Bijuteriile ascunse ale Iașului

88325805_220781955984491_8331014872267489280_o
1trasee

Dimensiune font:

| 06-11-2020 06:30

 

Călătorului ce vine la Iași i-ar fi tare greu să descopere frumusețea vechiului oraș dacă nu ar fi sfătuit ce să aleagă. Zidiri vechi, bijuterii arhitectonice, clădiri noi, cochete și pline de viață, parcuri colorate, biserici ale căror ziduri șoptesc ușor istoria, iar clopotele anunță lucrarea preoților, cârciumi cu bucate tradiționale și baruri cu shoturi moderne, cafenele unde ibricele adună oaspeții în jurul ceștilor tivite de caimac, muzee care vorbesc de vremurile trecute, toate pot bucura musafirii, dar și târgoveții unui Iași unde timpurile noi îmbracă frumos un trecut care poate fi și trăit, dacă știi unde să ajungi, dar și simțit, dacă ai noroc să ți se spună basmele Cetății cu Șapte Coline.

Poveștile pot fi trăite dacă iei urbea la pas și dacă asculți de sfaturile celor care i-au adunat frumusețile într-o carte care ar trebui strecurată în orice cufăr de călătorie. „Iași – Șapte trasee turistice tematice” este o lucrare de referință în promovarea identității turistice a orașului de pe cele șapte coline. Bogat ilustrat, volumul, de a cărui apariție s-a ocupat Mihai Bulai, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fundamentează existența a șapte teme culturale consistente ale orașului: orașul celor trei uniri, orașul artelor, arhitectura comunismului, moștenirea evreiască, patrimoniul religios și rolul de destinație de pelerinaj al Iașului, perioada romantică și colinele Iașului – spațiu de recreere și cultură. Acestea au fost transpuse în tot atâtea trasee care leagă, fiecare, principalele 11 obiective de interes turistic ale fiecărei teme: locuri, străzi, piețe, monumente, clădiri. Cele 77 de puncte de interes turistic au fost tratate după o metodă bine definită, croită pe experiența oferită de ghidul de turism: poziție geografică, etimologie, structură, istoric și legende, arhitectură, utilitatea actuală, alte elemente suplimentare. „Studiile au fost realizate de o echipă de geografi și au a inclus și o amplă consultare a specialiștilor ieșeni din cele mai diverse domenii care au legătură cu turismul: istorici, arhitecți, ghizi de turism, manageri ai instituțiilor publice și ai agențiilor de turism receptoare, experți, oameni pasionați de Iași. Astfel, lucrarea se constituie drept un mini-manual al ghidului de turism și, în același timp, își propune să îmbogățească experiența vizitării orașului Iași”, după cum spun cei care s-au străduit ca lucrarea să apară pe piață.

Călător în Cetatea Iașului

Oaspeților le sunt recomandate șapte atracții ale Iașului - Palatul Culturii, Mănăstirea Trei Ierahi, Muzeul subteran și Catedrala Mitropolitană, Teatrul Național, Mănăstirea Golia, Palatul Universitar din Copou și Parcul Copou, dar și șapte trasee începând cu cel al Unirii și Artelor, trecând prin cel al Comunismului, urmându-l pe cel al Pelerinului și pe cel Evreiesc, ajungând pe cel Romantic și încheind cu cel Activ. Traseele includ obiective de maxim interes, de la monumente istorice, muzee, piețe, străzi, zone de agrement. Unul dintre trasee, cel Evreiesc, include și singurul monument istoric aflat în patrimoniu privat din Iași. Este vorba despre Casa Joseph Zoller -1912, renovată din fonduri private de către cunoscutul avocat ieșean Gianina Vera Poroșnicu. „M-a fascinat această bijuterie încă de când era în stare avansată de degradare. Mă gândeam mereu la poveștile ascunse între ziduri, la cei care au locuit acolo, la oaspeții familiei lui Joseph Zoller, un cunoscut fabricant de bomboane. La vremurile când casa era o bijuterie a avut-o ca oaspete chiar și pe Regina Maria. Mă bucur că monumentul a fost inclus pe harta traseelor turistice, a spus Gianina Vera Poroșnicu. Casa este un giuvaier ascuns ce merită a fi cunoscut, la fel ca multe altele de pe care ar trebui ridicat un văl ce le ține departe de ochii călătorilor. În caseta cu bijuterii ascunse a Iașului sunt statuia Uriașei din Cimitirul Eternitate, Biserica „Sfântul Haralambie” și Biserica Lipovenească, Casa memorială „Otilia Cazimir” și Aleea Copou, Poiana cu Cetate, Aeroclubul „Alexandru Matei”.

Maura ANGHEL

 

„Iași - șapte trasee tematice”, volum coordonat de către Mihai Bulai, îi are ca auutori pe Lucian Rosu, Mihai Bulai, Alexandra Cehan, Cosmin Ceuca și Tiberiu Teodor Stanciu. Cartea a apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
02/11/2024 10:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei