Caravana „Votez pentru Sănătate” a ajuns la Iași
Dimensiune font:
* „Votez pentru Sănătate” este o inițiativă a societății civile, susținută la acest moment de 30 de organizații - 16 dintre ele sunt asociații de pacienți și ONG-uri, care reprezintă vocea pacienților români * inițiatorii cer „o sănătate nouă” pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene
Coaliția „Votez pentru Sănătate” a organizat, joi, la Iași, o dezbatere publică cu autorități locale, regionale și centrale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică „Votez pentru Sănătate”, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru „Sănătatea Nouă”.
Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Iași și alte județe ale Moldovei, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Iași și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție. „Pacienții români au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, indiferent că vorbim de pacienții din București, Iași sau din alte localități din România, din mediul urban sau rural. Am considerat important să înțelegem cu ce se confruntă în mod real pacienții, medicii, reprezentanții spitalelor, farmaciștii și să găsim soluții împreună cu autoritățile locale, pentru o Sănătate Nouă pentru pacienți”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției „Votez pentru Sănătate”. „Această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români. La nivel local există foarte multe provocări pentru pacienți și medici: de la accesul la îngrijire și educație, costuri mari asociate îngrijirii bolilor, lipsa resurselor necesare la nivelul spitalelor. Milităm pentru găsirea unor soluții și mai ales pentru acces la inovație medicală, la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți, pentru toți pacienții români”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției „Votez pentru Sănătate”.
Evenimentul desfășurat la Iași este cel de-al doilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția „Votez pentru Sănătate” își propune să afle ce înseamnă „Sănătatea Nouă” pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara etc.
În acest moment, în România, 4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB.
Totodată, speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă, de două ori mai puțin față de media europeană.
Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau