Bătăuş prea sărac ca să poată face puşcărie
Dimensiune font:
Ieşeanul Florin G.(44 de ani) a fost condamnat în 2017 la doi ani şi 10 luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. Prin sentinţa primită, el a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru o perioadă de 100 zile şi să achite suma de 105.000 lei drept despăgubiri civile către Spitalul „Sfântul Spiridon”. Florin s-a achitat rapid de prima obligaţie, el efectuând orele de lucru neplătit încă din anul condamnării. Dar n-a achitat niciun ban şi cum termenul de supraveghere se apropie de momentul expirării, cei de la Serviciul de Probaţiune au cerut, pe 24 noiembrie, anul trecut, revocarea suspendării executării pedepsei şi încarcerea lui Florin. Ajuns din nou în faţa judecătorilor, acesta a spus că n-are de unde plăti atâta bănet, că lucrează cu ziua pe unde apucă şi că este singurul întreţinător al familiei.
Magistraţii au trecut la verificarea celor spuse de bărbat, s-au trimis adrese la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la ANAF, s-a verificat în baza de date Patrimven şi au cerut Primăriei Bârnova efectuarea unei anchete sociale.
Pe 8 decembrie 2020 a venit primul răspuns. ITM a confirmat că Florin nu figurează cu vreun contract de muncă. O săptămână mai târziu a fost rândul Primăriei Bârnova să confirme spusele lui Florin, iar apoi ANAF a precizat că „intimatul nu figurează în evidenţele fiscale pentru anul 2020 cu venituri realizate din salarii sau asimilate acestora şi nici cu venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor sau din activităţi agricole”. Nu are conturi bancare şi nu deţine proprietăţi imobiliare.
Ţinând cont de toate aceste acte, judecătorii au constatat că „situaţia patrimonială actuală a condamnatului nu conferă indicii în sensul reţinerii unei rele-credinţe în neachitarea obligaţiilor civile. În aceste condiţii, se apreciază că neexecutarea obligaţiilor civile impuse de instanţă nu se datorează relei-credinţe a condamnatului, ci unei împrejurări concrete determinate de situaţia sa materială precară și lipsa posibilităţilor pentru obţinerea unor venituri mai mari decât cele necesare subzistenţei. Concluzionând, instanţa va reţine că reaua-credinţă a condamnatului nu a fost dovedită, neachitarea despăgubirilor civile datorându-se situaţiei materiale restrictive”.
Drept urmare, prin sentinţa dată săptămâna trecută s-a respins „ca neîntemeiată sesizarea formulată de Serviciul de Probaţiune Iași privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de de doi ani și 10 luni închisoare a condamnatului Florin G.”.
Prea sărac ca să facă puşcărie, fostul bătăuş nici nu mai poate fi obligat la plata despăgubirilor. Doar dacă nu se îmbogăţeşte subit. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau