Alimente păstrate în condiții insalubre, în magazinele din Iași
Dimensiune font:
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași a amendat cu 148.000 de lei mai multe magazine din Iași care nu respectau condițiile de păstrare și vânzare a alimentelor. Inspectorii au găsit, în urma controalelor tematice efectuate în ultima perioadă, mizerie și alimente păstrate în condiții necorespunzătoare. Acțiunile s-au desfășurat în perioada aprilie - iunie, atât în mediul rural, cât și în mediul urban.
Tot în cadrul controalelor au mai fost identificate și unități care funcționau fără documente de înregistrare sanitar-veterinară. „Au fost controlate peste 160 de unități de alimentație publică unde au fost descoperite mai multe nereguli: nerespectarea cerințelor de igienă privind manipularea și depozitarea produselor alimentare și cele privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare în vederea depozitării și valorificării. Pentru aceste nereguli au fost date amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, în total fiind de 148.000 de lei în perioada aceasta. Vom continua controalele și în următoarea perioadă”, a declarat Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.
Inspectorii DSVSA au constatat faptul că în mai multe magazine nu erau respectate normele și cerințele de igienă privind manipularea și depozitarea produselor alimentare sau cele privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării. Au mai fost găsite și alimente fără etichete.
Recomandări pentru populație
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Astfel, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. „Recomandăm populației să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate și să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate. Aceștia trebuie să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece”, au transmis autoritățile. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau