Autoritățile locale cheltuie 800 de lei cu preluarea fiecărui câine de pe stradă!
Dimensiune font:
* această sumă include capturarea, transportul, cazarea, îngrijirea medicală și hrana animalului
Problema câinilor, cu sau fără stăpân, din comunele ieșene persistă de ani buni, iar asta pentru că majoritatea cetățenilor refuză să își sterilizeze animalele din curte. Deși este o datorie morală și legislativă, cetățenii ignoră faptul că sterilizările pot fi făcute gratuit.
Doar în comuna Holboca peste 50 de locuri au rămas disponibile. „Lumea nu s-a înghesuit să își sterilizeze gratuit câinii. Au fost 100 de locuri disponibile, jumătate au rămas libere. Periodic, strângem câini de pe raza comunei, dar fenomenul câinilor abandonați e departe de a se încheia. Pentru că nu sunt sterilizați, se înmulțesc necontrolat, iar așa-zișii iubitori de animale nu își asumă apoi îngrijrea lor și îi abandonează”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.
Autoritățile locale cheltuie 800 de lei cu preluarea unui câine de pe stradă. Atât cer padocurile. Această sumă include capturarea, transportul, cazarea, îngrijirea medicală și hrana. „Sunt bani pe care, în loc să-i alocăm pentru construirea de parcuri de joacă, suntem nevoiți să-i cheltuim pentru a ține cât de cât sub control fenomenul. Atunci când avem în derulare acțiuni de strângere a câinilor, ne confruntăm și cu atitudinea ostilă din partea unora dintre activiștii pentru drepturile animalelor, care se opun cu tam-tam și caută să împiedice capturarea câinilor”, a mai spus primarul din Holboca.
Campania de sterilizare se desfășoară în perioada la cabinetul veterinar din Dancu.
Posesorii de câini au obligația de a deține câinii exclusiv pe proprietatea personală. Se interzice lăsarea animalelor nesupravegheate pe domeniul public ori abandonul acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații se încadrează între 1.000 și 3.000 de lei, conform legii 205/2004. Cei care nu își vaccinează câinii antirabic sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar patrupedele pot fi sterilizate începând cu vârsta de 4-6 luni, indiferent de sex sau rasă, dacă nu au certificat de pedigree. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații se încadrează între 5.000 și 10.000 de lei. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau