Biserica „Sfântul Spiridon”, reabilitată cu fonduril nerambursabile
Dimensiune font:
Una din cele mai importante biserici din Iași, „Sfântul Spiridon”, va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. Asocierea dintre Primăria Municipiului Iași și parohia cu același nume va face parte dintr-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local.
Ansamblul Biserica „Sfântul Spiridon” este inclus pe Lista monumentelor istorice, fiind alcătuit din Biserica „Sfântul Spiridon” și Turnul clopotniță cu cele două cișmele.
Construită în perioada 1747 - 1752 (reconstruită în perioada 1802 - 1805), Biserica „Sfântul Spiridon” prezintă o compoziție asemănătoare Mănăstirii Frumoasa, prezentând influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea.
Turnul clopotniță cu cele două cișmele a fost finalizat în 1786. O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843 a fost montat (de la Paris) primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon. Lângă turnul clopotniței se află cele două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau