipărite, ci vorbim de foarte multe fişe valoroase, toate acestea sunt donate către biblioteca Dumitru Stăniloae. Acolo se va constitui o sală specială de lectură Alexandru Zub. Mitropolia a înfiinţat şi un centru de cercetare care poartă numele distinsului nostru academician şi istoric. Această sală va fi alături de sala părintelui academician Dumitru Stăniloae. Cei doi, de altfel, s-au şi cunoscut în timpul vieţii. Este o şansă pentru generaţiile care vin, de a avea această comoară culturală de ordin documentar, de ordin istoric, şi de a continua opera ilustrului academician Alexandru Zub”, a spus părintele Constantin Sturzu.
Alexandru Zub nu este primul academician care a ales să se retragă la mănăstirea Văratec, în ultima parte a vieţii, de ospitalitatea celor de aici beneficiind mai multe figuri emblematice ale culturii noastre. Aici s-a retras şi academicianul Zoe Dumitrescu Buşulenga, care a devenit călugăriţă sub numele de sora Benedicta. Tot aici s-au retras şi mari teologi români, dar şi poeta Veronica Micle, la două săptămâni după moartea marelui Eminescu.
Născut în 1934 în judeţul Botoşani, Alexandru Zub este istoric, biograf, eseist, fost profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, fost şef al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, este din 2004 membru al Academiei Române.
Acesta a fost dizident şi deţinut politic în perioada comunistă, dar şi memru al comisiei prezidenţiale pentru Studierea Dictaturii Comuniste în România. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau