Alcoolicii au umplut până la refuz Spitalul „Socola”!
Dimensiune font:
* în încercarea de a uita de probleme, tot mai multe persoane cad pradă alcoolului * specialiştii ieşeni spun că, în ultimii ani, dependenţa de alcool a luat o amploare tot mai mare şi că se confruntă cu situaţii tot mai multe şi mai cutremurătoare * la Iaşi, aproape jumătate dintre pacienţii internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” au probleme cauzate de această dependență * mai mult, în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, numărul cazurilor de acest tip a crescut cu 35-40 %, medicii așteptându-se ca de Sărbători să crească și mai mult
De la an la an, fenomenul dependenţei de alcool face ravagii, în zona Moldovei. Tot mai multe persoane, mare parte din ele tinere, ajung la spital cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din cauza acestui viciu extrem de periculos, pe care specialiştii îl consideră drept boală cronică, la fel ca diabetul sau orice altă maladie. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, în ultimii doi ani, acest fenomen al dependenței de alcool s-a accentuat și mai mult din cauza pandemiei. Medicii psihiatri spun că a crescut numărul cazurilor de dependenți de alcool cu aproximativ 35-40% în această perioadă, iar că de Sărbători se așteaptă să crească și mai mult, alcoolul fiind “drogul” preferat al celor mai mulți.
„Fie că apare în contextul unor traume, a unor boli psihiatrice, a factorilor socio-profesionali sau chiar genetic, consumul de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și necesită o rezolvare imediată. În ultimii doi ani, cazurile pacienților dependenți de alcool care s-au prezentat la Camera de gardă a Institutului de Psihiatrie Socola sunt în creștere cu 35-40% față de anii anteriori. Urmează însă și perioada Sărbătorilor de iarnă când consumul crește și mai mult atât și din cauza zilelor libere și a statusului emoțional exacerbat datorat lunii decembrie. Știm cu toții că această frumoasă lună de iarnă este patronată atât de magia sărbătorilor cât și de aducerea aminte a unor perioade nu tocmai plăcute pentru fiecare dintre noi. Pentru mulți, alcoolul este în aceste clipe un refugiu sau chiar un anxiolitic”, spune dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului „Socola”.
Tinerii, tot mai afectați de acest viciu
Specialiştii susţin că alcoolul dă iluzia oamenilor că-şi pot rezolva problemele, însă, dincolo de euforia de moment, consumul de alcool nu rezolvă nimic, ci se accentuează, de fapt, starea de nelinişte şi de anxietate. Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că tot mai mulți tineri se refugiază în acest viciu cu care este greu de luptat. De altfel, vârsta dependenților de alcool a scăzut mult în ultima perioadă și, din păcate, mulți tineri ajung să-și facă parcă un mod de viață din asta.
„Cazurile nou diagnosticate cu dependență etanolică sunt cele mai multe ca și număr, pacienții ajungând la spital ori în sevraj alcoolic sau delirium tremens, sau intoxicați, cu manifestări discomportamentale însoțiți de poliție, ambulanță și uneori de către familie. Îngrijorător este și faptul că vârsta la care se începe consumul de alcool a scăzut, acesta fiind parcă un mod de viață al adolescenților și nu în ultimul rând al adulților tineri”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.
După externare, 75% dintre pacienți se apucă înapoi de băut
O altă problemă expusă de medici este aceea că mare parte din pacienți, după ce trec de perioada de dezalcoolizare, după externare revin la consumul de alcool, foarte puțini reușind să găsească motivația de a renunța definitiv la acest viciu. Mai mult, majoritatea ajung să sufere de tulburări psihice ori diverse boli cornice și nu puțini sunt cei care ajung chiar să moară din cauza acestei patimi. Medicii spun că au fost cazuri în care la întreruperea consumului de alcool, pacienții au intrat în sevraj și odată cu asta au făcut stop cardio-respirator. „Aproximativ 75% dintre pacienții care trec de perioada de dezalcoolizare din spital, revin la externare la consum, negăsindu-și motivația de a renunța la dependență și devenind necomplianți la tratamentul medicamentos și psihoterapic. Postcura oferită de centrele specializate în adicții reprezintă o posibilitate de a institui și întreține abstinența. În cazul pacienților dependenți de alcool apar în evoluție atât tulburări psihice cronice, cât și afectarea organelor interne, ce pot duce în final la deces. Nu de puține ori, la întreruperea consumului abuziv de etanol, în sevrajul alcoolic complicat sau nu, apare stopul cardio-respirator ireversibil la resuscitare”, a mai explicat medicul.
Divorțul l-a împins spre alcool
Cu probleme de sănătate din cauza alcoolului s-a ales și un pacient internat acum la Institutul de Psihiatrie “Socola”. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a ajuns consumator cronic de alcool după ce a divorțat de soție în urmă cu 6 ani. Acum, cu toate că recunoaște dependența și a avut perioade de abstinență, acesta nu reușește să scape de acest viciu care i-a adus deja o multitudine de probleme medicale. Medicii spun că investigațiile au relevat la acesta mai multe afecțiuni, între care atrofie cerebrală frontală moderată neconcordantă cu vârsta, ciroză hepatică toxică, asociat cu o stare depresivă severă cu ideație suicidară și cu multiple comorbidități ce nesecită tratament de specialitate. „Pacientul este consumator cronic de alcool de 6 ani, cu scurte perioade de abstinență, cea mai lungă fiind de 6 luni în anul 2019. În ultimii doi ani însă atât cantitatea cât și varietatea tipului de alcool consumat a crescut la acesta. Capacitatea diminuată de adaptare la noul lui status, cât și necesitatea de a locui împreună cu părinții a intensificat consumul de alcool și i-a perturbat statusul psihic și funcțional. Tratamentul medicamentos a fost discontinuat frecvent de la inițiere, pacientul a refuzat psihoterapia individuală și de susținere și, astfel, a ajuns la internarea actuală în Institut înainte de sărbători. Acesta necesită încă spitalizare și probabil își va petrece sărbătorile în spital, alături de alți pacienți – urgențe psihiatrice”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță, precizând, totodată, că aproape la ordinea zilei la Camera de gardă la întrebarea “Ați consumat astăzi alcool?”, pacienții răspund cu lejeritate „Ca orice om, doamna doctor, doar muncesc!”.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau