Aproape 4.000 de copii ieșeni au pierdut dreptul la alocație
Dimensiune font:
* principalele cazuri le constituie neîncasarea, timp de trei luni consecutiv, a unor mandate poștale sau plecarea temporară din țară a reprezentantului legal și a copilului
Alocația de stat pentru copii este o sumă de bani pe care autoritățile din țara noastră o acordă tuturor copiilor aflați până la vârsta majoratului sau, în anumite cazuri, chiar și după această vârstă. După cum stabilește Legea nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este acordată lunar de statul român tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. În esență, alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor. În ultimii zece ani alocațiile copiilor s-au dublat, dar sumele au fost mereu foarte mici. De pildă, în 2009, alocația devenea 42 de lei, după o creștere cu doar 2 lei. Suma, care echivala, la vremea respectivă, cu 10 euro, a rămas neschimbată până în 2015, când cuantumul a fost dublat, iar alocațiile lunare au ajuns la 84 de lei, adică 19 euro. Patru ani mai târziu, în 2019, alocațiile au fost din nou majorate și au ajuns la 150 de lei, adică 32 de euro, la cursul euro/leu din acel an.
Peste 185.000 de dosare în plată la Iaşi
Conform statisticilor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Iași, în acest moment, 185.781 de copii, din județul Iași, primesc lunar alocație de stat. Un număr de 78.370 de copii fiind din municipiul Iași. Însă, există și cazuri în care beneficiarilor le este suspendat dreptul alocației de stat, Iașul fiind pe primul loc în țară, după capitală. Și anume, la nivelul întregului județ, până la data de 30 noiembrie 2021 au fost suspendate alocațiile de stat unui număr de 3.753 de copii. Principalele cazuri care au generat această acțiune sunt: înregistrarea, timp de trei luni consecutiv, a unor mandate poștale neîncasate de titularul alocației; plecarea temporară din țară a reprezentantului legal și a copilului; solicitarea plății alocației de stat pentru copii în alt stat din U.E. în baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială; destinatarul plății nu mai locuiește cu copilul sau destinatarul de plată a decedat.
În prezent, cuantumul alocației este de 427 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; 214 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional și 427 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.
Alocațiile pentru copii. România versus celelalte state UE
Conform celui mai recent studiu realizat de Eurostat, România se află la coada clasamentului în rândul statelor UE atunci când vine vorba despre alocațiile acordate copiilor: doar 40 de euro lunar, de aproape opt ori mai puțin decât în Luxemburg, țara cea mai generoasă cu alocațiile pentru copii, stat care oferă 265 de euro pe lună pentru primul copil, iar suma crește cu 20 și respectiv 50 de euro, pentru cel de-al doilea și cel de-al treilea copil. Alocația în Luxemburg se acordă tuturor copiilor cu vârste de până în 18 ani, dar poate fi prelungită până la 25 de ani, cu condiția să urmeze studii avansate sau internship-uri. La polul opus, Letonia are cea mai mică alocație pentru copii – de doar 11 euro lunar. Gabriela RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau