Biciclist adus cu elicopterul la UPU
Dimensiune font:
Un bărbat de 50 de ani a fost adus la Spitalul „Sf.Spiridon” de către un echipaj aeromedical SMURD. Cei care au sunat la 112 spun că bărbatul a căzut de pe bicicletă în timp ce mergea prin sat. Era lovit la cap, însă nimeni nu ştie cât timp a zăcut nemişcat. Incidentul a avut loc în localitatea Tufeştii de Sus.
Medicii care l-au adus la Spitalul „Sfântul Spiridon” cu un elicopter SMURD spun că în momentul în care a fost preluat avea o temperatură a corpului de 40,5 grade Celsius. „Pacientul cu hipertermie avea şi hematom subdural. Aceasta a fost transferat în terapia intensivă la Spitalul de Neurochirurgie”, a declarat dr Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Medicii depun toate eforturile pentru salvarea bărbatului.
Hipertermia se referă la un grup de afecţiuni legate de căldură, caracterizate printr-o temperatură anormal de ridicată a corpului. Ea apare atunci când sistemul organismului de reglare a căldurii devine copleşit de factori externi, determinând creşterea temperaturii interne a persoanei. Temperatura corpului de bază variază în timpul zilei de la 35,5 grade Celsius la 37,5 grade Celsius. Persoanele cu un anumit nivel de hipertermie au o temperatură a corpului mai mare de 38 grade Celsius.
Hipertermia are loc atunci când organismul nu mai poate elibera suficientă căldură pentru a menţine o temperatură normală. Corpul are diferite mecanisme de coping pentru a scăpa de căldura excesivă resimţită, în mare parte respiraţia, transpiraţia şi creşterea fluxului de sânge până la suprafaţa pielii. Atunci când mediul înconjurător este mai cald decât în interiorul corpului, aerul exterior este prea cald sau umed pentru a accepta pasiv căldura din piele şi pentru a evapora transpiraţia, ceea ce face dificil organismului să-şi elibereze căldura. Pe măsură ce supraîncălzirea progresează, tot mai multă umiditate şi electroliţi sunt pierduţi din organism, scăzând tensiunea arterială şi limitând transpiraţia.
Medicii spun că hipertermia apare de cele mai multe ori în timpul efortului fizic sau al exerciţiului într-un mediu cald sau umed. Pentru că tensiunea arterială creşte pentru a furniza mai mult oxigen la ţesuturile de lucru, creşterea temperaturii corpului şi cantitatea de muncă pe care corpul trebuie să o facă pentru a menţine o temperatură stabilă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau