Atelier de portrete după model viu, pentru studenții de la Arte
Dimensiune font:
Omul și arta, un duo dinamic ce se dezvoltă prin observație, iar un element de legătură este figura umană. Aceasta a rămas ca subiect de interes pentru orice artist, indiferent de perioada artistică. De aceea, lucrarea cu un model viu a devenit o practică recurentă în școlile de artă. Nu fac excepție nici studenții ieșeni de la Arte?
Arte plastice reprezintă o extensie fizică a perspectivei artistului asupra unui obiect, fenomen sau model din fața lui. Școlile de arte plastice sau vizuale artistice organizează sesiuni în care studenții observă un model viu pe care să-l transpună într-o lucrare. Disciplinele artistice care utilizează cel mai frecvent modelele sunt desenul, pictura, sculptura și fotografia. Astfel, ei dezvoltă un simț al detaliilor, nuanțelor și reprezentarea ființei umane.
UNAGE și modelul viu
Această tendință a pornit din Franța și a fost adoptată de-a lungul timpului de mai multe școli și universității de arte din lume. Și Universitatea de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași pune în aplicare această formă de predare practică.
În cazul studenților graficieni, desenul după model uman reprezintă una dintre bazele orelor de curs. Aceștia studiază corpul uman la cursurile de anatomie artistică, unde materia ține de musculatura și scheletul omului în baza ilustrațiilor anatomice, iar desenul de pe model viu pune în practică aceste cunoștințe.
La specializarea Grafică, atelierele de desen sunt coordonate doua cadre didactice. Cursul este susținut de prof. univ. dr. Atena Simionesc și lect. univ. dr. Andrei Pantea se ocupă de partea de lucrări. Profesorii îndrumători lucrează individual cu studenții și clarifică diverse aspecte, precum construcția anatomică a modelului, perspectiva sau stilistica și tehnica de execuție.
Conform programei de curs, studenții participă la un atelier întreg de desen de 6 ore, o dată la două săptămâni. Atelierul începe cu o serie de crochiuri (schițe), după se trece la o lucrare pe format mare (70/100 cm). „Un desen de acest format este lucrat pe parcursul a 3 ateliere: modelul și studenții preiau de fiecare dată aceiași poziție. Desigur, suntem liberi să lucrăm individual acasă după memorie și după crochiurile executate în atelier”, a povestit Raisa Murug, masterandă la Grafica, Ilustrație și Animație, UNAGE Iași. .
Atelierul, unde studenții văd dincolo de o siluetă
Am stat de vorbă, pe îndelete, cu studenta Raisa Murug, pentru a înțelege rolul unei astfel de experiențe. Ea a punctat că procesul creativ diferă de la un student la altul. „Ai putea crede că un curs de anatomie, unde înveți toate oasele și toți mușchii de pe ilustrații, ar fi de ajuns, dar desenul pe model te impune să înțelegi cum se așază mușchii pe oase și cum aceștia interacționează reciproc în diferite poziții ale corpului. Este important la un desen să știi unde e necesar să simplifici anumite forme și unde ar trebui sa accentuezi un mușchi sau o structură a scheletului, iar acest lucru îl poți face doar dacă ai o cunoaștere bună a anatomiei”, a detaliat Raisa Murug.
Atelierul de chiar 6 ore, câteodată, necesită atenție și energie. Astfel, sunt făcute pauze pentru recreere. Iar studenții pot alege să lucreze la material și acasă. Iustina RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau