Adulții nu mai au acces pe terenurile de sport ale şcolilor
Dimensiune font:
Ieşenii atrag atenţia că, în continuare, terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare nu pot fi folosite de amatorii de sport * speţa a făcut subiectul unei dispute în instanţă, iar Curtea Constituţională a admis că proiectul de lege prin care era permisă utilizarea terenurilor de sport din incinta școlilor în afara orelor de program este neconstituţional * parlamentarii au susţinut că decizia Curţii s-a făcut la presiunea directorilor de şcoli, care scot bani frumoşi din închirierea terenurilor * ulterior, proiectul de lege a fost îmbunătăţit, fiind introdusă prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost” * pe 5 ianuarie, legea a fost promulgată de preşedintele României, iar începând cu luna aprilie, directorii de şcoli trebuie să o aplice * la Iaşi există şi o hotărâre de CL, iar în scurt timp va apărea şi regulamentul * potrivit acestuia, terenurile pot fi folosite de copii până în 18 ani în afara orelor de curs, fiind interzis accesul adulţilor
La finalul anului 2021, deputatul ieşean Filip Havârneanu anunţa că proiectul „Fără lacăte pe curtea şcolii” a fost adoptat în Camera Deputaţilor, astfel că elevii şi părinţii vor putea folosi terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile. „Iniţiativa-manifest Fără lacăte pe curtea şcolii, unde sunt co-iniţiator, devine lege. Plenul Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional, a adoptat astăzi proiectul care prevede ca elevii şi părinţii să aibă acces şi să folosească terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile şi să interzică dreptul la mişcare al copiilor”, a susţinut deputatul USR în decembrie 2021. El a afirmat că joaca multor copii s-a mutat în stradă, unde pericolul devine iminent, astfel că acest proiect vizează şi siguranţa celor mici.
Scurt istoric
Pe 13 ianuarie 2022, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, menționând în sesizarea către CCR că proiectul are formulări neclare. CCR a declarat neconstituțional proiectul de lege, existând, la un moment dat suspiciuni că decizia a fost una politică. „PNL au fost cei care s-au opus vehement în comisii la ordinul lui Sorin Cîmpeanu. Miza este reprezentată de banii pe care îi fac directorii de școli din închirierea terenurilor din curtea școlii, dar mai ales din interior”, au spus unii parlamentari. USR a redepus în Parlament proiectul de lege îmbunătăţit introducând prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost”. „Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu 2plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, s-a menţionat în proiectul de lege. Acesta nu a mai fost atacat la CCR, deputaţii l-au votat ulterior, iar pe 5 ianuarie, preşedintele Iohannis a promulgat legea. Unitățile de învătământ au la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport. Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare va fi afișat într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.
Chirica: „Le dăm drumul”
Însă probleme continuă. O intervenţie a unui părinte în cadrul audienţelor televizate pe care primarul Chirica le acordă săptămânal a scos la iveală faptul că, în continuare, terenuri de sport sunt închise cu lacătul. Edilul-şef a menţionat faptul că, în curând, o astfel de situaţie va deveni istorie. „Noi nu suntem împotriva deschiderii terenurilor. Dar nu pot să o fac cu forţa. Dacă Consiliile de Administraţie ale şcolilor, respectiv conducerile şcolilor nu sunt de acord, eu, ca primar nu pot face nimic, aş fi acuzat de abuz. Motiv pentru care s-a luat o iniţiativă la nivelul Parlamentului, ca aceste terenuri să fie deschise în afare orarului şcolililor pentru toţi cei care vor să facă sport. Am avut întâlniri nenumărate cu inspectorii şcolari pentru sport, am făcut o comisie, un regulament, care va deveni lege. De azi încolo terenurile rămân deschise, desigur, cu anumite condiţii : să nu se intre cu crampoane pe terenurile sintetice sau cu tartan, să existe un om la pază care să urmărească aceste lucruri. E o chesttiune de timp, le dăm drumul în mod organizat”, a spus primarul. Mihai Chirica a subliniat faptul că adulţii nu vor avea acces pe terenuri. „Terenurile şcolare trebuie să fie petru copii, până în 18 ani, nu au ce căuta adulţii. Când intră adulţii, apar ţigările, băutură, înjurăturile, cei mari îi alungă pe cei mici. Se va vandaliza tot, aia mici vor fi împinşi afară, iar directorii de şcoli vor avea motive să spună că nu a fost un proiect bun. Repet, le dăm drumul, chiar dacă aceasta va presupune angajarea unui om suplimentar la pază”, a spus primarul Iaşului.
În Consiliul Local Iaşi s-a decis, în 2021, un proiect de hotărâre care reglementează accesul şi folosirea gratuită a bazelor sportive aflate în incinta unităţilor şcolare preuniversitare ale municipiului Iaşi pe întreaga durată a anului şcolar, a vacanţelor şcolare, precum şi în week-end-uri. Potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Iaşi împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean va întocmi un regulament privind accesul elevilor/studenţilor pe terenurile de sport ale şcolilor, precum şi desfăşurarea de activităţi sportive pe întreaga durată a anului şcolar, a vacanţelor şcolare, precum şi în week end-uri. Activităţile sportive se vor desfăşura cu respectarea tuturor recomandărilor autorităţilor, precum şi cu respectarea cadrului legal impus de prevederile în vigoare. Accesul în incinta bazei sportive a elevilor se va face cu respectarea principiului nediscriminării şi înlăturarea oricărei forme de încălcare a demnităţii.
În vederea bunei desfăşurări a acestei iniţiaitve, Primăria Municipiului Iaşi va încheia un protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul Voluntar de Ambulanţă, unităţile şcolare implicate în proiect, Poliţia Locală şi Asociaţia As Natura. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau