Amenzi uriaşe pentru cei care nu renovează faţadele locuinţelor
Dimensiune font:
Primăria Iaşi va reactualiza o Hotărâre de Consiliu Local veche de 17 ani, care prevedea amenzi simbolice pentru cei care nu respectă regulile referitoare la curăţenie * de acum, însă, cei care nu zugrăvesc faţadele locuinţelor, de exemplu, vor putea fi sancționați cu amendă de până la 2.500 lei * cea mai mică amendă va avea o valoare cuprinsă între 200 și 500 lei şi ar putea fi dictată pentru vânzarea neautorizată de produse (ne)alimentare sau fie şi pentru un sonor dat la maximum într-un mijloc de transport * proprietarul unui câine pe care-l plimbă fără botniţă va fi pasibil de o amendă care poate ajunge la 1.000 lei
Potrivit unor ordonanţe de urgenţă adoptate în perioada 2001-2002, statul român a lăsat în grija Consiliilor Locale obligația de a stabili, prin hotărâri, faptele săvârşite de instituţiile publice, agenţii economici, alte persoane juridice, precum şi de cetăţeni, care constituie contravenţii în domeniul bunei gospodăriri a localităţilor urbane şi sancţiunile ce se pot aplica pentru acestea. Ce-i drept, CLM Iaşi a adoptat o astfel de hotărâre în acelaşi an (nr. 172/2002) privind gospodărirea și menținerea curățeniei în municipiul Iași, însă de aprobarea ei și până în prezent, legislația locală și centrală a suferit modificări și evoluții care impun o nouă reglementare locală în domeniu, printr-o reconfigurare atât a formei cât și a fondului vechii hotărâri. Acestea sunt motivele care au dus la elaborarea unui proiect de hotărâre privind reglementarea normelor referitoare la gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie în municipiul Iași, act care stipulează şi amenzi mult mai mari pentru cei care încălcă regulile. Este vorba de domenii precum salubritate, activitatea din pieţe, curăţenia şi igienizarea acestora, întreţinerea parcurilor şi spaţiilor verzi, a spaţiilor şi locurilor de joacă pentru copii, amenajarea şi curăţenia spaţiilor din jurul blocurilor de locuinţe, precum şi a terenurilor virane, întreţinerea străzilor şi trotuarelor, întreţinerea clădirilor, împrejmuirilor şi a altor construcţii, depozitarea şi colectarea gunoaielor şi a resturilor menajere. Documentul se va afla în această săptămână pe masa consilierilor locali.
Categorii de contravenţii
În prima sa parte, proiectul de hotârâre enunţă contravenţiile privind nerespectarea normelor de gospodărire și menținere a curățeniei de către deținătorii sau administratorii de imobile din municipiul Iași. Prin altele, aceştia sunt obligaţi să realizeze lucrăril de curățare, tencuire și zugrăvire a fațadelor, dar şi a anexelor imbilelor. Mai mult, şi proprietarii dar şi agenţii economici care deţin spaţii la parterul blocului sunt obligaţi să asigure spălarea geamurilor şi a vitrinelor sau, după caz, înlocuirea celor sparte. Tot agenţii economici, inclusiv deţinătorii de tonete, chioşcuri ori automate de băuturi, alimente și tutun sunt obligați să amplaseze la fiecare acces din stradă ori alăturat un coş pentru ambalaje şi ţigări.
În continuare, documentul face referire la alte contravenţii, de la aruncarea, abandonarea, expunerea sau depozitarea pe domeniul public a bunurilor materiale și deșeurilor de orice fel, la ocuparea domeniului public cu vehicule degradate, avariate, dezmembrate parţial sau total. Mai sunt sancţionate activităţi precum arderea / incinerarea de deșeuri vegetale, menajere, comercializarea ambulantă a produselor de panificaţie și patiserie, consumul seminţelor în locuri publice şi în mijloacele de transport în comun, tăiatul lemnelor pe străzi, trotuare, spaţii verzi şi locuri virane, folosirea pentru păşunat a spaţiilor verzi şi a locurilor de agrement de pe domeniul public al municipiului, deversarea apelor uzate ori a altor lichide pe suprafaţa carosabilă a străzii, pe trotuare, în parcări şi alte locuri de folosinţă publică, spălarea autovehiculelor şi executarea de reparaţii ori servicii de întreținere auto, mecanice şi de tinichigerie pe domeniul public, precum şi murdărirea acestuia cu combustibili, lubrifianţi, vopsele.
Amenzi de până la 2.500 lei
Demn de reţinut este şi faptul că amenzile aplicate pentru aceste abateri ating valori maximale. Cea mai mică amendă va avea o valoare cuprinsă între 200 și 500 lei şi ar putea fi dictată, de exemplu, pentru vânzarea neautorizată de produse (ne)alimentare sau fie şi pentru un sonor dat la maximum într-un mijloc de transport. Mai mult, proprietarul unui câine pe care-l plimbă fără botniţă este pasibil de o amendă care poate ajunge la 1.000 lei. În fine, neaducerea unui spaţiu verde afectate de acţiuni edilitare la aspectul anterior poate scoate din buzunarele contravenientului 1.500 lei. Cele mai mari amenzi, de până la 2.500 lei îi vizează pe proprietarii de clădiri care ignoră notificările vizând igienizarea acestora. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau