Cât costă masa de Paște 2022
Dimensiune font:
Au mai rămas câteva zile până la sărbătorile Pascale şi mulţi dintre noi au început să facă deja listele de cumpărături cu toate alimentele necesare. În timp ce gospodinele deretică prin casă, bărbaţii fac deja turul pieţelor şi supermarketurilor, ca să prospecteze preţurile.
Produsele, fie că vorbim de legume, fructe, carne sau alte alimente s-au scumpit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acum trebuie să scoatem mai mulţi bani din buzunar. Unii se încumetă şi cumpără, alţii spun că vor reveni în zilele următoare. De fapt speră că în apropierea Paştelui vor găsi produse mai ieftine. Toate aceste majorări sunt înregistrate pe fondul unei serioase deprecieri a leului. Anul trecut cu 100 de lei cumpăram două kilograme de carne de miel, o pască şi 10 ouă. Acum, însă putem cumpăra 1 - 1,5 kilograne de miel, o jumătate de pască, un cozonac şi 10 ouă. La un simplu calcul, pentru masa din prima zi de Paşte trebuie să cheltuim cel puţin 600 de lei.
Prețuri uriașe la carnea de miel
Printre cele mai scumpe produse din galantarele marilor magazine sau de pe piaţă este carnea de miel. Un kilogram de pulpă de miel în piaţă costă 54 de lei, iar la supermarket 49-50 lei, cu 30% faţă de anul trecut. Fermierii pun aceste majorări ale preţurilor pe scumpierea gazului, electricităţii dar şi a furajelor. Aflată în piaţă în faţa unui galantar în care preţul pulpei de miel este 54 de lei, o femeie clatină uşor din cap, ridică din umeri şi suspină: „E bună, de calitate bună. Am să revin mâine-poimâine, poate o mai ieftinesc”. La câteva zeci de metri se află un hipermarket. Acolo, preţul unui kilogram de pulpă de miel este 49 de lei. Adică 148 de lei toată halca de carne. Însă nici aşa preţul nu este atractiv. Mult mai interesaţi par a fi cumpărătorii să pună pe masă carne de porc sau de pui. Deşi s-au scumpit şi aceste produse, preţul lor este mult mai mic decât cel al cărnii de miel. „Voi cumpăra o bucăţică de carne de miel, de vreo jumătate de kilogram – un kilogram, de poftă. Restul, cumpărăm carne de pui şi cotlet de porc. E mult mai ieftin”, spune un pensionar care se uită nedumerit la preţurile din galantare.
Oferte cu ouă fierte şi vopsite
A crescut nu doar preţul cărnii de miel, ci şi al ouălor. În galantarele din supermarketuri oferta este variată. La fel şi preţurile. Un cofrag cu 30 de ouă costă între 15 şi 18 lei, funcţie de producător şi mărimea produsului. Sunt şi oferte cu ouă deja fierte şi colorate. Preţul unui cofrag cu 10 astfel de ouă este de aproape 10 lei.
De scumpit s-au scumpit şi lactatele şi brânzeturile. Un kilogram de caş de oaie costă 35 de lei, iar unul de brânză de vaci 30 de lei. În galantarele marilor magazine alimentare preţurile variază între 30 şi 48 de lei.
Printre legumele care s-au scumpit anul acesta sunt şi roşiile. Preţul unui kilogram de roşii variază între 15 şi 40 de lei în pieţele din Iaşi. Vânzătorii au şi o scuză. „Sunt româneşti”, spun ei. La fel de scumpi sunt şi castraveţii în pieţele din oraş. Un kilogram de castraveţi în piaţă costă 15 lei, în timp ce la magazin preţul variază între 9,99 şi 13,99 lei. S-a scumpit şi varza. În piaţă preţul unui kilogram de varză verde este 5 lei kilogramul, însă la supermarket preţurile variază între 3,5 şi 6 lei. Cartofii s-au scumpit şi ei. Preţul unui kilogram de cartofi variază între 2,5 şi 3 lei.
Anul acesta mai scumpi sunt nu doar legumele şi carnea.
Chiar cozonacii, drobul şi pasca, fie că sunt preparate de gospodinele cu experienţă, fie că îi cumpărăm din magazine sau de la cofetari pricepuţi. Astfel, preţul unui kilogram de drob variază între 30 şi 37 de lei, cel de pască variază între 37 de lei, în supermarket, până la 75 de lei kilogramul, dacă îl cumpărăm de la gospodine. Un cozonac cu nucă şi rahat, variază între 25 şi 69 de lei kilogramul. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau