Cadrele didactice ieșene și-au mutat catedra în fața Prefecturii
Dimensiune font:
Sindicaliştii din învățământul preuniversitar nu vor să audă de propunerile guvernanţilor. Ei spun că vor continua greva generală. Marţi îşi dau iar întâlnire în faţa Prefecturii Iaşi, unde vor protesta timp de câteva ore. De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că în cazul în care se continuă protestul în educaţie, nu se vor putea evita consecinţele de reprogramare a examenelor naţionale sau de prelungirea an şcolar.
Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi spune că oferta făcută de guvernanţi în privinţa salarizării anagajaţilor din preuniversitar este „de neacceptat”. Dovadă stau şi mesajele primite de la membrii de sindicat în ultimele zile. Cu toţii cer continuarea grevei generale. „Nu există niciun motiv în acest moment pentru a opri greva. Nu spun acest lucru doar în calitate de lider de sindicat. Fac referire la mandatul pe care îl am din partea colegilor din şcolile din judeţul Iaşi. Aceştia sunt hotărâţi să continue această grevă generală deoarece oferta guvernului este foarte departe de ceea ce am cerut noi. Prin urmare, marţi, la ora 11.00, vom avea din nou protest în faţa Prefecturii Iaşi”, a spus Laviniu Lăcustă.
Cei din preuniversitar sunt nemulţumiţi că noua grilă de salarizare propusă de Guvern urmează să fie aplicată pe o perioadă de trei ani. Mai mult, ei nu renunţă la dorinţa de a le fi majorate salariile cu 25 la sută.
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar vor ca propunerea Guvernului să fie aplicată mult mai repede. Ei amintesc de faptul că medicii şi personalul din Sănătate au primit integral creşterile solicitate atunci când acest domeniu a fost declarat prioritar. „Am solicitat ca acea grilă de salarizare pe care noi o cerem să intre imediat în vigoare, ceea ce presupune majorări salariale, în medie, de 60 de procente, pentru toate categoriile din învăţământul preuniversitar. Nu ne dorim decât o majorare a salariului aşa cum a fost discutată cu Ministerul Muncii şi pe care guvernanţii doresc să o amâne până la calendele greceşti. Noi nu vrem decât aplicarea grilei de salarizare de la data de 1 iunie sau cât mai curând posibil”, a spus Laviniu Lăcustă.
„Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional” – Ligia Deca
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus că în cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de Guvern, protestul angajaţilor din preuniversitar continuă, nu vor mai putea fi evitate consecinţele, unele dintre ele fiind reprogramare examenelor sau prelungirea anului şcolar. „Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional”, a precizat ministrul Educaţiei.
Ministrul Deca a mai spus că din cauza răspunsului negativ primit din partea cadrelor didactice, va fi analizată necesitatea recadrării calendarului proceselor educaţionale, în funcţie şi de resursa umană existentă în sistem.
În privinţa înscrierilor pentru Evaluarea Naţională, Deca a spus că se va decide dacă este nevoie de extinderea calendarului existent în funcţie de resursa umană disponibilă. În mod normal, perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională trebuie să se desfăşoare între 6 şi 9 iunie.
Din cauza bălăcărelii dintre sindicaliştii din preuniversitar şi guvernanţi tinerii care se află în ultimul an de liceu riscă să nu poată studia la universităţile din străinătate. Bacalaureatul este una dintre condiţiile de admitere la universităţile din toată lumea.
Spre exemplu, elevii care au demarat deja procedurile pentru admitere la universităţile de top din străinătate, precum Harvard, Cambridge, Sorbona riscă să piardă admiterea dacă nu au examenul de Bacalaureat dat la timp. Aceste proceduri au început în urmă cu luni de zile, cu trimiterea unui dosar în care se află un CV, un eseu sau scrisoare de intenţie, media anilor de liceu, iar acolo unde e cazul rezultatele la olimpiade. Ultima etapă din acest proces de admitere este promovarea examenelor de Bacalaureat. „Trebuie să plec la o facultate din Olanda. Am demarat procedurile de înscriere peste care am trecut cu brio. Dacă examenele de Bacalaureat nu vor fi organizate la timp risc să pierd admiterea la facultatea de Afaceri Internaţionale, la care m-am înscris la o universitate din Olanda. Cei de la Ministerul Educaţiei ne-au dat asigurări că în cazul în care greva profesorilor se va prelungi vor lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Acelaşi lucru îl spun şi sindicaliştii care protestează. Nu e aşa. Ca şi la noi fiecare universitate este autonomă. Nu vor sta să ne aştepte pe noi. Va fi un an pierdut pentru mine şi foarte mulţi alţi colegi din generaţia mea”, a spus Otilia Nicoară. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau