Acuzații de malpraxis la Maternitatea „Cuza Vodă”
Dimensiune font:
* fostul şi actualul manager de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași îşi apără colegele în faţa acuzaţiei de malpraxis * gravida, aflată la a treia sarcină, a născut un făt mort, deşi la controlul din ultima săptămână n-au fost depistate niciun fel de probleme * cazul e deja în discuţia Colegiului Medicilor şi în atenţia procurorilor * se aşteaptă rezultatele autopsiei, care ar putea clarifica nefericita situaţie
Ieri, la primele ore ale dimineţii, Materniatea Cuza Vodă a fost luată cu asalt de către agenţii de la Serviciul de Investigaţii Criminale a IPJ Iaşi, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. La descinderi au participat aproximativ 30 de poliţişti, care au efectuat percheziţii în birourile mai multor medici, după ce o fostă pacientă a făcut plângere pentru malpraxis. Femeia, Manuela Leahu, se afla la a treia naştere, în ultima săptămână de sarcină şi nu părea a fi niciun fel de probleme. La ultimul control, medicii au decis că nu se impune cezariana, că va urma o naştere normală, la termen, că nu e nevoie de internare preventivă, având în vedere istoricul medical al gravidei, însă, din nefericire, fătul s-a născut mort. „Nu am acceptat internarea acestui caz. Fătul era viu şi nu avea niciun motiv să stea în spital. După ultima examinare, femeia a stat acasă 2-3 zile, iar după alte 3 zile a constatat absenta mișcărilor fătului. Ulterior s-a internat la Maternitatea Cuza Vodă pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat ca să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană”, a declarat fostul manager al Maternității, prof.dr.Mircea Onofriescu. Acesta a mai adăugat că nu e vorba de un caz nemaiîntâlnit, că decesul subit al fătului sau al nou-născutului e un fenomen, din păcate, destul de frecvent.
Despre cazul ajuns acum în atenţia Colegiului Medicilor, dar şi a procurorilor, doctorul Onofriescu susţine că atât el, cât şi cele două doctoriţe implicate au făcut tot ceea ce trebuia. „Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridolară, confortul cel mai bun”, a adăugat fostul manager.
Şi cel actual, economistul Robert Dâncă, are aceeaşi poziţionare, afirmând cu nu este deloc vorba de malpraxis, ci doar de o întâmplare nefericită. „Eu ca şi manager şi corpul medical facem tot ce este posibil să avem un act medical de calitate aşa cum este normal. Deşi ne aflăm într-o situaţie complicată, nu suntem spital Covid, avem toate circuitele necesare. Am avut paciente cu Covid-19. Medicii şi-au făcut treaba la nivel de calitate maximă. Am avut cazuri în care copii născuţi la 500 grame au plecat acasă sănătoşi. Acest lucru confirma foarte clar că în spital se lucrează la calitate maximă. Nu pot şti ce a deranjat-o pe mamă. Însă la 15.000 de naşteri pe an, pot fi pacienţi care consideră că le-au fost lezate anumite drepturi. Le-am cerut personal să fie respectate indiferent de persoană care se prezintă în triaj. Au fost ridicate documente medico-legale. Nu avem cozi, nu avem activitatea afectată”, a declarat Dâncă.
Femeia venise cu o sarcină oprită în evoluţie de 48 de ore, a fost internată imediat, dar nu s-a mai putut face nimic. Acum, se aşteaptă rezultatele autopsiei, care ar putea clarifica nefericita situaţie. Cazul nu-i chiar foarte nou, iar lucrurile nu sunt deloc simple. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau