Bugetul e gata. Viceprimarul lipsește!

1buget

Dimensiune font:

| 02-02-2024 08:52

Primarul Chirica are convingerea că, la următoarea şedinţă, consilierii locali vor vota atât proiectul de buget pentru anul 2024, cât şi noul viceprimar. În mape, consilierii locali vor găsi din nou numele lui Răzvan Timofciuc. El va fi propus pentru a treia oară ca viceprimar al municipiului Iași.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus, joi, că al doilea viceprimar va fi instalat în aceeaşi şedinţă, „ca să nu mai chinuim, să spunem, consilierii locali, şi în felul acesta ne asigurăm o majoritate confortabilă până la sfârşitul actualei legislaturi”. „Că vor fi alegeri în iunie, septembrie, între iunie şi septembrie, o să vedem. Dar mesajul este foarte clar, alegerile sunt comasate. Eu sper să fie Răzvan Timofciuc. Eu l-am văzut destul de implicat în proiecte. O să aibă ocazia să le urmărească. Eu nu am pus nicio oprelişte la niciun viceprimar să-şi ducă gândurile la bun sfârşit. Depinde de el cât de tenace va fi, şi de consecvent faţă de proiectele pe care şi le-a propus. Dar e un proiect bun, şi-l susţin”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul-șef nu crede că vor fi impedimente nici în votarea bugetului, nici în votarea celui de-al doilea viceprimar. „Scena politică s-a tranşat, să spunem. Este Partidul Social Democrat, partenerul nostru la guvernare, care va face în continuare opoziţie pentru că îşi doreşte şi Primăria şi Consiliul Judeţean, şi Bruxelles-ul, şi toate celelalte instituţii publice care sunt pe planetă. Este USR-ul, dar el s-a divizat în tot felul de grupuri, grupuleţe, doamna Cosette, contracandidata mea, a trecut cu curaj la CURAJ, şi a abandonat barca USR, de altfel o istorie acest partid. Să vedem ce ne va mai oferi scena politică în 2024. E posibil să mai avem şi alte formaţiuni strălucitoare”, a spus primarul Chirica.

2.000 de propuneri pentru cheltuirea bugetului       

În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru anul 2024, edilul a afirmat că este mai mare decât cel de anul trecut, deşi cheltuielile de funcţionare au crescut. Nu a omis importanţa banilor europeni pentru a susţine programele de investiţii, cum ar fi cele privind mijloacele de transport în comun.

De la supunerea dezbaterii publice a proiectului bugetului local pentru 2024, la centrele de cartier au fost primite circa 2.000 de propuneri din partea ieşenilor, din care 1.113 se referă la diverse intervenţii de reparaţii sau modernizare, iar 822 la investiţii noi. „Multe dintre ele sunt oarecum recurente. Doresc modernizare de stradă, doresc loc de joacă pentru copii. Inedit, doresc şi o mai fermă aplicare a legii, aplicarea de amenzi în cazul celor care nu curăţă din urma căţeilor, amenzi pentru cei care calcă pe spaţiile verzi, amenzi pentru cei aruncă gunoaie pe jos, ni se solicită să fim mai duri, mai exigenţi. Vor să vadă cât mai multă poliţie şi cât mai multă ordine în spaţiul public”, a spus Mihai Chirica.

Dezbaterea publică privind bugetul Iaşului pentru anul 2024 continuă. La dispoziţia cetăţenilor cu iniţiativă sunt mai multe modalităţi pentru a trimite Primăriei idei pentru modul în care să fie cheltuiţi banii de la bugetul local.

Acest lucru este posibil prin completarea formularelor în format fizic, formulare disponibile la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la centrele de cartier ale municipalităţii. În acest an au fost realizate pliante diferite pentru o adresabilitate mai precisă a proiectelor comunităţii.

Proiectul cu cei mai mulţi bani la bugetul local

Cu toate acestea, proiectul de buget propus spre dezbaterea publică, care va fi supus votului plenului Consiliului Local, prevede o alocare bugetară de jumătate de miliard de euro. Cea mai mare de până acum.

Pentru municipalitate, prioritare rămân fondurile europene, care, în ultimii ani, s-au dovedit a fi motorul dezvoltării Iaşului, în special cele alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. O parte foarte importantă a acestor rezultate s-au concretizat în ultimii trei ani, mai ales în anul care tocmai s-a încheiat.

 

Am reuşit să consolidăm bugetul la o valoare mai mare decât cea de anul trecut. Dar nu acesta a fost scopul. Scopul a fost ca tot ceea ce trecem la venituri să fie sustenabile şi realizabil până la sfârşitul anului 2024. Este un buget bazat pe dezvoltare, pentru că are o cifră substanţială pe proiectele propuse spre dezvoltare, de peste 180 de milioane de euro, şi asigură finanţarea pentru toate serviciile publice pe care le gestionăm, inclusiv cu piatra de moară, termoficarea, pe care o vom duce până reuşim să o concesionăm”, spune primarul Mihai Chirica.

 

În accepţiunea primarului, proiectul de buget propus pentru 2024 este unul realist, nu făcut din condei. „Este un buget realist, nu am introdus sume din creion. De altfel, bugetele ultimilor ani au fost realiste şi le-am crescut pe măsură ce am găsit şi sursă de venituri. E un buget care prioritizează în continuare cerinţele oraşului. Sunt peste 120 de străzi aflate în diferite faze de progres. Sigur, rămân prioritare proiectele europene, PNRR-ul în special. Pe partea de şcoli suntem oraşul cu cel mai mare pachet de lucrări în şcoli, în toată infrastructura şcolară, plecând de la creşe, grădiniţe şi până la nivel de liceu şi colegiu. Sunt trei bazine de înot pentru şcolari şi le vom duce la bun sfârşit în acest an. Vom finaliza în acest an cele cinci săli de sport. Parcurile de joacă pentru copii sunt o prioritate pentru anul în curs. Şi traficul", a devoalat  primarul.

Proiectul de buget pe acest an îşi propune să se concentreze şi pe adoptarea unor măsuri care să fluidizeze traficul, investiţii în şcoli, grădiniţe, spaţii de joacă şi spitale.

O prioritate a Primăriei va fi finalizarea proiectelor derulate prin POR 2014 - 2020 şi care vor fi încheiate cu finanţare prin POR 2021 – 2027, cum e modernizarea campusului Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi", reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr.13, sistemul alternativ de mobilitate urbană Iaşi VeloCity, zona de agrement C. A. Rosetti, eficientizarea energetică a Spitalului de Recuperare sau Centrul din Cicoarei. 

 Prin PNRR se vor cumpăra 18 tramvaie în valoare de 211 milioane lei. Alţi 71 milioane de lei se vor cheltui pentru cumpărarea a 25 de autobuze electrice, 25 de staţii de încărcare rapidă şi 8 staţii de încărcare lentă.

Prin PNRR se vor derula şi proiecte de reabilitare termică şi eficientizare energetică în 14  unităţi şcolare ce însumează 21 de corpuri de clădire, şi se vor extinderea alte două unităţi de învăţământ preuniversitar, una dintre ele fiind Şcoala Veronica Micle, cealaltă Şcoala Nicolae Iorga.

Tot prin PNRR se vor face investiţii şi în blocuri de locuinţe, dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale în 63 de şcoli şi licee, cât şi pentru modernizarea Spitalului „Dr. C. Parhon” şi continuarea modernizării sistemului de colectare separată a deşeurilor.

Cum se împarte bugetul

Proiectul de bugetul pentru anul 2024 este estimat la circa 529 milioane euro. Suma este mult mai mare în comparaţie cu cel din 2023, care a fost de circa 446 de milioane de euro.

Din total, bugetul local reprezintă circa 356 milioane euro, iar bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii este de circa 115 milioane euro.

Bugetul local cuprinde o secţiune de funcţionare de peste 1 miliard de lei, pentru dezvoltare de mai mult de 746 milioane de lei, la care se adaugă 123 milioane de lei din împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia şi modernizarea Cinematografului Dacia, şi bugetul creditelor interne de 159 milioane de lei.

În ceea ce priveşte investiţiile, municipalitatea va cheltui în continuare peste 145 milioane de lei, 20 de milioane de lei în învăţământ şi în spitale aproape 12 milioane de lei.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei