Canicula poate ucide!
Dimensiune font:
O femeie a avut nevoie ieri de îngrijirile medicale ale specialiştilor de la Spitalul „Sf.Spiridon”, după ce a făcut insolaţie. Ea a stat în soare mai puţin de jumătate de oră, după care i s-a făcut rău şi a chemat o ambulanţă.
„A fost adusă o pacientă care a stat în cursul zilei de marţi aproximativ 20 de minute la soare.A fost o pacientă cu insolație, cu hiponatremie moderată. După ce a fost stabilizată a rămas internată în clinica Medicină Internă III”, a spus dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
În aceste zile România se află sub un val de caniculă. Vremea caniculară se declară atunci când temperaturile maxime ajung sau depăşesc 35 de grade în timpul zilei şi sunt de 20 de grade, sau mai mult, în timpul nopţii.
Medicii atrag atenţia că expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura internă şi reduce toleranţa la căldură. În timpul caniculei organismul pierde o cantitate mare de apă şi electroliţi.
Din cauza incapacităţii organismului de a se adapta la căldură atunci când o persoană face insolaţie pot apare confuzia, dezorientara, dureri de cap, creşterea pulsului, oboseala, greaţa, transpiraţia excesivă, crampele şi spasmele musculare, pierderea stării de conştienţă.
De aceea este bine să evitaţi, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare între orele 11 şi 18. Dacă însă trebuie să ieşiţi din casă trebuie să purtaţi pălării de soare, haine lejere din fibre naturale – bumbac sau in, de culori deschise.
În casă este bine să reglaţi aerul condiţionat la 22 - 23 grade Celsius.
Este bine să consumaţi zilnic cel puţin 2 litri de lichide (ceaiuri, iaurt, apă plată), să consumaţi fructe şi legume proaspete. Trebuie să evitaţi să consumaţi bere şi alte băuturi alcoolice sau care conţin coferină deoarece ele favorizează deshidratarea şi reduc rezistenţa organismului la căldură. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau