Cazul crimelor din Onești: patru polițiști-șefi, anchetați pentru intervenția dezastruoasă. Speța a ajuns la Parchetul General
Dimensiune font:
Parchetul General are în lucru din 11 decembrie dosarul penal al șefilor din poliție considerați responsabili pentru intervenția ratată în cazul crimelor de la Onești, acolo unde doi angajați au unei firme de electricitate au fost sechestrați apoi uciși de către Gheorghe Moroșanu.
Adrian Cuculis, avocatul familiilor celor două victime – Silviu Isoan și Dan Pătatu – a confirmat pentru Ziare.com că dosarul a plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde procurorii analizează posibilitatea de a prelua cauza în instrumentare.
Este vorba despre dosarul penal în care patru șefi de structuri de poliție sunt urmăriți penal de procurori pentru abuz în serviciu din cauza intervenției eșuate a forțelor de ordine în cazul crimelor de la Onești.
Numele celor patru polițiști nu au fost dezvăluite în mod oficial de către procurori, pe motiv că urmărirea penală nu are caracter public.
Ziare.com a solicitat informații cu privire la stadiul anchetei privind intervenția Poliției, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
„În cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale față de 4 suspecți, șefi de structuri de poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.pen., constând în aceea că, la data de 1.03.2021, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor art. 26 alin. 1 pct. 5 din Legea 2018/2002, dispoziții ce se completează cu procedure operaționale cu caracter intern, nu și-au îndeplinit / ori și-au îndeplinit defectuos obligațiile profesionale de desfășurare a activităților de negociere și de asigurare a intervenției pentru eliberarea victimelor luate ostatice de M.G. (n.r.- Moroșanu Gheorghe), pasivitate care a avut drept consecință privarea de libertate a celor două victime pe o perioadă de aproximativ 6 ore, precum și uciderea acestora de către agresorul înarmat”, se arată în răspunsul PCA Bacău.
Ads
Așadar, PCA Bacău a confirmat că este vorba despre 4 suspecți, șefi de structuri de poliție la vremea comiterii crimelor de către Gheorghe Moroșanu.
Avocatul Adrian Cuculis, cel care reprezintă familiile victimelor, a depus la rândul său o plângere penală împotriva tuturor angajațilot MAI care erau pe „lanțul decizional” la momentul crimelor.
Este vorba despre următorii ofițeri, pe numele cărora familiile celor uciși îi acuză de neglijență în serviciu:
„Coordonarea la fața locului a întregii operațiuni a fost efectuată de către Comisarul-Șef Iuri Mereșan, la momentul respectiv având funcția de Șef-Adjunct al Poliției Onești. Din păcate însă, încă de la debutul acesteia, evaluarea situației a fost vehement eronată, motiv pentru care, în mod evident, nici importanta acordată nu a fost cea cuvenită. Deși existau suficiente probe din care rezultă fără putință de tăgadă caracterul violent al inculpatului, acesta având nenumărate postări în mediul online în care afirmă public faptul că își dorește să se răzbune pentru pretinsa nedreptate ce i-a fost cauzată, ca să nu mai discutăm despre constatările de la față locului, care evidențiau cu ochiul liber atitudinea nevrotică a agresorului și multitudinea de amenințări cu moartea pe care le aducea la adresa celor doi, autoritățile nu erau prea interesate de aceste aspecte. Mai mult, agresorul avea 4 dosare penale, în cadrul cărora se efectuau cercetări cu privire la infracțiuni săvârșite cu violență, unul dintre aceste dosare fiind înregistrat chiar din anul 2021. Cu toate acestea, din relatările martorilor oculari, mai mulți polițiști aflați la față locului, lucrătorii din cadrul poliției aflați la față locului, sub directă coordonare a Comisarului-Șef Iuri Mereșan, erau mai preocupați de glume decât de viață celor două victime.(…) Este mai mult decât evident faptul că cei chemați în ajutorul celor doi muncitori nevinovați, Chestorul Vasile Oprișan, Comisarul-Șef Adrian Tuluc, Comisarul-Șef Cristinel Andrieș și Comisarul-Șef Iuri Meresan, se fac vinovați pentru întreagă desfășurare rușinoasă și defectuoasă a operațiunii de salvare, apreciind în mod ireal de greșit gravitatea situației și mizând, în mod cinic, pe faptul că inculpatul nu se va ține de cuvânt., se arată în plângere.
Ads
Alți ofițeri de rang înalt au fost menționați în plângere pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu:
„Chestorul Alexandru Scurtu, fiind liderul unei Direcții de forță din cadrul IGPR, avea îndatorirea de a acționa în față unui pericol iminent, dar a rămas în pasivitate, alegând însă să coordoneze întreagă activitate operațională telefonic, de la distanță.
Mai mult, conchidem prin prezența asupra întrunirii elementului constitutiv al infracțiunii de Abuz în serviciu prin omisiune și în sarcina domnului Chestor Eduard Miritescu, la acea dată aflându-se la conducerea I.G.P.R., instituție în cadrul căreia SIAS este parte integrantă. Domnul Chestor Eduard Miritescu avea îndatorirea să emită de urgență ordinul prin care Serviciul condus de Chestorul Alexandru Scurtu să demareze acțiunea contra-cronometru pentru salvarea victimelor. Ne punem astfel întrebarea care este cu adevărat scopul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, dacă în față unui pericol iminent, în care viață unor persoane este amenințată în mod clar, evenimentul fiind deja puternic mediatizat în acele momente, nu s-a intervenit conform unicului scop pe care îl are și pentru care a fost înființat”, se arată în plângerea formulată de către familiile celor doi oameni uciși.
Filmul evenimentelor din „apartamentul groazei”
Raportul ITM consemnează pe ore „filmul” evenimentelor care s-au succedat în ziua de 1 martie 2021.
9.30: Inginerul Dan Jitea a mers la apartament pentru a vedea dacă lucrătorii au nevoie de ceva. Aceștia au solicitat unele materiale și un bidon cu apă. Inginerul a stat în apartament până în jurul orei 10.30, după care a plecat la sediul societății.
11.10: Inginerul a fost apelat telefonic de lucrătorul Dan Pătatu care l-a informat că mai sunt necesare unele materiale pe care Jitea Dan a promis că le va aduce la sfârșitul programului sau a doua zi.
11.40: În interiorul apartamentului în care efectuau lucrări de reparații, cei doi lucrători au fost lipsiți de libertate în mod nelegal de către Moroșanu Gheorghe.
11.50: Dispeceratul Poliției Onești a fost sesizat cu privire la faptul că Gheorghe Moroșanu a sechestrat două persoane.
11.51: Inginerul a fost apelat din nou de pe telefonul lucrătorului Dan Pătatu, dar la telefon era un individ care s-a recomandat a fi Moroșanu, care a spus că el este proprietarul apartamentului, adresându-i mai multe amenințări și injurii. Inginerul i-a închis telefonul și a informat-o pe șefa Atelierului electric că la apartament este ceva în neregulă, apoi au sunat la Poliție. Polițiștii le-au comunicat că știu ce se întâmplă și că au trimis în zonă două echipaje.
11.59: Inginerul Jitea Dan l-a apelat telefonic pe Pătatu Dan, dar i-a răspuns același Gheorghe Moroșanu, care a acceptat să i-l dea la telefon pe lucrător. Dan Pătatu i-a spus că a intrat cineva peste ei și îi amenință cu cuțitul. Inginerul l-a informat pe lucrător că Poliția este pe drum.
12.37: Inginerul Jitea Dan, îngrijorat fiind de situația celor doi muncitori, a apelat din nou telefonul lui Dan Pătatu și din nou a răspuns același Moroșanu, care i-a spus că nu-i mai dă pe nimeni la telefon și a început din nou să-i adreseze amenințări și injurii, astfel că inginerul i-a închis telefonul.
12.00: Tehnicianul Ion Spânu a predat la sediul Poliției Onești actele de proprietate ale imobilului
13.50: Tehnicianul s-a deplasat în zona apartamentului, unde a înmânat cheile de rezervă reprezentantului Poliției.
14.08: Poliția a solicitat prezența echipajelor de salvare.
14.21: La locul solicitării a sosit ambulanța, dar echipajele de Poliție și jandarmii au cerut echipajului să rămână în așteptare.
15.55: A sosit și echipajul SMURD, care a rămas în așteptare.
17.00: După epuizarea etapei de negociere și existând date că numitul Moroșanu Gheorghe intenționează în mod cert să agreseze victimele cu un cuțit, lucrătorii SAS-IPJ Bacău au procedat la efectuarea unei pătrunderi tactice, împrejurare în care s-a folosit și armamentul din dotare. În momentul intervenției, după imobilizarea agresorului, s-a constatat că în aceeași locuință sunt prezente victimele Pătatu Dan și Istoan Silviu care au fost înjunghiate de agresorul Moroșanu Gheorghe simultan cu intervenția în forță. S-a constatat că agresorul a folosit scara portabilă cu patru trepte, din dotarea lucrătorilor, pentru blocarea accesului în interior prin poziționarea acesteia între ușă și peretele opus al holului.
Uciși cu multiple lovituri de cuțit, cu lama de 27 cm
Echipajul ambulanței a pătruns în apartament unde în dreptul intrării în sufragerie l-au găsit pe lucrătorul Dan Pătatu cu fața în jos, cu mâinile legate la spate cu un colier de culoare neagră, într-o baltă de sânge, prezentând mai multe plăgi înjughiate.
La două minute de la intervenția primului echipaj, Pătatu Dan a intrat în stop cardiorespirator. S-a aplicat protocolul de resuscitare de către echipajul medical, dar fără rezultate pozitive.
La 18.18, la fața locului s-a declarat decesul lucrătorului Dan Pătatu.
Membrii echipajului SMURD au acordat primul ajutor lucrătorului Silviu Istoan care a fost găsit în apartament, lângă ușa de acces în balcon, în stare de inconștiență, politraumatizat, cu plăgi multiple toracice și braț stâng produse prin înjunghiere. A fost transportat la UPU, preluat la ora 17.15 și a fost consultat la ora 17.16, a fost suspus unei intervenții chirurgicale (…).
La ora 18.10 s-a declarat decesul lucrătorului Istoan Silviu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau