Au venit banii pentru Aeroport!
Dimensiune font:
* a fost semnat contractul de finanțare prin fonduri europene de 72 milioane de euro (357 milioane de lei) care să asigure construirea terminalului T4 și extinderea parcării de la aerogara ieșeană * practic, Iașul va avea un aeroport nou, care va putea procesa, anual, 3,5 milioane de pasageri * T4 va fi cel mai mare terminal din țară, după cel de la Otopeni, având o suprafață desfășurată de peste trei hectare!
Mărirea capacității de operare a zbourilor și, implicit, a numărului de pasageri sunt principalele motive pentru care autoritățile administrative ale județului caută să urgenteze proiectele de dezvoltare demarate la Aeroportul Internațional Iași.
Ieri, a fost semnat contractul de finanțare prin fonduri europene de 72 milioane de euro (357 milioane de lei) care să asigure construirea terminalului T4 și extinderea parcării de la Aeroportul Internațional Iași. Valoarea totală a proiectului este de 447.270. 880,66 de lei cu TVA. „T4 va fi cel mai mare terminal din țară, după cel de la Otopeni, având o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe trei niveluri, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. Iașul va avea practic un aeroport nou, care va putea procesa 3,5 milioane pasageri pe an. Săptămâna viitoare va fi semnat și contractul cu SC Starbag SRL, pentru serviciile de proiectare, elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor de modernizare. Proiectul trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2023 și, conform ofertei primite de la câștigători, acesta s-a angajat să finalizeze proiectul tehnic în patru luni și execuția lucrărilor în 12 luni. Sperăm ca în 16 luni să avem lucrările finalizate, urmând să operaționalizăm noul terminal”, a spus Romeo Vatră, directorul RA Aeroportul Iași.
Costel Alexe: „Faptul că am obținut finanțarea europeană demonstrează că proiectul este fezabil”
Pentru a extinde activitatea aeroportuară au fost luate mai multe măsuri. În ultima ședință a Consiliului Județean Iași a fost votat proiectul de hotărâre pentru modernizarea infrastructurii de transport rutier pe zona de nord, astfel încât să fie facilitat accesul către aeroport. Astfel, va fi modernizat drumul județean DJ 282G: limită municipiul Iași - Aroneanu - Rediu Aldei și se va realiza drumul de legătură din DJ 282G (Aroneanu) către Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 km. Pentru acest proiect a fost alocată suma de aproximativ 500.000 de lei, bani necesari întocmirii studiului de fezabilitate. „Le mulțumesc tuturor celor care au susținut proiectul de modernizare și extindere a Aeroportului. A fost o mare provocare, dar iată că, după multă muncă și un efort constant de echipă, am reușit să obținem finanțarea europeană care să asigure construirea terminalului T4 și dezvoltarea Aeroportului, practic dublându-i potențialul față de ceea ce avem astăzi, raportându-ne la numărul de pasageri procesați în principal, dar și la facilitățile cargo. Este un proiect de interes județean și regional, care va aduce imense beneficii financiare și sociale pentru comunitatea noastră. Faptul că am obținut finanțarea europeană demonstrează că proiectul este fezabil și că, așa cum am susținut de la început, a fost cea mai bună variantă pentru a asigura dezvoltarea aeroportului… Ne dorim foarte mult să avem foarte mulți turiști sau oameni de afaceri care să ajungă în județul nostru și să investească. La fel, toți cei care vor zbura de pe Aeroportul Internațional Iași până să ajungă la destinația vizatăsă le oferim o experiență mult mai plăcută demnă de o capitală culturală așa cum este Iașul”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Locurile de parcare, o problemă pentru Aeroport
Având în vedere faptul că numărul pasagerilor care vor tranzita aerogara ieșeană va fi dublat, parcarea va fi mărită de la numărul actual undeva la 500 de locuri de parcare: pentru autobuze, autocare, pentru mașini electrice cu stații de încărcare. „Suntem într-o situație în care începem să avem o problemă cu gestionarea locurilor de parcare pentru aeronave. Ținând cont că avem șase aeronave WizzAir, din luna mai, două aeronave BlueAir din luna iunie, una Taom și una de la Fly Ukraina, deja începem să intrăm într-un deficit de locuri de parcare. Trebuie să fim pregătiți să avem niște locuri de aceea e importantă dezvoltarea nu doar pentru terminal și pentru extinderea suprafeței de parcare ci pentru continuarea proiectului de dezvoltare pentru următorii 20 de ani”, a mai spus Romeo Vatră. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau