Averi vechi și noi, în Consiliul Local Iași!
Dimensiune font:
După doi ani de mandat, unii aleși locali și-au reactualizat declarațiile de avere * deocamdată, de la începutul anului, au făcut-o doar nouă din cei 27 de membri ai Consiliului Local, cu menţiunea că ceilalţi o pot face până la jumătatea acestei luni * comparativ cu cele declarate în momentul investirii, nu există schimbări majore * chiar și așa, unii surprind prin faptul că deţin terenuri sau primesc salarii la care un cetăţean de rând nici măcar nu s-ar gândi, în vreme ce alţii trăiesc... de pe o zi pe alta
O parte dintre consilierii locali ieşeni şi-a reactulizat zilele trecute declaraţiile de avere. De fapt, sunt aceleaşi documente prezentate cu ocazia investirii în funcţie, averile şi veniturile aleşilor locali, destul de consistente, suferind puţine modificări. Nu este cazul profesorul universitar Alin Andrieş (PNL). Acesta a eliminat din declaraţia sa de avere două dintre terenurile trecute anterior ca şi intravilane, dar care, de fapt, erau locuri de parcare de 15,l respectiv 16 metri pătraţi. În declaraţia actualizată a liberalului apare acum un teren de 643 de metri pătraţi în Aroneanu şi o casă de 171,45 metri pătraţi în aceeaşi localitate, ambele achiziţionate în 2021 alături de soţia sa. În schimb, consilierul a vândut apartamentul dobândit în anul 2011 pe care a încasat 394.000 lei şi un autoturism Citroen C5, cedat pentru doar 5.000 de lei, rămânând doar cu un Volkswagen Polo care apare în declaraţiile anterioare. Andrieș a mai declarat un cont de 14.000 de euro, mai multe conturi în lei cu o valoare cumulată de 375.000 lei. În privinţa veniturilor, acesta a încasat anul trecut 154.000 de la UAIC şi aproximativ 30.000 lei din activităţi didactice şi prezenţe în comisii de doctorat la universităţi din Cluj, Craiova, Galaţi, Braşov şi Bucureşti.
Medicul Scripcaru a vândut o maşină cu 38.000 de euro
La rândul său, doctorul Călin Scripcaru, şeful Institutului de Medicină Legală Iaşi, se poate lăuda cu o avere consistentă. Rubrica terenuri nu conţine alte achiziţii, fiind menţionate doar cele două loturi, de 504, respectiv 228 metri pătraţi cumpărate în 2006. Domnia sa continuă să locuiască în casa de 270 de metri pătraţi achiziţionată tot în 2006 împreună cu soţia sa. La rubrica maşini, Călin Scripcaru deţine un Land Rover achiţionat în 2020, dar şi un autotursim Dacia, cumpărat anul acesta, Tot anul acesta, în luna martie, a vândut cu 38.000 de euro un alt autoturism. În ceea ce priveşte conturile, acestea nu sunt la fel de consistente precum cele ale colegului său de partid şi oricum 5.000 de euro sau 2.500 de lei n-ar mai conta atât de mult în condiţiile în care medicul ieşean are de returnat un împrumut de 20.000 de euro (scandent 2026).Ca venituri, Călin Scripcaru a obţinut 321.499 lei de la IML, 83.000 de la o universitate suceaveană şi 11.128 lei în calitate de consilier local.
Huşanu şi Popescu, câştiguri frumoase din afaceri şi consultanţă
Vajnicul apărător al intereselor ieşenilor din Bucium, Iulian Huşanu (USR) are o avere mult mai consistentă comparativ cu cele ale cetăţenilor de rând. Domnia sa deţine jumătate dintre-un teren de 2.129 metri pătraţi situat în intravilanul oraşului şi tot jumătate din casa de 112 metri pătraţi în care locuieşte cu familia. În schimb, deţine cinci conturi cu sume de minim 30.000 lei, alături de acţiuni şi părţi sociale la trei societăţi, care, însumat, ar valora peste 600.000 lei. De altfel, venitul său anual se compune din salariul de director la firma care o deţine (16.000 lei) şi indemnizaţia de consilier local (12.775 lei).
La fel, colegul său de partid, Andrei Popescu, deţine trei terenuri cu o suprafaţă totală de 2.400 de metri pătraţi. Acesta a trecut în declaraţia de avere venituri de 75.544 lei de pe urma monitorizării de proiecte şi 10.928 lei reprezentând indemnizaţia de consilier local.
Iulian Nicolau, un arhitect prosper
Şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local este printre ultimii care şi-au reactualizat declaraţia de avere. Iulian Nicolau deţine doar un apartament de 77 metri pătraţi dobândit în 2018, nu are în proprietate terenuri şi maşini şi s-a ferit de împrumturile bancare. Pe undeva, nici nu ar fi avut nevoie de acestea întrucât activităţile derulate în cadrul biroului de arhitectură pe care-l conduce i-au asigurat un venit anual de 506.985 lei, în timp ce indemnizaţia luată în calitate de consilier local - 11.499 lei - ar putea fi catalogată drept... bani de ţigări!
Consilieri fără proprietăţi
În cazul altor trei consilieri locali, declaraţiile de avere sunt de-a dreptul ireale, dacă ar fi să mergem pe supoziţia, falsă desigur, că obrazul subţire cu cheltuială se ţine. Useristul Ionuţ Daniel Anastasiei deţine o avere comparabilă cu ca a unui cetăţean obişnuit: o maşină luată în 2015, un loc de parcare, un apartament de 63 de metri pătraţi şi două împrumuturi însumând 40.000 de euro. A obţinut venituri de 4.300 lei din plata cu ora la UAIC şi 12.615 lei ca şi consilier local. În schimb, social-democratul Mihai Liviu Gavril a avut cel mai puţin de completat în declaraţia sa de avere, neavând terenuri, maşini sau alte proprietăţi. Nici măcar secţiunea venituri nu conţine indemnizaţia de consilier local, atât timp cât acesta a revenit în CL abia în februarie 2022, când i-a luat locul lui Bogdan Balanişcu. Nici şefa filialei ieşene a Ordinului Asistenţilor Medicali şi ai Moaşelor nu deţine proprietăţi sau maşini. Liliana Lăcrămioare Pintilei a avut mai mult de scris doar atunci când a completat secţiunea venituri, lucru absolut firesc atât timp cât a fost remunerată pentru implicarea în patru proiecte Erasmus şi două transfrontaliere, de pe urma cărora a încasat în jur de 23.000 lei, care se adaugă indemnizaţiei de 12.045 lei de la CL Iaşi. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau