Canicula face victime, la Iaşi

1canicula

Dimensiune font:

| 30-06-2022 23:59

Din cauza căldurii mari, un ieşean a intrat ieri în comă, în timp ce se afla pe stradă, fiind găsit de persoanele care circulau prin zona Tătăraşi * la spital, medicii au constatat că acesta avea o temperatură corporală foarte mare, dar şi faptul că se afla în stare de ebrietate foarte avansată * primarul Mihai Chirica a dispus direcțiilor, instituțiilor subordonate și companiilor municipale să actualizeze și să aplice planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populaţiei

 

 

Ambulanţa cu medic a adus din stradă un bărbat de aproximativ 50 ani. Acesta era în stare de comă, cu hipertermie, temperatura corporală fiind de 41,4 grade, cu afectare hepatică şi renală. De asemenea, avea o alcoolemie aproximativ 1 la mie. A fost intubat şi ventilat. Prognosticul este rezervat”, a spus prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Medicul atrage atenţia ca în această perioadă să fim atenţi la consumul de alcool şi cafea, ambele băuturi trebuind a fi consumate în cantităţi mici.

Profesorul a explicat că un corp uman poate ajunge la temperatura de 40 de grade sau mai mult în cel mult 30 de minute de la expunere, timp în care încep să fie afectate organele, mai ales ficatul şi rinichii, fapt care duce la insuficienţa hepatică sau la insuficienţă renală.

Tot din cauza hipertermiei poate fi afectată şi coagulara sângelui, apărând sângerări sau, din contră, pot duce la coagulări şi, implicit, duc la infarct sau embolie pulmonară. De asemenea, atunci când ne expunem mai mult la soare sau temperatura este crescută este afectată şi activitatea neurologică. Practic, creierul se dilată şi apasă pe centrii nervoşi responsabili cu respiraţia sau activitatea cardiacă, situaţie în care o persoană poate suferi un edem cerebral şi să îşi piardă starea de conştienţă.

Pentru a face faţă căldurii, corpul încearcă să ne dea primele semne de alarmă. Câteva dintre aceste semne sunt transpiraţia, umflarea picioarelor, care pot fi urmate de stări de leşin sau chiar afectări cardiovasculare.

Canicula ne poate pune sănătatea în pericol

Deocamdată, nu au fost aduse cazuri grave la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf.Spiridon” din Iași pe fondul caniculei, însă pentru a nu ajunge la medic, populația ar trebui să respecte anumite recomandări. „Ținând cont de faptul că temperaturile au crescut foarte mult, transmitem populației să ia în considerare măsurile de prevenție. De aceea, activitățile fizice trebuie evitate în intervalul 11.00-16.00, iar în zilele caniculare trebuie evitate între orele 10.00-17.00. Sunt activități care se pot face la primele ore ale dimineții sau seara”, a declarat prof.univ.dr.Diana Cimpoeșu.

De asemenea, cei care au activități în căldură și construcții trebuie să respecte pauza de prânz, hidratarea cu apă, ceai sau sucuri naturale. „Este necesar consumul a doi litri minimum sau chiar peste atunci când se face o activitate fizică consumatoare de energie și care duce la deshidratare. Se recomandă evitarea consumului de alcool, vizitarea persoanelor vulnerabile, cei care locuiesc siguri, cei care sunt bolnavi sau bătrâni trebuie vizitați fie de ONG-uri, fie de autoritățile locale, ori de rude. Sunt situații în care ne sunt aduși bătrâni hipertermici din încăperi care nu sunt ventilate, oameni care nu s-au putut hidrata corespunzător sau chiar nu au putut mânca. Sperăm că cei afectați de caniculă vor ajunge în număr cât mai mic la spital”, a mai spus prof.univ.dr.Diana Cimpoeșu.

În cazul în care apar manifestări legate de expunerea la căldură (crampele de caldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), medicul recomandă odihnă în spaţiu umbrit şi răcoros, scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat), consumul de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt) şi, nu în ultimul rând, repaus fizic pentru câteva ore.  Dacă manifestările nu dispar sau se agravează, în cazul în care nu aveţi cum să vă deplasaţi singuri la spital, trebuie să sunaţi la 112 pentru a fi transportaţi cu o ambulanţă.

1.500 de ieşeni, monitorizaţi de Primărie

Primarul Mihai Chirica a dispus direcțiilor, instituțiilor subordonate și companiilor municipale să actualizeze și să aplice planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populaţiei. Astfel, Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) continuă identificarea şi monitorizarea persoanelor defavorizate care pot fi afectate sever pe perioada de avertizare caniculară. În evidenţele DAS în categoria menţionată anterior sunt incluse persoanele vârstnice singure sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei. Numărul persoanelor monitorizate este de aproximativ 1.500.

De asemenea, sunt deschise linii telefonice pentru preluarea, în regim de urgenţă, a sesizărilor venite de la populaţia Iaşului: 0332.440.647 și 0232.206.344, disponibile în intervalul orar 9.00 – 16.00, zilnic, în perioada caniculară, cu avertizare de cod galben, portocaliu sau roşu, respectiv numărul de telefon 0751.114.672, în intervalul orar 16.00 – 19.00.

DAS reia și achiziţionarea unor produse necesare pentru suportarea temperaturilor extrem de ridicate: apă, fructe etc., distribuirea acestora urmând a fi făcută la domiciliile persoanele defavorizate aflate în evidenţa direcţiei.

Apă la capetele de linii

Și SC Compania de Transport Public (CTP) SA vine în sprijinul călătorilor în zilele aflate sub avertizare de cod galben de caniculă. „S-a dispus ca la toate capetele de linie, angajații instituției să distribuie pahare cu apă persoanelor care au nevoie de hidratare. Locurile prevăzute cu dozatoare de apă sunt: Rond Copou, Rond Baza 3, Rond Dacia, Tătărași Nord, Rond Canta, Selgros, Tehnopolis, Târgu Cucu, Bucium, Blocuri Ciurea și Tomești”, spune Cristi Stoica, directorul CTP Iaşi.

Reprezentanții CTP le recomandă călătorilor aflați în să evite pe cât posibil expunerea la soare și să poarte haine de culoare deschisă și șepci sau pălării.

Cişmele funcţionale

Alte măsuri incluse în planul planul de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei se referă la faptul că societăţile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă.. La rândul ei, SC ApaVital SA Iaşi trebuie să verifice dacă cişmelele sau fântânile stradale sunt în stare de funcţionare, în paralel cu asigurarea distribuţiei de apă potabilă în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a apei potabile şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut sau secat. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei