Autostrada „Unirii” ar putea fi terminată în 2027
Dimensiune font:
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Costel Alexe, au avut ieri o întrevedere cu liberalii ieşeni * cei doi au venit însoţiţi de reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi ai CFR, participând la o dezbatrre având drept temă investiţiile în infrastructura rutieră din Moldova
Prezent ieri la Iaşi, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Telecomunicaţiilor, Lucian Bode, a declarat că în următorii şapte ani ar trebui finalizată Autostrada Unirii. „Toată lumea spune, în regulă, foarte bine, termene, studii de fezabilitate, când veţi finaliza Autostrada Unirii. Am spus, repet, în condiţiile în care procedurile sunt în linie dreaptă şi nu avem parte de contestaţii, ceea ce propuneam să schimbăm modul în care se judecă aceste contestaţii, să nu stăm ani de zile în instanţă, anul 2027 din punctul nostru de vedere este anul în care Autostrada Unirii ar trebui să fie finalizată”, a afirmat ministrul Bode. El a precizat că pentru Autostrada A8, sau Autostrada Unirii, cum mai este cunoscută, pe secţiunea Târgu Mureş-Târgu Neamţ a fost acordată o extensie de timp de 6 luni. „Asta înseamnă că la începutul anului 2021, în ianuarie, avem finalizată revizuirea studiului de fezabilitate. Etapa următoare fiind cea de scoatere la licitaţie a proiectării şi execuţiei. Sunt aproximativ 200 de kilometri. Pentru secţiunea Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, astăzi (n.r. – ieri) am anunţat transmiterea de către ANAF a documentaţiei, vom urca pe SICAP anunţul pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi întocmirea proiectului tehnic. Astfel, după această etapă vom putea scoate la licitaţie execuţia”, a declarat ministrul Transporturilor.
Alexe vrea ca A8-ul să înceapă de la Ungheni
Ministrul Mediului, Costel Alexe, care este liderul filialei ieşene a PNL, a declarat că în cursul acestei zile i-a prezentat ministrului Transporturilor faptul că pe DE 583 traficul rutier este îngreunat. „Pentru Autostrada A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş am discutat astăzi cu domnul ministru şi i-am prezentat cam cum arată traficul pe DE 583 la Podu Iloaiei. Ne dorim foarte mult ca A8 să înceapă de la Ungheni - Iaşi spre Târgu Neamţ pentru că astfel vom rezolva problema aglomerărilor de la Podu Iloaiei, Târgu Frumos şi centura Paşcaniului. Astăzi Iaşiul nu mai poate suporta, cu infrastructura pe care o are, acest trafic”, a spus ministrul Mediului.
La rândul său, primarul Mihai Chirica, candidatul PNL pentru un nou mandat la Primăria municipiului Iaşi, a declarat că „acel termen general de 2027 pentru întreaga autostradă poate fi fazat prin mai multe surse de finanţare în care rezilienţa este până în 2025 pe legătura Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ”.
CNAIR a desemnat câştigătorul licitaţiilor pentru realizarea drumurilor expres Paşcani – Suceava şi Suceava – Siret
Asocierea Search Corporation SRL – Egis International SAS – Egis România SA a câştigat licitaţiile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice de execuţie ale drumurilor expres Paşcani – Suceava şi Suceava – Siret, a anunţat, tot ieri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Valoarea contractului privind Elaborare studiu de fezabilitate şi proiect tehnic de execuţie pentru drum expres Paşcani – Suceava este de 11,721 milioane de lei (fără TVA), iar durata de realizare este de 24 de luni, din care: 14 luni pentru realizarea studiului de fezabilitate, 6 luni pentru proiectul tehnic de execuţie şi 4 luni pentru servicii de asistenţă tehnică în pregătirea procedurilor de achiziţie a contractului de lucrări şi în obţinerea finanţării europene. Lungimea estimată a traseului Paşcani – Suceava este de 61 de kilometri.
Totodată, Asocierea Search Corporation SRL – Egis International SAS – Egis România SA se va ocupa şi de contractul pentru Elaborare studiu de fezabilitate şi proiect tehnic de execuţie pentru drum expres Suceava – Siret, adjudecat la preţul de 10,093 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 24 luni, din care: 14 luni pentru realizarea studiului de fezabilitate, 6 luni pentru proiectul tehnic de execuţie şi 4 luni pentru servicii de asistenţă tehnică în pregătirea procedurilor de achiziţie a contractului de lucrări şi în obţinerea finanţării europene. Lungimea estimată a traseului este de 41 de kilometri. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau