Alba-neagra cu sediul viitoarei Opere din Iaşi!
Dimensiune font:
Un parlamentar ieşean susţine că propunerile vizând amplasarea acestui edificiu au fost comunicate Ministerului Culturii, în condiţiile în care, ieri, primarul Mihai Chirica a dat de înţeles că, în acest moment, doar cinematograful Trianon (fostul Republica) s-ar preta pentru un astfel de proiect * amplasarea Operei în parcul din intersecţia bulevardelor Anastasie Panu şi Elena Doamna este problematică din cauza vestigiilor existente sub multitudinea de parcele deţinute de municipalitate, iar găsirea unui amplasament într-o altă zonă din oraş prespune mai mult timp decât are la dispoziţie Primăria Iaşi * luna aprilie este termenul limită până când municipalitatea ieşeană poate prezenta propuneri pentru viitorul sediul al ONRI
Senatorul ieşean Maricel Popa (PSD) a anunţat ieri că proiectul ce vizează realizarea unui sediu pentru Opera Națională din Iași face pași concreți, având în prezent și garanția finanțării acestei investiții de o reală importanță pentru comunitatea locală. În bugetul de stat elaborat de Guvern și adoptat de Parlament sunt prevăzute fonduri în vederea construirii unui nou sediu pentru acest obiectiv cultural, ONRI figurând pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii șase ani. Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 milioane euro. În acest context, Ministerul Culturii a solicitat ca statul român să prelungească acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituția care a dat deja un aviz de principiu în acest sens. Din cei 270 de milioane de euro, 80%, adică 216 milioane de euro, vor fi asigurați printr-un credit accesat de la această organizație financiară, postarea parlamentarului ieşean făcând referire la perfectarea acestui împrumut.
Tot senatorul social-democrat mai spune că după comunicarea de către Primăria Iași a celor trei locații în care poate fi construit noul sediu al Operei din Iași, au fost demarate deja discuțiile, în cadrul Ministerului Culturii, pentru a fi analizate toate variantele în vederea luării cele mai bune decizii!
„Acest nou sediu va fi un simbol al comunității noastre, un loc ce va pune în valoarea arta, frumosul și talentul prin care Iașul și-a câștigat renumele de capitală a culturii!”, spune Maricel Popa.
Ce spune primarul
Interesant, însă, este faptul că, tot ieri, într-o conferinţă de presă, primarul a vorbit despre respectivele amplasamente ca şi variante de luat în calcul, nicidecum că acestea sunt bătute, cum se spune în cuie, sau că au fost sau urmează a fi transmise către Ministerul Culturii. Mai mult, din cele trei variante, una singură pare a fi cea mai abordabilă. „Noi am propus, în primul rând, transformarea cinematografului Trianon într-o sală de operă. Este o transformare care presupune o intervenţie foarte profundă asupra acelei clădiri, în sensul realizării unei extensii pe partea din spate, înspre Mitocul Maicilor, pentru a mări sala de spectacol, dar şi pentru a asigura recuzita. Am vorbit la minister cu unitatea care implementează proiectul de a include în concept parcul si tot ce se se întâmplă până la Bulervardul Independenţei. Al doila amplasament, care a rămas în atenţia noastră, este cel din intersecţia bulevardelor Elena Doamna şi Anastasie Panu. Este parcul vizavi de Hotel Europa, unde noi deţinem 8.600 de metri pătraţi dispersaţi în foarte multe parcele. Are un inconvenient major: am făcut un studiu istoric, sunt multe lucruri rămase în fundamentul acelui teren, am dat peste o reţea de galerii şi va trebui să vedem exact cum am putea-o evita. O a treia posibilitate este ca cei din minister să viziteze şi alte locaţii, pentru că toate aceste obiective de cultură nu ar trebui să fie neapărat în zona centrală. Eu personal am cerut ca în bugetul anului în curs să fie prevută sumt de două milioane de lei pentru achiziţia de terenuri”, a spus primarul Chirica. În concluzie, din cele trei propuneri menţionate de Maricel Popa şi care ar fi ajuns la minister, una pare viabilă (Trianon), a doua presupune întregirea unei suprafeţe de teren într-o zonă plină de vestigii istorice, iar a treia nu există în acest moment.
Emblemă pentru oraş
Tot primarul Iaşului a menţionat faptul că pe subiectul viitorului sediu al Operei din Iaşi nu trebuie evitată abordarea frontală, în sensul că numai specialiştii pot decide în vreun fel sau altul. „Începerea unui obiectiv de tip Operă nu se poate face după un proiect de tip sală de sport. Trebuie să fie un edificiu cultural care să reprezinte o emblemă pentru oraş, o clădire iconică, deci un proiect rezultat în urma unui concurs de soluţii, la care să participe o grupă sau mai multe grupe de arhitecţi. Cu cât intervenim mai profund in ideea de a face în mod neapărat o clădire nouă, cu atât mai mult ne întoarcem în timp. Acest exerciţiu ar fi mai potrivit pentru noi dacă am interveni într-o clădire istorică, aşa cum este Trianon, şi pe care ne dorim să o facem aşa cum arăta în primele trei decenii ale secolului 2020, înainte de a fi mutilată de regimul comunist”, a mai spus primarul. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau