Aeroportul Iași continuă seria investițiilor
Dimensiune font:
Construirea Terminalul T4 și sistemului de protecție perimetrală sunt principalele proiecte de investiții care au primit avizul CJ în ultima perioadă. Primul proiect are o valoare totală de aproximativ 450 milioane de lei și prevede construirea unui nou terminal pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Astfel, până la finalul anului 2023, Iașul ar putea avea un aeroport cu un terminal nou, capabil să proceseze 3,5 milioane de pasageri și să asigure dezvoltarea județului din punct de vedere economic și turistic. Noul terminal va presupune costuri importante, iar o parte din ele vor fi acoperite din credite. „A fost semnat contractul de creditare între EximBank și Aeroportul Iași, pentru a asigura contribuția proprie în cadrul contractului de finanțare pentru noul terminal T4. Aeroportul Iași a contractat un credit de investiții în valoare de 77.940.241 lei și un credit revolving pentru finanțarea TVA-ului în valoare de 55.000.000 lei. Creditul de investiții se acordă pe o perioadă de 180 luni, cu o perioadă de grație de 24 luni. Linia de credit pentru TVA se acordă pe 25 luni, urmând a fi închisă după aceasta perioadă”, a declarat Romeo Vatră, directrul interimar al Aeroportului Iași.
În scurt timp, Aeroportul va semna contractul de finanțare europeană pentru terminalul T4, după care se va semna contractul pentru proiectul tehnic și execuție a lucrărilor.
Sisteme de supraveghere de ultimă generație
Până atunci, aproximativ 10 milioane de lei vor fi investite în realizarea sistemului de protecție perimetrală de la aeroport, din care șapte milioane lei reprezintă finanțarea europeană. „Cu acești bani vor fi achiziționate camere video cu iluminare laser, cutii termostatate pentru infrastructura de transmitere a datelor prin fibră optică, UPS-uri de alimentare cu energie electrică, radare fixe, unități de detecție de fibră optică și fibră senzitivă, detectoare de mișcare și un sistem de televiziune cu circuit închis pentru protecția perimetrală , format din server video cu spațiu de stocare suficient și software de monitorizare care să integreze sistemele de detecție cu harta interactivă”, a spus Marian Uscatu, consilier județean PMP.
Întregul sistem va alerta personalul de pază și protecție în cazul în care persoanele neautorizate ar încerca să pătrundă în zone protejate. Ele sunt funcționale pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile. Cererea de finanțare urmează a fi depusă în cursul lunii aprilie, fondurile fiind asigurate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau