Alegeri anticipate la Gorban şi Oţeleni
Dimensiune font:
În aceste comune, edilii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul, decedând sau fiind declarați incompatibili. Mandatul de primar este exercitat interimar de viceprimarii care ajung în această funcție în urma înțelegerilor politice și care au fost aleși pe listele partidelor pentru consiliile locale, nu uninominal.
Ieri, Instanţa supremă s-a pronunţat în procesul deschis de Ludovic Orban împotriva Guvernului, obligând Executivului să organizeze alegeri locale parţiale în 57 de localităţi în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care Consiliul local a fost dizolvat
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a câştigat definitiv procesul deschis împotriva Guvernului, obţinând în instanţă obligarea Executivului să organizeze alegeri locale parţiale în 57 de localităţi în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care Consiliul local a fost dizolvat. Instanţa supremă a respins recursul formulat de Guvern şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti din 16 martie, favorabilă lui Orban. „Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru Consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv Consiliul local a fost dizolvat”, se arăta în decizia Curţii de Apel, menţinută de Instanţa supremă.
În paralel, Ludovic Orban a depus în luna mai la Parchetul General o plângere penală împotriva fostului premier Nicolae Ciucă şi a membrilor Guvernului pentru refuzul acestora de a convoca şi organiza alegerilor locale parţiale. „Am ajuns în situaţia de a formula o plângere penală împotriva membrilor Guvernului, pentru încălcarea grosolană a legii, pentru încălcarea Constituţiei şi pentru călcarea în picioare a dreptului de vot, care este fundamentul democraţiei. Am ajuns în acest punct ca urmare a unui lung şir de demersuri publice oficiale, pe care le-am făcut către membrii Guvernului: de la declaraţii politice, declaraţii în Parlament, solicitări publice, până la plângerea prealabilă pe care am formulat-o către membrii Guvernului, prin care le-am solicitat organizarea alegerilor şi am anunţat că, în caz contrar, voi ataca în instanţă. Am atacat în instanţă, am câştigat pe fond. Curtea de Apel a arătat că România este un stat de drept şi că Guvernul este primul care trebuie să respecte legea”, declara Orban, la acea vreme.
Două localităţi din Iaşi conduse de viceprimari
Ăn această situație se numără şi localităţile ieşene Gorban şi Oţeleni Primarul comunei Gorban, Dănuţ Rotaru, a murit pe 24 noiembrie 2021, la vârsta de 62 de ani, la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a fost internat după ce a contractat Covid. Dănuţ Rotaru s-a aflat în fruntea comunei din 2012, iar în mandatul 2008-2012 fusese viceprimar. Viceprimarul Ştefan-Silviu Isari a preluat atribuţiile primarului până la organizarea alegerilor anticipate.
La Oţeleni, în schimb, Felician Gherăescu a fost găsit incompatibil de inspectorii Agenției pentru Integritate, iar în iunie 2022, prefectul Bogdan Cojocaru a emis ordinul privind încetarea de drept a mandatului înainte de termen. Gherăescu (PSD) a fost desemnat primar interimar al comunei Oțeleni în octombrie 2016, după ce primarul ales, Ciprian Aiojoaiei își pierduse mandatul în urma unei condamnări penale. Conform legii, odată desemnat primar, Gherăescu ar fi trebuit să renunțe la funcția de consilier local. El nu a făcut însă acest lucru, fapt constatat în 2019 de un control al ANI. Mai mult, Gherăescu participase la ședința Consiliului Local în urma căreia fusese desemnat primar interimar, votându-se pe el însuși. Conflictul de interese și starea de incompatibilitate atrag pentru un primar pierderea mandatului, Gherăescu ajungând astfel în situația predecesorului său. Edilul a contestat în instanță raportul ANI, până la finalizarea procesului el reușind să-și termine mandatul. În septembrie 2020, Gherăescu și-a disputat postul de primar cu vechiul adversar, Ciprian Aiojoaiei, fiind reales în funcție cu 61% din voturi. Între timp însă, contestația depusă de Gherăescu împotriva raportului ANI din 2019 a fost respinsă definitiv de judecători. Ca urmare, prefectul a constatat încetarea de drept a mandatului. Ordinul emis de prefect a fost atacat de Gherăescu în fața Tribunalului, care, de asemenea, au respins acțiunea ca neîntemeiată. Sentința Tribunalului a fost definitivă, primarul Gherăescu pierzându-și astfel mandatul. Atribuțiile de primar interimar sunt exercitate în Oțeleni de viceprimarul liberal, Ioan Benchea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau