Bugetul Iaşului, votat printre acuzaţii de hoţie
Dimensiune font:
După o ședință de aproximativ şase ore ore, bugetul municipiului Iași a fost adoptat cu 14 voturi, aparținând grupurilor PNL, PMP și viceprimarului Cezar Baciu. De partea cealaltă, au existat cinci abțineri (PSD) și opt voturi împotrivă (USR), cu toate că ambele formaţiuni au depus amendamente, unele acceptate, în plenul Consiliului Local. Şedinţa de ieri nu a fost lipsită de scandaluri, după ce deputatul Cosette Chichirău (USR) a susţinut că proiectele obţin votul consilierilor locali din cauza unei „majorităţi imorale şi nedemocratice” asigurată de viceprimarul userist. În ceea ce-l priveşte pe Cezar Baciu, magistraţii au suspendat ieri procesul în care acesta a formulat apel la excluderea sa din USR până la soluţionarea unui alt dosar, în care Baciu reclamă ca fiind nestatutară „concedierea” sa din partid.
Majoritatea PNL-PMP din Consiliul Local poate răsufla uşurată : bugetul local pe 2023 a trecut după „doar” şase ore de discuţii mai mult sau mai puţin aplicate. Evident, a fost nevoie, aşa cum au stat lucrurile şi în 2021 sau 2022, de votul viceprimarului Cezar Baciu, care a dus la 14 numărul sufragiilor pro-buget, faţă de cele opt voturi împotrivă ale consilierilor USR şi cele cinci abţineri ale social-democraţilor din Consiliul Local. De altfel, tocmai acest calcul, al voturilor pro-buget, au generat un scandal în şedinţa de ieri, generat de afirmaţiile deputatului USR, Cosette Chichirău.
USR va ataca în instanţă toate proiectele adoptate cu votul viceprimarului Baciu
„Deciziile din ultimii doi ani au fost luate prin furt și înșelăciune”, a spus Chichirău, cu referire la alianţa conjuncturală dintre Baciu şi alianţa PNL-PMP. „Eu nu cred că cetățenii au avut posibilitatea să își spună părerea. Este pe repede înainte votarea bugetului. Ieșenii nu au votat pentru asta. Ați furat votul ieșenilor, de un an și jumătate. Este o luptă la democrație! Nu avem prezența la vot. Astăzi avem termen în procesul cu domnul Baciu, tot astăzi, incredibilă coincidență, se votează bugetul. PMP și PNL nu au obținut încrederea ieșenilor. Vorbesc de democrație! Democrația este solemnă în acest stat!”, a declarat Cosette Chichirău.
De altfel, parlamentarul ieşean a susţinut că formaţiunea pe care o reprezintă va ataca în instanţă toate proiectele adoptate cu votul viceprimarului Baciu, afirmând, totodată, că-l va determina pe acesta să achite despăgubiri egale cu valoarea salariului pe care l-a încasat ca viceprimar în aceşti ani. Intervenția deputatului a stârnit reacții de indignare din partea consilierilor PNL care i-au solicitat acesteia să nu-i mai „jignească”. „Nu puteți să veniți în ședință solemnă să ne numiți infractori și hoți”, au comentat unii consilieri. „Îmi pare rău doamna deputat că veniți în CL și ne acuzați de hoție. Eu țin să vă amintesc că sunteți și dvs. membru USR și nu e partidul dvs. Observ că atitudinea dvs nu s-a schimbat în ultimii doi ani”, a spus, la rândul său, Cezar Baciu.
Movilă către Chichirău: „Care sunt proiectele pe care le-ați susținut pentru Iași?”
Conflictul intern din USR a fost speculat de social-democrați. „Vă rog să dați cuvântul și domnului Havârneanu, cel care conduce aripa PNL din USR”, a spus consilierul PSD Mihai Liviu Gavril, spre amuzamentul celor din sală. Este vorba despre Filip Havârneanu, prezent și el la ședință, cel care se va duela pentru șefia organizației județene a USR, la alegerile din vară, cu Chichirău. Zilele trecute, Havârneanu a fost acuzat de înțelegeri în culise cu lideri ai PNL Iași pentru a trece amendamentele USR. „Eu nu mă voi lasă tras in acest joc în care vreți să legați USR de PNL. Noi suntem aici să muncim, nu să ne aliem cu PNL sau PSD”, a replicat Havârneanu.
În plen a luat cuvântul și președintele organizației municipale a PNL Iași, Marius Dangă. „Să intrăm astăzi pe procedura de transparență decizională ar însemna să nu respectăm Legea 273”, a spus Marius Dangă, cu referire la adresa societății civile.
Liberalul a susținut că cei interesați de buget au avut timp să facă propuneri și observații și a invocat consultarea de la centrele de cartier. „Vă rog să nu duceți în derizoriu această dezbatere pe proiectul de buget”, a mai spus Dangă.
În fine, Petru Movilă, preşedintele executiv al PMP, a sancționat comportamentul nefiresc al lui Cossete Chichirău, spunând că în cele patru mandate ale sale ca parlamentar nu a avut niciodată un comportament suburban. „Am fost parlamentar patru mandate, am venit la ședințe de Consiliu Local și Consiliu Județean și este foarte important să vă spun că, de când sunt city manager al municipiului Iași, într-o alianță transparentă, publică și asumată, nu pe sub masă sau furată, am văzut foarte puțini politicieni cu responsabilități naționale care să vină să îi intereseze de proiectele municipiului Iași. V-aș invita într-o altă ședință să veniți să ne spuneți și dumneavoastră, amical, care sunt proiectele pe care le-ați susținut pentru municipiul Iași. Dumneavoastră și alți parlamentari”, a spus Petru Movilă.
Calendar respectat
Odată depăşit acest moment, şedinţa a continuat cu solicitarea formulată de liderului grupului PSD, Bogdan Crucianu, care a solicitat din nou amânarea votului pe proiectul de buget. Social-democratul a invocat, de data aceasta, și adresa celor zece organizații neguvernamentale prin care societatea civilă a solicitat amânarea votului pentru a putea fi organizată o „dezbatere reală” cu cetățenii. Propunerea PSD nu a avut ecou în rândul celorlalți consilieri. „Bugetul se încadrează în calendarul bugetar”, a spus primarul Mihai Chirica, care a făcut un apel la consilieri să nu „politizeze” dezbaterile. „Legea 273 privind finanțelor publice locale la art. 39 reglementează aprobarea bugetelor locale. (...) În data de 21 decembrie, a fost publicat o primă formă de buget pentru anul 2023. Tot în baza legii, acest buget rămâne publicat 15 zile, ceea ce înseamnă că termenul se finalizează pe 5 ianuarie”, a spus Maria Apetroaie, șefa finanțelor locale. Ea a adăugat că, potrivit legii, la 4 zile după ziua de 5 ianuarie, a fost publicat bugetul în forma lui completă gândită de către executiv, în lege fiind prevăzut termenul de 5 zile pentru eventuale contestații (după termenul inițial de 15 zile). În final, Maria Apetroaie a precizat că, odată finalizat termenul de 5 zile, urmează o perioadă de 10 zile în care plenul Consiliului Local trebuie să aprobe bugetul.
Amendamente de aproape şase milioane de lei pentru USR
După două ore de discuţii aprinse, au urmat dezbaterile amendamentelor depuse de fiecare formaţiune politică. Într-o primă fază au fost discutate amendamentele executivului, 13 la număr, toate aprobate, iar ulterior au urmat peste 150 de amendamente depuse de USR și PSD. O mare parte dintre ecle depuse de USR au fost aprobate. Ne referim aici la execuția piste biciclete între Agronomie și Tudor Vladimirescu, investiţie suplimentată cu 8,5 milioane de lei, construirea unui rastel de biciclete pentru fiecare şcoală din Iași (100.000 de lei), reconfigurarea primei străzi din Iași pentru organizarea unui concurs de proiecte sau o festivitate, alocarea de 200.000 lei suplimentari pentru reabilitarea blocurilor, amenajarea unei păduri urbană cu complex sportiv, cu o suprafață de 11 hectare în zonele Dacia și ERA. Alte amendamente aprobate ale celor de la USR au vizat achiziția de multiplicatoare pentru Școala „Vasile Lupu”, restaurarea monumentelor istorice din Iași, accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în Palatul Roznovanu, achiziţia de instrumente muzicale pentru elevii din cadrul Colegiul „Octav Băncilă” (100.000 lei), înființarea trotuarul pe șoseaua Bucium, în valoare de 500.000 lei, sistematizarea străzii Vancea, o investiţie de 200.000 lei la Colegiul „Emil Madgearu” şi expertizarea cantinei de la Colegiul „Gheorghe Asachi”, pentru identificarea unei soluții pentru cantina elevilor. Alte proiecte au fost retrase, iar celelalte au fost respinse.
Amendamentele PSD, respinse pe bandă rulantă
Au urmat amendamente consilierilor PSD. Astfel, a fost acceptată cererea de finanțare pentru cantina și sala de sport de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, modernizarea vestiarelor de la stadionul Tepro (300.000 lei), amenajarea parcului pe terenul din strada Tabacului nr. 1 (50.000 lei doar pentru reamenajare, suma urmând a fi majorată ulterior), susţinerea educaţiei în natură - Prima pădure Erasmus din municipiul Iași (50.000 lei) şi
alocarea de fonduri suplimentare în valoare de 200.000 lei pentru începere unui demers de construire a unei clădiri pentru elevii de clase primare la Colegiul „Garabet Ibrăileanu”. Au mai trecut „Centru de învățare senzorială” în valoare de 50.000 lei, alocarea sumei de 70.000 lei pentru Școala „G. Brătianu” pentru finalizarea lucrărilor de detectare a sistemului de incendiu, reînființarea competițiilor școlare prin alocarea sumei pentru premiere, dezvoltarea programului „Masa Caldă” la nivelul municipiului Iași (100.000 lei), finanțarea ONG-uri pe legea 350 (creștere la nivel de tineret cu 200.000 lei), reabilitarea Bisericii„Talpalari”, activități non-formale pentru studenți prin înființarea unui centru de tineret pe raza municipiului Iași (50.000 lei), realizarea unui sens giratoriu pe străzile Ion Creangă și Aurel Vlaicu, construire creşa în zona Aviației şi finanțarea proiectelor sportive (alocare suplimentara 405.000 lei). Cumulat, ar fi vorba de proiecte valorând 800.000 lei, fapt care i-a prilejuit lui Mugurel Laicu să reproşeze Executivului Primăriei că amendamentele USR au valorat de şase ori mai mult.
Tudor DAMASCHIN
* * *
Viceprimarul Cezar Baciu rămâne în funcție
Ieri a avut loc termenul procesului prin care viceprimarul Cezar Baciu a formulat apel la decizia magistraţilor de execludere a acestuia din USR. Instanţa a suspendat procesul până la soluţionarea unul alt dosar, în care, de această dată, Cezar Baciu este reclamant. „În temeiul dispoziției art 413 alin 1 pct 1 cod procedură civilă suspendă judecata prezentei cauze până la soluţionarea definitivă a dosarului înregistrat sub nr 2205/99/2002, aflat în prezent pe rolul Tribunalului Iaşi. Cu recurs pe toată durata suspendării, eventuala cale de atac urmând a fi înregistrată la Curtea de Apel Iaşi. Pronunţată astăzi, 18.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se precizeaz în decizia instanței. Al doilea dosar se judecaă la Tribunalul Iași, iar astăzi, 19 ianuarie, este programat un nou termen.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau