Andreea Brînză, fata milionarului de Iași, Cornel Brînză, este investigată de ANAF pentru venituri nejustificate, după audieri extinse care au condus până la intervievarea invitaților de la nuntă și botez
Dimensiune font:
Potrivit celor de la 7iasi.ro, Andreea Brînză este subiectul verificărilor total incomode ale ANAF. Se pare că aceasta nu poate justifica venituri de ordinul sutelor de mii de ron, ulterior verificărilor derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală
Merită menționat faptul că respectivele verificări „s-au făcut la sânge”, acestea vizând fiecare cheltuială și fiecare cont, ajungându-se până la audierea unui număr mare de persoane din rândul rudelor și chiar invitaților de la nuntă și botez.
ANAF nu iartă – cel puțin așa se deduce din acțiunea recentă de control a instituției, care a vizat-o pe Andreea Brînză, fiica milionarului de Iași, Cornel Brînză. Instituția de control a ajuns la concluzia că veniturile mai sus menționatei nu aveau cum să acopere cheltuielile efectuate de aceasta.
Drept urmare, Andreea Brînză a declarat faptul că banii i-au parvenit de la bunică, respectiv nici mai mult, nici mai puțin de 100.000 euro, în condițiile în care bunica înregistrează venituri de numai câteva sute de ron
Bunica a declarat, în nota explicativă înmânată inspectorilor fiscali, faptul că acești bani au fost obținuți din activitatea de vânzare a miezului de nucă, cartofilor și brânzei, reprezentând fonduri personale, bani agonisiți prin muncă cinstită: „Sunt banii mei personali pe care i-am făcut cu sudoarea frunții mele din afacerile cu miez de nucă, cartofi, brânză și alte produse”, aceasta invocând „frica de Dumnezeu” și „sacralitatea familiei”.
Potrivit 7iasi.ro, ANAF a intrat în amănunt și a observat și existența unei proprietăți, achiziționată de familia Brînză în Germania, în proximitatea localității Nuremberg, respectiv un han, cu spații de locuit și restaurant propriu, alături de o mică fabrică de bere.
„Veniturile nejustificate au fost înregistrate de către Andreea Brînză în perioada în care firma tatălui, Ted Construct SRL, era investigată de DLAF și DIICOT. Fosta societate a fost îngropată, iar în prezent Cornel Brînză derulează contracte cu Primăria Iași și alte entități publice prin firma Con Ted Construct SRL”.
Ca urmare a celor descoperite de ANAF, Andreea Brînză a procedat la contestarea raportului de control, menționând faptul că respectiva instituție nu a luat în calcul sumele de bani acumulate din perioada copilăriei, până în anul 2015.
Menționăm faptul că această investigație amănunțită a fost derulată de inspectorii Serviciului Verificări Fiscale, departament de elită al Fiscului, cunoscut de public sub numele de „controlul marilor averi”. Acțiunea în sine s-a concentrat numai pe anul 2015, moment în care Andreea Brînză ar fi cheltuit mai mult decât ar fi putut produce
Potrivit publicității, acest control a venit și pe fundalul anchetei derulate de Departamentul de Luptă Antifraudă și de DIICOT, cu privire la tatăl acesteia, în persoana milionarului de Iași, Cornel Brînză.
Amintim cititorilor noștri faptul că fosta societate a omului de afaceri, Ted Construct SRL, este continuată, în prezent, de noua companie înființată, Con Ted Company SRL.
Comercializarea miezului de nucă, cartofilor și brânzei aduce venituri de 100.000 de euro
Miezul de nucă este bănos…cel puțin așa au aflat inspectorii de specialitate (potrivit declarațiilor făcute de bunică), acesta reprezentând, se pare, „punctul de plecare” pentru a face ceva avere: „sunt banii mei personali pe care i-am făcut cu sudoarea frunții mele din afacerile cu miez de nucă, cartofi, brânză și alte produse”
Nota explicativă semnată de Andreea Brînză precizează faptul că sumele de bani provin din agoniseli vechi, precum și din partea părinților, bunicilor, dar și din cadouri de nuntă și botez, neputând estima cu exactitate cuantumul acestora: „Primeam bani zilnic, săptămânal, la zilele de naștere, la sărbători, când făceam fapte bune. Nu pot preciza ce surse de bani aveau părinții mei și nu cred că este corect să puneți această întrebare.”
Potrivit 7iasi.ro, „Inspectorii au făcut verificări și au stabilit că bunica Elena Gagea nu figurează cu venituri declarate până la sfârșitul anului 2015, că nu deține depozite bancare și că nu face dovada deținerii de fonduri. La fel și bunicul Ioan Cicoveanu a obținut venituri lunare de 783 de lei și prin urmare nu putea să îi ofere nepoatei sale sume de bani care să justifice veniturile acesteia. Cealaltă bunică, Elena Marin, este decedată încă din 2003, iar veniturile acesteia arată că nu își putea ajuta substanțial nepoata.”
Cornel Brînză nu a dorit să ofere niciun fel de informație despre situația care o vizează pe fiica domniei sale
ANAF a solicitat un punct de vedere inclusiv milionarului Cornel Brînză, în aprilie 2020, acesta refuzând să ofere orice fel de informație, motivând decizia personală astfel: „La vârsta și experiența mea, cu toate lucrurile bune, dar mai ales a greșelilor făcute față de mine sau familia mea, consider că am devenit o persoană suficient de matură încât să cunosc valoarea sacră, fundamentală a familiei, a relațiilor de încredere, afecțiune și respect încât mă simt obligat să invoc prevederile art. 66 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală care, absolut justificat în opinia mea, îmi permit să refuz oferirea de informații, expertize sau înscrisuri care o privesc pe fiica mea, Brînză Andreea”.
Aceeași atitudine a fost îmbrățișată și de Gabriela Brînză, mama acesteia, care a adus în discuție prevederile Codului de Procedură Fiscală, dar și legile divine, care „obligă familiile creștine și cu frică de Dumnezeu să se prevaleze de acest articol”
Nunta și botezul, nașii și invitații au fost, de asemenea, audiați
Ca urmare a declarației Andreei Brînză, potrivit căreia una dintre sursele veniturilor fusese reprezentată de sumele de bani acumulate din petrecerile de nuntă și botez (anii 2011, respectiv 2014), inspectorii fiscali au procedat la efectuarea de verificări amănunțite, aceștia audiind invitații și cerând referințe inclusiv de la restaurantul cu pricina.
Potrivit 7iasi.ro, ANAF a solicitat următoarele: „Vă rog să precizați la ce dată a avut loc evenimentul, în ce locație, cu ce entități economice ați încheiat contracte de prestări servicii (închiriere sală, muzică, servicii fotografiere, aranjamente etc.), numărul meniurilor comandate, număr participanți la eveniment – furnizați o listă a persoanelor care au participat la eveniment și indicați date lor de identificare și de contact ale 20–30 participanți la eveniment. De asemenea, vă rog să precizați care a fost valoarea costurilor ocazionate de organizarea acestui eveniment și din ce surse ați acoperit-o. Vă rugăm să anexați documente și înscrisuri justificative”
Replica Andreei Brînză a fost, după cum urmează: „Nunta a avut loc în data de 15.11.2011 la Hotel Ramada, sala de la parter. Au participat circa 150-170 de persoane, circa 50% din familie, 50% prieteni apropiați ai mirilor și părinților. În acest moment, nu îmi amintesc numele furnizorilor de servicii, mai ales că de acest aspect s-au ocupat mirele și părinții. De asemenea, nu cunosc numărul exact de meniuri comandate. Nu cunosc valoarea costurilor ocazionate de organizarea nunții și nu dețin contracte, facturi sau ale înscrisuri justificative. În legătură cu lista persoanelor și datele lor de identificare, fac precizarea că nu dețin acordul lor explicit pentru a le dezvălui și sper ca inspecția fiscală să poată avea loc fără divulgarea identității lor”.
De asemenea, Andreea Brînză a oferit relații cu privire la numele soțului de la acel moment, Daniel Lungu, ale nașilor, Costică și Gabriela Gheorghiu, ale părinților, socrilor și cumnatului de la acea vreme, Bogdan Ciochină.
Ca urmare a solicitării ANAF, hotelul Ramada, unde fusese organizată nunta, a oferit informații, în scris, referitoare la cheltuielile cu organizarea, aferente anului 2011: „toate facturile de la acest eveniment au fost emise pe societatea Ted Construct SRL la solicitarea clientului”
De asemenea, supunem atenției faptul că declarațiile foștilor soți au fost contradictorii, Daniel Lungu, menționând că „În urma evenimentului (nunta) nu am rămas cu datorii”, în timp ce Andreea Brînză amintește faptul că o parte din banii strânși la nuntă, suma de 7.450 euro, au fost confiscați de către DIICOT în timpul unei percheziții efectuate la domiciliul tatălui său, Cornel Brînză, potrivit 7iasi.ro.
Mai mult, referitor la botez, Andreea Brînză a menționat că a obținut, în anul 2014, daruri de botez în valoare totală de 10.000 euro, dar și 35.000 ron. Cât despre petrecere, aceasta a fost organizată la același hotel care, la solicitarea ANAF, a pus la dispoziție documente, facturi și registrele de bancă, răspunzând similar: „toate facturile pe acest eveniment au fost emise pe societatea Ted Construct SRL la solicitarea clientului”
Declarațiile celor doi foști soți nu au coincis în totalitate nici de această dată – Daniel Lungu a declarat faptul că petrecerea de botez s-a ridicat la valoarea de 3.000 – 5.000 euro, menționând faptul că „soția a decis să îi punem în cont (banii)”, pe când soția a specificat că banii obținuți de la botez au fost păstrați în numerar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau