Angajații Operei Naționale, invitați să evalueze managementul ultimilor ani
Dimensiune font:
Reînființarea Consiliului Artistic și a Consiliului Administrativ, stabilirea de parteneriate cu instituțiile de cultură și de învățământ universitar din Iași, cât și un nou rebranding sunt câteva dintre planurile conducerii interimare de la ONRI * tot ca o premieră, instituția va pregăti și o Gala specială pentru copii
Un mandat lansat sub semnul echilibrului a fost deviza adoptată de către managerul interimar al Operei Naționale Române Iași (ONRI), prof. univ. dr. Daniel Șandru, și reamintită în cadrul conferinței de presă de marți, 6 aprilie, la împlinirea a 32 de zile de când se află la cârma instituției de cultură. Respectând spiritul transparenței anunțat în urmă cu o lună, Daniel Șandru a prezentat un „raport de etapă”, trecând în revistă principalele puncte atinse de pe agenda pe care și-a propus-o. „Domnul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, și-a dorit revenirea la o stare de echilibru a Operei Naționale Române din Iași, ceea ce mi-am propus să fac, iar primul pas a fost stabilizez un dialog cu cele două sindicate ale instituției. Pot spune că sunt onorat că am reușit că reprezentanții celor două structuri, împreună cu maestrul Andrei Fermeșanu, coordonatorul artistic al Operei, ne sunt parteneri de reconfigurare instituțională. Am avut întâlniri cu reprezentanții celor șase compartimente ale Operei, am instituit un program de audiențe pentru a afla toate problemele colegilor noștri și am început să punem în practică toate sugestiile din urma controlului Curții de Conturi. Un prim pas va fi intrarea în legalitate cu achiziția prestărilor de servicii, care vor fi contractate prin SEAP”, a spus Daniel Șandru. Oficialul a anunțat că a fost constituit și Consiliul Administrativ, în care va avea un reprezentant și Ministrul Culturii, prin Erzsebet Kerekes, prima ședință urmând a avea loc joi, 8 aprilie.
Angajații, chestionați cu privire la management
O altă măsură, de altfel o premieră pentru ONRI, este implicarea angajaților în stabilirea unei diagnoze instituționale. La sugestia lui Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului ARTIS, s-a decis derularea unei cercetări, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie Organizațională, sub coordonarea prof. univ. dr Constantin Ticu. În cadrul studiului vor fi distribuite chestionare, iar cei ce vor dori vor oferi răspunsuri pentru a identifica probleme de natură organizațională, în baza cărora se va realiza un tablou general al managementului, care va fi făcut public. Practic, toți angajații vor fi invitați să evalueze managementul din ultimii ani. Daniel Șandru a anunțat și reînființarea Consiliului Artistic, care va fi condus de Andrei Fermeșanu și care va avea în componență câte un reprezentant al fiecărui compartiment al Operei, alături de care vor fi patru invitați externi, reprezentații Universității de Arte, Filarmonicii, Colegiului „Octav Băncilă”. „Ne bucurăm că am stabilit o serie de parteneriate cu aceste instituții de cultură și de învățământ artistic. Am invitat Filarmonica, artiștii lirici și orchestra să susțină, în cadrul programului alocat Operei, spectacole pe scena mare a Teatrului Național (unde funcționează și Opera -- n.r.). Vom acorda o atenție specială clasei de la balet de la colegiul ieșean, despre care dorim să devină o pepieră pentru viitorul Corp de Balet al Operei”, a spus Daniel Șandru.
Loja Artiștilor, premiere în pregătire și Gala copiilor
Un alt proiect derulat împreună cu UNAGE va fi „Studioul tânărului interpret”, care va fi coordonat de conf. univ. dr. Cristina Simionescu (cadru universitar la UNAGE și artist al Operei). O altă solicitare căreia i se va curs va fi reinstituirea Lojei Artiștilor, cu ocazia primului spectacol care se va putea derula cu prezența publicului, demers considerat o „necesară reverență pentru artiștii care au slujit Opera din Iași”. Tenorul Andrei Fermeșanu a prezentat și calendarul viitoarelor spectacole și al stagiunii, care se va prelungi până pe 18 iulie. „Încercăm să venim în întâmpinarea unor situații anterioare în care, din considerente sanitare, am putut să jucăm și afară, în alte spații decât cele convenționale și sperăm că acest lucru va aduce și o suplimentare a numărului de spectatori. Am identificat și două spectacole pentru acest sfârșit de stagiune care, chiar dacă nu se vor derula într-o formă clasică, cu scenografie, cu decoruri, atâta timp cât nu au mai fost jucate demult le considerăm premiere. Vorbim despre Don Pasquale,de Gaetano Donizetti, și Văduva Veselă, de Franz Lehar. Pentru cealaltă stagiune, avem în vedere titluri precum Faust, de Goethe, și Pescuitorul de Perle, de Georges Bizet, și opereta Silvia, de Emerich Calma. Ne vom derula activitatea pe două planuri - vom încerca să folosim atât scena din interior, cât și cea din exterior care ne va permite să organizăm gale, recitaluri de pian pentru a atrage cât mai mulți spectatori și, implicit, să sporim veniturile”, a spus Andrei Fermeșanu. Cunoscutul tenor a făcut referire și la parteneriatul cu Corul de copii al municipiului Iași, aflat sub tutela Ateneului Național Iași. „Grație acestui parteneriat, vom colabora atât pentru spectacole, cum ar fi Boema și Tosca, dar și pentru o Gală dedicată exclusiv copiilor, de 1 Iunie”, a mai spus Andrei Fermeșanu, amintind și de colaborarea cu UNAGE: „Vom avea realmente un spectacol pregătit în interiorul creuzetului acestei instituții. Vom aduce pe scenă Directorul de teatru, de W.A. Mozart cu interpreți studenți, artiștii de mâine, cu orchestra universității”.
Ca planuri, au fost amintiți pașii pentru viitorul sediu al Operei, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, identificarea resurselor pentru atragerea de venituri proprii și demararea unui proiect de rebranding al instituției de cultură.
Reamintim că ONRI are un nou director interimar după ce contractul fostului manager,Beatrice Rancea, a fost suspendat, ca urmare a unei anchete penale vizând deturnarea de fonduri.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau