Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
Dimensiune font:
* autoritățile locale afirmă că menținerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate în ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat de termoficare, înnoirea parcului de mijloace de transport în comun prin achiziția de tramvaie și autobuze electrice noi și a infrastructurii de transport, dar și datorită campaniilor masive de plantări de arbori și de mărire continuă a spaţiilor verzi din oraş
În perioada 26 – 28 aprilie, în județul Iași, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a oscilat de la „bun” la „acceptabil”, se arată într-un raport dat publicității de Agenția de Protecția Mediului (APM).
Reprezentanții instituției precizează că măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ, iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate sau infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică.
Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care a fost disponibil cel puţin un indice specific conform Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1818/2020, indicatorii de poluare la nivelul municipiului Iaşi măsurați în punctele de lucru din oraș sunt, în acest moment, în parametrii normali stabiliți de legislația românească și europeană.
Autoritățile locale afirmă că menținerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate în ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat de termoficare, înnoirea parcului de mijloace de transport în comun prin achiziția de tramvaie și autobuze electrice noi și a infrastructurii de transport, dar și datorită campaniilor masive de plantări de arbori și de mărire continuă a spaţiilor verzi din oraş. „Toate aceste măsuri au dus la creșterea constantă a calității aerului în municipiul Iași, numărul cumulat al depășirilor indicatorilor de poluare înregistrate de cele două stații de măsurare a calităţii aerului din municipiu (Podul de Piatră IS 01 și Decebal IS 02) înregistrând o scădere constantă în ultimii ani”, susțin reprezentanții Primăriei. „Astfel, cu toate că legislația din România a încurajat utilizarea centralelor individuale (de apartament), precum și achiziționarea și înmatricularea de autovehicule rulate (second hand), măsurile luate de municipalitate au dus la îmbunătățirea calității aerului în municipiul Iași, numărul de depășiri ale indicatorilor scăzând de patru ori (de la 165 la 44) în ultimii cinci ani”, subliniază reprezentanții Primăriei.
În acest moment, în municipiul Iași există în jur de 130.000 de locuințe, din care mai puțin de 30.000 sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar peste o sută de mii au centrale individuale pe gaz. Măsurătorile oficiale arată că, în timpul iernii, concentrația de PM 2,5 este mai mare decât în timpul verii, cauza constitind-o emisiile rezultate în urma arderilor combustibililor folosiți pentru încălzirea locuințelor. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau