Atenție la masa de Paște!
Dimensiune font:
Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog, susține că excesele alimentare au consecințe majore pentru sănătate, afecțiunile digestive devin tot mai frecvente, iar mesele bogate și alcoolul din abundență duc chiar și la pancreatită acută * prin urmare, mare atenție la calorii, cu atât mai mult cu cât, la noi, unul din 4 copii este obez sau supraponderal și 50% dintre adulți sunt în aceeași situație
Și anul acesta vom sărbatori Paștele acasă, iar activitatea fizică este limitată în această perioadă. Astfel, va trebui să avem foarte mare grijă la ceea ce vom pune pe masă în ziua de Paște. Medicii nutriționiști ne sfătuiesc despre cum să avem parte de o masă sanătoasă și fără excese.
După o perioadă de restricții și activități fizice reduse, mesele copioase de Paște vin și ele cu cîteva restricții pentru a nu ne afecta sănătatea. Specialiștii ne recomandă să înlocuim mesele pline de calorii cu produse mai puțin bogate în colesterol, pentru a evita eventualele complicații sau neplăceri. „Este o perioadă care vine după un an de pandemie, un an în care lumea a stat mai mult în casă, mai mult a mâncat, a făcut mai puțin sport. Este foarte important să nu exagerăm. Ca întotdeauna sunt recomandările clasice, dar cu atât mai mult anul acesta trebuie să ne gândim bine la ce renunțăm și dacă mâncăm o felie de cozonac, poate renunțăm la salata de boef sau la friptură, pentru că nu le putem mânca toate deodată”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog.
Mesele de Paște conțin numeroase feluri de mâncare, iar multe dintre ele sunt cu grăsimi, ceea ce ne poate afecta silueta. „Este normal să mâncăm, poate doar să gustăm din fiecare, dar recomandarea este să ne gândim pentru anul acesta la un regim mai ușor. La un regim - să spunem, de sărbătoare, dar cu mai puține calorii. Mai puține calorii în ideea unor fripturi făcute la grătar, dacă se poate așa ceva, a unor prăjituri cu mai puțin zahăr. Mai puține calorii provenite din unt, din grăsimi, deci nu sărim peste sărbători, ne bucurăm de ele, dar cu mai puține feluri, deci poate un an cu mai multă grijă pentru greutate”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu.
Medicul specialist în edocrinologie Veronica Mocanu spune că cele mai multe cazuri de obezitate sunt înregistrare în rândul copiilor. La noi, unul din 4 copii este obez sau supraponderal și 50% din adulți sunt în aceeași situație. „Este adevărat că în ultimul an s-au înmulțit cazurile de copii cu greutate crescută, chiar obezi și atunci, sigur, cu atât mai mult dacă obezitatea apare la copii și adolescenți, ne îngrijorează foarte mult. Mamele în perioada aceasta sunt foarte ocrotitoare, foarte protectoare, vor să hrănească copiii cu cât mai multe calorii. Recomandarea este să avem grijă la hidratare, să bem multe lichide. Este vorba în special despre apă, supe, lapte și nu ne gândim la băuturile alcoolice pentru că ele au calorii și ne pot crește frecvența obezității”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog.
Medicul Veronica Mocanu a mai precizat că excesele alimentare au consecințe majore pentru sănătate, fecțiunile digestive devin tot mai frecvente, iar mesele bogate și alcoolul din abundență duc chiar și la pancreatită acută. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau