Averile aleşilor locali, la final de mandat
Dimensiune font:
După patru ani de mandat, aleșii locali și-au reactualizat declarațiile de avere * comparativ cu cele declarate în momentul învestirii, nu există schimbări majore; dimpotrivă, consilierii ieșeni par a fi sărăcit
De departe, social-democratul Gabriel Surdu este cel mai înstărit consilier local. La începutul actualului mandat, acesta deţinea 11 terenuri în suprafaţă de peste 13 hectare în Iaşi şi Suceava, 9 case și încă una în construcție, o fermă, bijuterii de 155.000 euro, ceasuri de 85.000 euro, investiţii de peste 18 milioane de lei, datorii la bănci de 1,4 milioane de euro şi venituri anuale de peste 88.000 lei. În noua declaraţie de avere, datată 18 iunie 2020 şi publicată pe site-ul Primăriei, fostul lider al grupului PSD din CL a trecut 11 terenuri deţinute în Vişani, Dorobanţ şi Iaşi (cele mai multe având-o pe soţia sa drept co-titular) şi tot zece imobile, cu tot cu spaţii comerciale sau birouri în aceleaşi locaţii. Ghinionul nu l-a ocolit pe Surdu întrucât jumătate din colecția sa de ceasuri a fost distrusă în urma unui incendiu, valoarea pagubei fiind estimată acum la la 25.000 de euro. În rest, social-democratul câștigă de pe urma societăților pe care le administrează suficienți bani încât cei 13.3870 lei obținuți anul trecut din salariul de consilier local (ianuarie 2019 – decembrie 2019) pot fi trecuți lejer la rubrica „bani de pâine”!
Terenuri, case, maşini
Un alt înstărit al Consiliului Local este consilierul PSD Florin Boca, deţinător a trei terenuri în Bârnova, Miroslava şi Iaşi de peste 3.000 mp şi trei locuinţe. Anterior, în declaraţiile sale apăreau 14 locuinţe, însă a vândut o parte dintre ele, una în luna mai 2020 şi alta cu câteva zile înainte de a depune actuala declaraţie de avere, pentru care a încasat aproape 78.000 de euro. Cât privește mașinile, acesta a renunțat în trecut la trei autoturisme Hummer, Audi şi Chrysler, în perioada septembrie 2018 – mai 2019 a mai vândut trei maşini (un Mercedes Vito, BMW, Infinty) contra sumei totale de peste 135.000 lei, iar pe 18 aprilie 2020 un BMW 730 pentru care a încasat 48.500 lei.
Marius Cătălin Aur este un alt consilier local de succes. Director zonal „McDonald’s” acesta susține că a obţinut un venit net de 90.000. La acesta se adaugă indemnizaţia de consilieri local, 13.140 lei, plus 9.736 lei din activitatea din comisii. Are trei maşini, a terrminat de returnat un credit de 29.500 USD (contractat în 2003) şi deţine împreună cu soţia o căsuţă de de 227,72 mp.
Tablourile lui Nedelcu: 150.000 de euro
Social-democratul Vlad Nedelcu reprezintă tiparul tânărului care se descurcă singur. Beneficiar a patru terenuri în 2016, acesta deţine în prezent 12 proprietăţi în Iaşi, Paşcani, Rediu, Podu Iloaiei, Popeşti, Vama (Prisaca Dornei), fiind singurul consilieri local care-l poate concura pe Gabi Surdu. Precum Făt-Frumos, care creştea într/un an cât alţii în şapte, cele două locuinţe din 2016 s-au transformat de-a lungul anilor în şase clădiri (două au statut de spaţii comerciale). Interesant, însă, este faptul că BMW-ul cu care circula consilierul nu mai apare în declaraţie, la rubrica autoturisme figurând o Lada veche din 1979. În rest, declaraţia conţine veşnica colecţie de tablouri şi sculpturi în valoare de 150.000 euro şi cărţi de 15.000 de euro. La capitolul venituri, Nedelcu a trecut 12.140 de lei (indemnizaţia de consilieri local), aproape 13.000 lei (salariul de asistent universitar) încă 8.600 lei reprezentând salariul de consilier juridic la Plastic Inject SRL şi 11.000 încasaţi tot de pe urma salariului de jurist, de această dată la Balcanic Businnes Holding. Nu în ultimul rând, Vlad Nedelcu nu a uitat nici de părinți, dovadă faptul că a făcut un gest de o maximă noblețe, împrumutându-și mama cu 130.000 de euro, datorie care între timp a ajuns la 52.000 de euro.
Scripcaru, înstărit şi în viaţa de „după”
Alți consilieri surprind prin prin lucrurile pe care le consideră valoroase.
Fără casă în străinătate sau bijuterii de mii de euro, Călin Scripcaru se mândrește cu un monument funerar și două locuri de veci în Cimitirul „Eternitatea”, fără îndoială mult mai prețioase decât autoturismele Jaguar şi Land Rover Discovery. Colegul său de partid, Vasile Sandu, se mândrește cu statutul de „Cenușăreasă” a Consiliului Local, din moment ce și-a trecut în declarația de avere un teren, un apartament, o mașină , o retribuţie 3.500 ca sindicalist la CTP Iași şi o venit anual din pensie de 35.500 lei.
În schimb, consilierul Corneliu Boişteanu, decan la USAMV, stă bine la capitolul terenuri. Acesta deţine peste 10 ha pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui şi Suceava, două apartamente în Iaşi, un autoturism Toyota Yaris (a vândut un Toyota Land Cruser) şi realizează venituri din activitatea de cadru didactic de aproximativ 265.000 lei pe an.
Mai mulţi bani din salarii
Trecând spre Executiv, orice s-ar fi spus în ultima perioadă, conducerea efectivă a Primăriei, compusă din primar și viceprimari nu excelează la capitolul avere. Primarul ales Mihai Chirica figurează cu un trei terenuri, în Bârnova, Neagra Şarului şi Iaşi, cu un total de 6.400 mp (ultimul pe numele băiatului, Ştefan) şi cu trei locuinţe, ultima, achiziţionată tot pe numele fiului. În schimb, i-a crescut salariul – 18200.00 pe an, la care se adaugă 5.000 de euro obținuți din închirierea unui apartament.
Viceprimarul Gabriel Harabagiu a încasat anul trecut un venit net de 165.819 lei. Este una dintre puţinele modificări din declaraţia de avere, o alta constând în încasarea a 8.200 lei drept asigurare/despăgubiri. În rest, avere neschimbată: cinci terenuri, două case, o mașină (una vândută anul trecut cu 16.000 lei). Tot cinci terenuri are şi vicele Radu Botez, care a obţinut din activitatea în Primăria Iaşi şi Consiliul Local, aproape 150.000, lei. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau