Au fost finalizate lucrările la Mănăstirea Frumoasa
Dimensiune font:
Este primul monument istoric reabilitat dintre cele patru aflate în curs de modernizare * anul acesta se vor finaliza lucrările la Palatul Braunstein, iar în 2022 cele de la Muzeul de Istorie Naturală (iunie) şi Baia Turcească (septembrie)
La finele săptămânii trecute a fost validat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”. Este primul din cele patru monumente istorice pe care municipalitatea ieşeană le redă circuitului spiritual, cultural și turistic prin intermediul fondurilor europene obținute prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020 - Axa prioritară 5. „Pregătim redeschiderea oficială a Mănăstirii Frumoasa, alături de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, și, în paralel, continuăm lucrările la Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală și Baia Turcească”, a spus primarul Mihai Chirica.
Valoarea totală a proiectului a fost de 21.001.296,30 lei (circa 4,2 milioane de euro). „Am semnat contractul de finanţare europeană pe 23 septembrie 2017, iar cel de lucrări pe 8 mai 2020. Termenii contractuali au fost respectați, alături de toate cerințele de calitate a lucrărilor, și mulțumesc întregii echipe care a pus umărul la succesul acestui proiect!”, a mai precizat edilul-şef.
Pavele şi mobilier urban nou
Mănăstirea a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 - 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 - 1733).
Suprafaţa totală a mănăstirii este de 14.906 metri pătraţi.
Pe lângă lucrările la imobile, proiectul a inclus realizarea sau refacerea trotuarelor, aleilor pietonale şi scărilor exterioare în zona de circulaţie pietonală (inclusiv rigole), alei carosabile (inclusiv parcaje) în incinta cu pavele de piatră, spaţii verzi (7.657 metri pătraţi), mobilier urban (25 stâlpi de iluminat, 19 bănci de odihnă şi 12 coşuri de gunoi).
Palatul Braunstein va fi recepţionat lunile următoare
Dintre lucrările care implică reabilitarea unor clădiri-simbol ale oraşului, în lunile următoare vor fi recepţionate lucrările de consolidare şi refuncţionalizare ale Palatului Braunstein. Valoarea proiectului este de 19.097.184,26 lei lei, cu TVA (circa 4 milioane euro). În schimb, recepţia lucrărilor de refacere şi consolidare a Muzeului de Istorie Naturală este prevăzută pentru luna iunie a anului viitor. Tot anul viitor, dar în luna septembrie, se vor încheia lucrările la Baia Turcească. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau