Apicultorii români ar putea profita de pe urma războiului din Ucraina
Dimensiune font:
România ar putea deveni un exportator important de miere pentru Europa. Ucraina exporta cantități foarte de mari de miere de albine, însă, având în vedere condiția conflictuală din țara vecină, apicultorii români ar putea profita de situație.
Anul trecut a fost unul bun pentru acest domeniu, atât la nivel local, cât și național, pentru că s-a înregistrat un surplus la cantitățile de miere per familia de albine. „Am avut și o perioadă foarte bună în timpul înfloririi salcâmului, atunci când se recoltează, la sfârșitul lunii mai, cea mai importantă miere din punct de vedere valoric pentru apicultori. Însă, totul va merge în legătură cu piața mierii din Europa”, susține apicultorul ieșean Sebastian Tătaru.
Prețurile de vânzare pentru mierea de salcâm au variat între 27 și 30 de lei en-gross și 35-40 de lei, en detail. În ceea ce privește miere de tei, au fost cantități foarte mari rezultate în urma culesului de anul trecut - aproximativ 20 de kilograme de miere per familia de albine. Prețurile sunt mult mai mici pentru mierea de tei, 11 lei/kg en-gross și 18-20 lei/kg en-detail. Mierea polifloră a fost în cantități mai slabe pentru că nu au fost ploi suficiente, iar prețul ei de vânzare se situaează în aceeași parametri cu mierea de tei.
Până nu demult, în magazinele din România se vindeau produse din China, cu un preț sub nivelul pieței. Acest lucru i-a afectat pe apicultorii români care, pentru o anumită perioadă de timp, au fost nevoiți să micșoreze prețurile. Acum, situația s-a mai remediat. „Prețurile din România au avut de suferit din cauza importurilor agresive din China. De acolo se aducea o miere de o calitate îndoielnică. S-au văzut rezultatele analizelor și am văzut care era calitatea acelor produse”, a precizat Tătaru.
Cantitatea de miere de albine exploatată de fiecare apicultor diferă foarte mult și este influențată de tehnologia folosită. „Media pe familia de albine a fost la 20-25 de kilograme, la salcâm. Aici vorbim despre apicultorii care merg în pastoral, adică cei care mută familiile de albine dintr-o locație în alta. Dacă se face un stupărit staționar, putem vorbi de o medie de 15-20 de kilograme per familia de albine. Asta înseamnă că avem un număr de 50-60.000 de indivizi. O familie de albine poate ajunge la dezvoltarea maximă în luna iunie”, a mai spus apicultorul Sebastian Tătaru. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau