ANRE a reînnoit licenţa de operator de termoficare pentru Primăria Iaşi
Dimensiune font:
Dat fiind faptul că Primăria Iaşi va trebuie să facă faţă unor costuri cu combustibilii aproape triple comparativ cu iarna trecută, ieşenii trebuie să se aştepte la majorarea tarifelor la căldură * acest subiect va fi discutat astăzi într-o şedinţă extraordinară a CL Iaşi * este posibil ca, într-o primă fază, preţul plătit de ieşeni pentru fiecare gigacalorie să urce de la 245 la 301-333 lei (cu tot cu TVA)
E oficial: Primăria Iaşi va avea şi iarna viitoare statutul de operator de termoficare, urmând a produce şi livra agent termic către populaţie. Ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Enregiei a reînnoit licenţa municipalităţii ieşene, un demers formal, dar necesar în pespectiva derulării în bune condiţii a planului de măsuri vizând încălzirea locuinţelor ieşenilor. Singura problemă ar fi că, în această iarnă, din perspectiva statului de operator de termoficare, Primăria Iaşi va trebuie să facă faţă unor costuri cu combustibilii aproape triple comparativ cu iarna trecută. Deja achiziţia de cărbune s-a făcut la preţul de 481 de dolari pe tonă, cu tot cu transport, ceea ce măreşte la peste 700 de lei costul cu producerea unei gigacalorii la CET.
Din această perspectivă, ieşenii trebuie să se aştepte la majorarea tarifelor la căldură, subiect care se va discuta astăzi într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Loca. „După avizul ANRE, vom intra în dezbatere cu majorarea tarifului, pe care trebuie să ni-l asumăm şi noi, administratorul sistemnului, şi consumatorul”, spunea primarul Chirica.
Cu cât se va scumpi gigacaloria?
În acest moment, este dificil de spus care vor fi noile preţuri ale agentului termic. Anterior, se spunea că, în medie, gigacaloria va creşte cu 200 de lei, jumătate din sumă urmând a fi suportată de municipalitate sub forma subvenţie, iar cealaltă jumătate de către ieşeni. În prezent, ieşenii achită 245 lei/gcal, Primăria subvenţionând cu alţi 117 lei fiecare gigacalorie vândută populaţiei, însă în planului tarifar al serviciului termoficare din Iași care va fi analizat astăzi, se spune că într-o o familie cu un venit lunar de 4.500 lei, procentul alocat pentru plata energiei termice este de 2,13- 2,17%, ceea ce înseamnă că o valoare de 301-333 lei per gigalorie (cu tot cu TVA) reprezintă un tarif suportabil pentru populaţie.
În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități. Municipalitatea continuă program de extindere a serviciului de termoficare în Copou, urmând a branşa la sistemul de pncălzire centralizat Spitalul Parhon şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Acelaşi lucru este valabil pentru zona Bucium, unde se doreşte branşarea Spitalului Socola, aici lucrările fiind mult mai avansate. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau