Bugetul e gata. Viceprimarul lipsește!
Dimensiune font:
Primarul Chirica are convingerea că, la următoarea şedinţă, consilierii locali vor vota atât proiectul de buget pentru anul 2024, cât şi noul viceprimar. În mape, consilierii locali vor găsi din nou numele lui Răzvan Timofciuc. El va fi propus pentru a treia oară ca viceprimar al municipiului Iași.
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus, joi, că al doilea viceprimar va fi instalat în aceeaşi şedinţă, „ca să nu mai chinuim, să spunem, consilierii locali, şi în felul acesta ne asigurăm o majoritate confortabilă până la sfârşitul actualei legislaturi”. „Că vor fi alegeri în iunie, septembrie, între iunie şi septembrie, o să vedem. Dar mesajul este foarte clar, alegerile sunt comasate. Eu sper să fie Răzvan Timofciuc. Eu l-am văzut destul de implicat în proiecte. O să aibă ocazia să le urmărească. Eu nu am pus nicio oprelişte la niciun viceprimar să-şi ducă gândurile la bun sfârşit. Depinde de el cât de tenace va fi, şi de consecvent faţă de proiectele pe care şi le-a propus. Dar e un proiect bun, şi-l susţin”, a spus primarul Mihai Chirica.
Edilul-șef nu crede că vor fi impedimente nici în votarea bugetului, nici în votarea celui de-al doilea viceprimar. „Scena politică s-a tranşat, să spunem. Este Partidul Social Democrat, partenerul nostru la guvernare, care va face în continuare opoziţie pentru că îşi doreşte şi Primăria şi Consiliul Judeţean, şi Bruxelles-ul, şi toate celelalte instituţii publice care sunt pe planetă. Este USR-ul, dar el s-a divizat în tot felul de grupuri, grupuleţe, doamna Cosette, contracandidata mea, a trecut cu curaj la CURAJ, şi a abandonat barca USR, de altfel o istorie acest partid. Să vedem ce ne va mai oferi scena politică în 2024. E posibil să mai avem şi alte formaţiuni strălucitoare”, a spus primarul Chirica.
2.000 de propuneri pentru cheltuirea bugetului
În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru anul 2024, edilul a afirmat că este mai mare decât cel de anul trecut, deşi cheltuielile de funcţionare au crescut. Nu a omis importanţa banilor europeni pentru a susţine programele de investiţii, cum ar fi cele privind mijloacele de transport în comun.
De la supunerea dezbaterii publice a proiectului bugetului local pentru 2024, la centrele de cartier au fost primite circa 2.000 de propuneri din partea ieşenilor, din care 1.113 se referă la diverse intervenţii de reparaţii sau modernizare, iar 822 la investiţii noi. „Multe dintre ele sunt oarecum recurente. Doresc modernizare de stradă, doresc loc de joacă pentru copii. Inedit, doresc şi o mai fermă aplicare a legii, aplicarea de amenzi în cazul celor care nu curăţă din urma căţeilor, amenzi pentru cei care calcă pe spaţiile verzi, amenzi pentru cei aruncă gunoaie pe jos, ni se solicită să fim mai duri, mai exigenţi. Vor să vadă cât mai multă poliţie şi cât mai multă ordine în spaţiul public”, a spus Mihai Chirica.
Dezbaterea publică privind bugetul Iaşului pentru anul 2024 continuă. La dispoziţia cetăţenilor cu iniţiativă sunt mai multe modalităţi pentru a trimite Primăriei idei pentru modul în care să fie cheltuiţi banii de la bugetul local.
Acest lucru este posibil prin completarea formularelor în format fizic, formulare disponibile la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la centrele de cartier ale municipalităţii. În acest an au fost realizate pliante diferite pentru o adresabilitate mai precisă a proiectelor comunităţii.
Proiectul cu cei mai mulţi bani la bugetul local
Cu toate acestea, proiectul de buget propus spre dezbaterea publică, care va fi supus votului plenului Consiliului Local, prevede o alocare bugetară de jumătate de miliard de euro. Cea mai mare de până acum.
Pentru municipalitate, prioritare rămân fondurile europene, care, în ultimii ani, s-au dovedit a fi motorul dezvoltării Iaşului, în special cele alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. O parte foarte importantă a acestor rezultate s-au concretizat în ultimii trei ani, mai ales în anul care tocmai s-a încheiat.
„Am reuşit să consolidăm bugetul la o valoare mai mare decât cea de anul trecut. Dar nu acesta a fost scopul. Scopul a fost ca tot ceea ce trecem la venituri să fie sustenabile şi realizabil până la sfârşitul anului 2024. Este un buget bazat pe dezvoltare, pentru că are o cifră substanţială pe proiectele propuse spre dezvoltare, de peste 180 de milioane de euro, şi asigură finanţarea pentru toate serviciile publice pe care le gestionăm, inclusiv cu piatra de moară, termoficarea, pe care o vom duce până reuşim să o concesionăm”, spune primarul Mihai Chirica.
În accepţiunea primarului, proiectul de buget propus pentru 2024 este unul realist, nu făcut din condei. „Este un buget realist, nu am introdus sume din creion. De altfel, bugetele ultimilor ani au fost realiste şi le-am crescut pe măsură ce am găsit şi sursă de venituri. E un buget care prioritizează în continuare cerinţele oraşului. Sunt peste 120 de străzi aflate în diferite faze de progres. Sigur, rămân prioritare proiectele europene, PNRR-ul în special. Pe partea de şcoli suntem oraşul cu cel mai mare pachet de lucrări în şcoli, în toată infrastructura şcolară, plecând de la creşe, grădiniţe şi până la nivel de liceu şi colegiu. Sunt trei bazine de înot pentru şcolari şi le vom duce la bun sfârşit în acest an. Vom finaliza în acest an cele cinci săli de sport. Parcurile de joacă pentru copii sunt o prioritate pentru anul în curs. Şi traficul", a devoalat primarul.
Proiectul de buget pe acest an îşi propune să se concentreze şi pe adoptarea unor măsuri care să fluidizeze traficul, investiţii în şcoli, grădiniţe, spaţii de joacă şi spitale.
O prioritate a Primăriei va fi finalizarea proiectelor derulate prin POR 2014 - 2020 şi care vor fi încheiate cu finanţare prin POR 2021 – 2027, cum e modernizarea campusului Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi", reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr.13, sistemul alternativ de mobilitate urbană Iaşi VeloCity, zona de agrement C. A. Rosetti, eficientizarea energetică a Spitalului de Recuperare sau Centrul din Cicoarei.
Prin PNRR se vor cumpăra 18 tramvaie în valoare de 211 milioane lei. Alţi 71 milioane de lei se vor cheltui pentru cumpărarea a 25 de autobuze electrice, 25 de staţii de încărcare rapidă şi 8 staţii de încărcare lentă.
Prin PNRR se vor derula şi proiecte de reabilitare termică şi eficientizare energetică în 14 unităţi şcolare ce însumează 21 de corpuri de clădire, şi se vor extinderea alte două unităţi de învăţământ preuniversitar, una dintre ele fiind Şcoala Veronica Micle, cealaltă Şcoala Nicolae Iorga.
Tot prin PNRR se vor face investiţii şi în blocuri de locuinţe, dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale în 63 de şcoli şi licee, cât şi pentru modernizarea Spitalului „Dr. C. Parhon” şi continuarea modernizării sistemului de colectare separată a deşeurilor.
Cum se împarte bugetul
Proiectul de bugetul pentru anul 2024 este estimat la circa 529 milioane euro. Suma este mult mai mare în comparaţie cu cel din 2023, care a fost de circa 446 de milioane de euro.
Din total, bugetul local reprezintă circa 356 milioane euro, iar bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii este de circa 115 milioane euro.
Bugetul local cuprinde o secţiune de funcţionare de peste 1 miliard de lei, pentru dezvoltare de mai mult de 746 milioane de lei, la care se adaugă 123 milioane de lei din împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia şi modernizarea Cinematografului Dacia, şi bugetul creditelor interne de 159 milioane de lei.
În ceea ce priveşte investiţiile, municipalitatea va cheltui în continuare peste 145 milioane de lei, 20 de milioane de lei în învăţământ şi în spitale aproape 12 milioane de lei.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau