Autostrada Târgu Neamț - Iași - Ungheni intră la proiectare!
Dimensiune font:
Nu s-au înregistrat contestaţii la licitaţia pentru proiectarea tronsonului A8 Iaşi - Târgu Neamţ * deşi proiectantul are la dizpoziţie 12 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, ministrul Cătălin Drulă anunță că își dorește scoaterea la licitația de execuție până la final de an a capetelor autostrăzii – Tărgu Mureș – Miercurea Nirajului (23km) și Târgu Neamț – Moțca / DN2 (24 km)
La mijlocul acestei luni, CNAIR a anunţat că a fost adjudecată licitaţia vizând proiectarea a 100 de km din A8. „A fost finalizat procesul de evaluare si s-a emis comunicarea rezultatului procedurii de atribuire a contractului având ca obiect Completare/Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate, si elaborare P.A.C., P.A.D. si P.T.E. pentru obiectivul Autostrada Târgu-Neamț – Iasi- Ungheni”, se arată într-un comunicat al CNAIR data 19 martie 2021. Ofertantul desemnat câștigător este SC Consitrans SRL, cu prețul de 58.830.448,35 Lei fără TVA şi un punctaj total de 96,00 de puncte, din care 40,00 de puncte pentru componenta financiară și 56,00 de puncte pentru componenta tehnică. Firma are la dispoziţie 12 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, 5 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) şi obținerea Autorizației de Construire şi încă 5 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE). „În perioada următoare, dupa îndeplinirea termenelor legale privind formularea contestațiilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 101/2016, precum si dupa soluționarea eventualelor contestațiilor/ plângerilor formulate in cadrul procedurii de atribuire, ofertantul câștigător va fi invitat la sediul CNAIR S.A pentru semnarea contractului, odata cu finalizarea procesului de avizare a acestuia”, mai spuneau cei de la CNAIR.
Vestea şi mai bună este că etapa contestaţiilor a fost depăşită. Astfel, autostrada A8 se poate construi prin fonduri PNRR dar cu respectarea unor condiții, susține comisarul European pe Economie într-un răspuns dat europarlamentarului Tudor Ciuhodaru. În 2021 proiectul ar trebui finalizat, iar ministrul Cătălin Drulă anunța recent că își dorește scoaterea la licitația de execuție până la final de an a capetelor autostrăzii – Tg. Mureș – Miercurea Nirajului (23km) și Tg. Neamț – Moțca/DN2 (24 km) – două proiecte pe care de asemenea le-ar vrea incluse spre finanțare din planul național de reziliență (PNRR).
Conectivitate cu A7
Conform datelor din caietul de sarcini, dincolo de documentaţiile enunţate, firma câştigătoare trebuie să identifice două variante de traseu posibile, urmând a recomanda, pe baza unei analize multicriterială, o variantă pentru compararea cu varianta optimă avizată în Studiul de Fezabilitate elaborat în 2011. Punctul de începere al proiectului se păstrează (zona DN2/Moțca), astfel încât să fie asigurată conexiunea cu tronsonul Târgu Mureș-Târgu Neamț. De asemenea punctul de sfârșit al proiectului se păstrează pentru a asigura conexiunea cu Podul peste râul Prut, la Ungheni. „Dezvoltarea variantelor de traseu se va face înspre nord de DN 28 și se va urmării o diminuare a costurilor cu construcția obiectivului, față de valorile estimate la nivelul anului 2011, prin reanalizarea criteriilor de proiectare, a soluțiilor tehnice de execuție, modificarea liniei roșii a proiectului”, se arată în caietului de sarcini. Mai mult, prestatorul va avea în vedere și necesitatea conectării tronsonului de autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni cu tronsonul de autostrada Moldova A7 (Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Roman - Suceava-Siret). Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau