AUR sparge gașca!
Dimensiune font:
Din cei 17 parlamentari ieșeni, 11 sunt candidaţi care au cochetat cu politica, fiind, de altfel, membri ai Parlamentului * ceilalţi şase sunt nume noi pentru Parlamentul României, aici fiind vorba de Marius Ostaficiuc (PSD), Sorin Năcuță şi Alexandru Kocsis (PNL), Monica Berescu şi Filip Hăvârneanu (USR) şi, evident, cei trei membri AUR: Mihail Albișteanu, Cristian Daniel Ivănuță şi Diana Ivanovici Șoșoacă
În urma alegerilor parlamentare 2020, PSD Iași a prins 6 mandate în Parlamentul României. Dintre acestea, patru sunt de deputat și două de senator. Filiala ieșeană a social-democraților va fi reprezentată în viitorul mandat legislativ de deputații Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc, Silviu Macovei, iar la Senatul României au intrat Maricel Popa, actualul președinte al organizației județene, și Bogdan Cojocaru. Dintre aceştia, doar Popa şi Ostaficiuc sunt nou-veniţi în Parlamentul României, ceilalţi reuşind să-şi păstreze mandatele câştigate fie în 2016, fie mai târziu (exemplu Bogdan Cojocaru, care l-a înlocuit anul trecut pe Tudor Ciuhodaru, plecat la Bruxelles).
Patru liberali ieşeni în Parlament
La rândul lor, liberalii ieşeni trimit în Parlamentul României trei deputaţi şi un senator. Conform poziției de pe liste, viitorii deputați ai PNL Iași sunt
Alexandru Muraru, urmat de Sorin Năcuță, Alexandru Kocsis, în timp ce Laura Iuliana Scântei continuă să-şi păstreze mandatulul de senator. Toţi cei trei liberali intraţi în Camere Deputaţilor sunt figuri proaspete, poate mai puţin Muraru care deja are la activ o activitate de două luni după ce l-a înlocuit pe Costel Alexe, imediat ce acesta a câştigat şefia CJ Iaşi. Sorin Năcuţă vine în Parlament pe filiera judeţului, fiind vicepreşedinte la PNL Paşcani în timp ce Alexandru Kocsis a fost impus pe liste de la Bucureşti. Are 38 de ani, a fost numit membru CNA în noiembrie 2018, de către Partidul Național Liberal. Este psiholog de profesie, cu licență la Universitatea Spiru Haret și apoi cu master la Universitatea București, Kocsis este în PNL din 2008, a fost vicepreședinte al tineretului liberal și șef al Departamentului de Comunicare Online, poziție pe care, neoficial, o ocupă și acum.
Marfă proaspătă de la USR Iaşi
Tot patru parlamentari vor avea şi cei de la USR Iaşi. Astfel, la Camera Deputaților au intrat Cosette Chichirău, Monica Berescu și Filip Havârneanu, în vreme ce la Senat a fost ales Marius Bodea. Chichirău şi Bodea îşi păstrează mandatele (fostul şef al Aeroportului Iaşi schimbă Camera Deputaţilor cu Senatul), ceilalţi doi colegi ai domniilor lor fiind în premieră în Parlamentul României. Monica Berescu este jurist însă activează în domeniul IT de peste 10 ani. A absolvit Facultatea de Administrație Publică la UAIC Iași, dar și Facultatea de Drept la Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iași. Are un master în Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane, iar un semestru din cadrul acestui master l-a urmat la Université de Poitiers în Franța. A fost implicată în activitatea comunității RO100 Iași în calitate de comunicator pe o perioadă de aproape un an. A fost implicată în dezvoltarea PLUS în județul Iași, fiind președintele Biroului Filialei Județene. La rândul său, Filip Hăvârneanu a absolvit la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași specializarea franceză-engleză, iar apoi a urmat masterul de Studii Francofone în cadrul aceleiași facultăți, beneficiind de un stagiu Erasmus la Sorbona.
A activat în multe organizații non-guvernamentale precum Asociația Studenților Francofoni din Iași (A.S.F.I), unde a fost coordonatorul pe departamentul de relații externe, făcând parte din Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R). În septembrie a fost ales consilier local.
Surpriza numită AUR
De departe, cea mai mare surpriză la aceste alegeri locale a fost Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Conform calculelor, formaţiunea a prins două mandate de deputat și unul de senator. Este vorba despre Mihail Albișteanu și Cristian Daniel Ivănuță la deputați și de Diana Ivanovici Șoșoacă la Senatul României.
Evident, sunt foguri noi în politica ieşeană. Mihail Albişteanu este absolvent al Facultăţii de Istorie (Iaşi) şi al unui master în Jurnalism, profesor la o şcoală din Iaşi şi doctorand în istorie. Începând din 1993 activează în sectorul non-profit, ca fondator şi lider al unor organizaţii neguvernamentale. Despre Cristian Daniel Ivănuță se ştiu foarte puţine lucruri, domnia sa preferândf să nu completeze rubricile vizând activitatea profesională de pe paginile de socializare. A candidat la alegerile din 2016 pe listele altul partid (ANR) şi în septembrie pentru un post de consilier judeţean. În fine Diana Ivanovici Șoșoacă a reușit performanța de a deveni, în foarte scurt timp, o vedetă a Internetului, după ce s-a remarcat prin aparițiile sale în clipuri video în care a militat împotriva măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 și din postura de avocat cu care IPS Teodosie a venit în fața judecătorilor în recentul scandal al pelerinajului de Sfântul Andrei. Unul din momentele de „aur” pentru evoluția sa politică l-a reprezentat un discurs ținut în octombrie la Iași, după decizia impunerii de restricții cu prilejul pelerinajului de la Sfânta Parascheva. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau