Alertă la Iași! Tot mai mulți tineri ajung sclavi ai drogurilor
Dimensiune font:
* de la începutul pandemiei și până în prezent, numărul persoanelor care au căzut în patima consumului de droguri a crescut substanțial * anual, mii de oameni sunt internaţi la Institutul de Psihiatrie Socola, dependenţi de alcool şi de droguri * medicii atrag atenția că acest fenomen devine tot mai îngrijorător și că de la consum în scop recreațional, în diverse medii, mulți ajung sclavi ai drogurilor
Tot mai mulți tineri au ajuns la spital în ultima perioadă din cauza drogurilor. Lipsa altor activităţi, problemele întâmpinate dar şi uşurinţa cu care au avut acces la aceste adicţii pe internet i-au făcut pe unii să le încerce. Iar de la o încercare până la dependență este un drum extrem de ușor de parcurs, spun specialiștii. Aceștia atrag atenția că dependențele au crescut cu până la 35% la sută în ultimul an iar că mulți tineri ajung la Camera de gardă a Institutului Socola pentru simptome de sevraj sau chiar psihoze induse de consumul de substanțe interzise sau alcool. Pe primul loc se situează alcoolul, apoi cannabisul și etnobotanicele și ulterior restul drogurilor precum ecstasy, cocaină și altele, mai spun medicii.
„Cei mai mulți dintre pacienți au început să consume droguri în scop recreațional”
Andrei P. are 31 de ani și timp de 6 ani le-a încercat pe toate, spune el. De la două-trei fumuri trase pe zi, acesta a ajuns să vândă aproape tot din casă. „M-am apucat așa, în anturaj. Fumam când ne vedeam toți, dar apoi lucrurile au luat-o pe o pantă greșită. Nu mai puteam fără. Mă simțeam bine tare pe moment, dar apoi nu știu, parcă nu mai aveam niciun chef să trăiesc, tânjeam permanent după starea aceea. Îți vine să încerci orice și să faci orice pentru a obține bani. Eu am dat la amanet tot aurul mamei, am făcut multe lucruri pe care mi-e și rușine să le menționez. Evident, regret totul acum, dar atunci nu vedeam lucrurile deloc așa. Aveam senzația că toți sunt împotriva mea”, spune bărbatul.
Un studiu arată că o persoană din cinci s-a simţit mult mai tristă în pandemie ca în orice altă perioadă a vieţii. La medic, de bună voie, ajung însă extrem de puţini dintre cei care au astfel de suferinţe. „Cei mai mulți dintre pacienți ne povestesc că au început să consume droguri în scop recreațional, în diverse medii, dar fără a avea vreo bănuială că vor deveni dependenți. Alții au descoperit starea de bine indusă de consum în perioade dificile ale existenței lor și astfel au ajuns la statutul de dependență”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași.
„Pentru a ajunge la abstinență, drumul este foarte lung”
Printre cei din a doua categorie se numără și un pacient de 38 de ani, consumator de cocaină de 15 ani. Acesta s-a internat în mod voluntar la Institutul de Psihiatrie „Socola” pentru a scăpa de dependența care-l macină de atâta vreme. „Din relatările pacientului consumul a început cu un gram la săptămână, în special în weekend, pentru ca peste 5 ani să fie zilnic, iar în ultimele luni să ajungă la 3-4 g pe zi”, a mai precizat dr. Raluca Prepeliță. Aceasta a mai spus că în cazul acestui pacient, familia a aflat de consum abia anul acesta deoarece comportamentul bărbatului s-a schimbat mult, iar situația financiară a acestuia era tot mai rea. Bărbatul a conștientizat însă situația și s-a internat pentru a scăpa de dependență, la dorința fiicei sale.
Din păcate însă, această patimă periculoasă nu numai că l-a lăsat până acum fără bani, dar i-a adus și o multitudine de probleme de sănătate. Medicii spun că statusul cerebral al bărbatului de 38 ani este echivalent cu cel al unuia de 60-65 de ani. „În timpul internării pacientul a intrat în program de dezintoxicare și s-au făcut investigații pentru a se afla statusul organelor vitale. Astfel, s-a identificat și o atrofie cerebrală moderată frontală, ceea ce este echivalent cu un status cerebral la o vârstă de aproximativ 60-65 de ani, întâlnindu-se chiar și la pacienții diagnosticați cu tulburare cognitivă de tip demențial”, a mai declarat medicul cu precizarea că acest pacient primește tratament de specialitate pentru toate afecțiunile, dar și pentru dependența de cocaină. „Susținerea familiei este de un real folos în acest caz, dar pentru a ajunge la abstinență drumul este încă foarte lung”, a mai punctat dr. Raluca Prepeliță.
Anual, mii de oameni sunt internaţi la Institutul de Psihiatrie Socola, dependenţi de alcool şi de droguri. De asemenea, în ultimii ani au apărut pe piaţă alte zeci de tipuri noi de etno-botanice extrem de periculoase. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau