Canicula dublează poluarea!
Dimensiune font:
Inspectorii de mediu au constatat depăşiri ale valorii limită admise la indicatorul PM10 (pulberi în suspensie sau, într-un înţeles larg, praf) în perioada 23-25 iunie * valoarea cea mai mare s-a înregistrat pe 24 iunie în staţia Cantemir: 107,61 µg/m3, valoarea limită admisă fiind de 50 µg/m3! * cauzele acestor concentraţii ridicate le-a constituit canicula, calmul atmosferic şi un episod de inversiune termică
Monitorizarea calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi în luna iunie 2021 a scos în evidență depăşiri ale valorii limită zilnice (50µg/m3) la indicatorul PM10.
Depășirile, validate prin metoda gravimetrică de referinţă, au fost înregistrate în perioada 23-25 iunie 2021 (pe fondul caniculei, a calmului atmosferic şi a unui episod de inversiune termică) după cum urmează: două depășiri în stația de trafic IS-1 Podul de Piatră, două depășiri în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, două depăşiri în stația de fond suburban IS-5 Tomeşti şi o depăşire în staţia de fond urban-trafic IS-6 Bosia–Ungheni. Maxima zilnică înregistrată a fost la stația IS-2 Decebal-Cantemir pe data de 24 iunie, cu o valoare de 107,61 µg/m3, valoarea limită admisă fiind de 50 µg/m3. „Din cele prezentate mai sus se poate constata influenţa majoră a factorilor meteo asupra calității aerului şi necesitatea menţinerii unui nivel scăzut de emisii de poluanţi în atmosferă. De aceea, pentru a evita noi depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10, şi pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătăţii populaţiei, considerăm că este extrem de importantă menţinerea unui nivel cât mai redus a emisiilor de PM10 din activităţíle generatoare: trafic, salubrizare stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producere a energiei electrice/termice, şantiere, etc. Realizarea la termen, şi cu rezultatele aşteptate, a măsurilor cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iaşi pentru PM10 şi în Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în judeţ, trebuie să constituie o prioritate pentru cei responsabili”, spun oficialii Agenţiei. Aceştia au maiu precizat că şi cetăţenii pot contribui la reducerea emisiilor de PM10 printr-o serie de acţiuni: renunţarea la practica incendierii deşeurilor de orice fel şi a vegetatie ierboase, plantarea spațiilor verzi din jurul blocului și nu transformarea lor în locuri de parcare, întreținerea corepunzătoare a autoturismelor și condusul maşinilor eco.
22 de depăşiri în staţia din Podul de Piatră
De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podul de Piatră - 22 de depăşiri, urmată de staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir - 19 depăşiri. Numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare staţie. Sursele de poluare au fost: traficul auto, șantierele de construcții, salubrizarea, surse locale. Tudor DAMASCHIN
* * *
Valorile pentru PM 2,5 - măsurate la staţia IS-2 Decebal- Cantemir -, s-au corelat direct cu cele pentru PM10, sursele fiind aceleași. Valoarea maximă de 46,52 µg/m3 s-a înregistrat pe 23.06.2021, iar valoarea medie a lunii iunie a fost de 17. 64 µg/m3. Menționăm că pentru PM 2,5 cadrul legal prevede valoare limită anuală (20 µg/m3)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau