Cea mai dărăpănată unitate de învăţământ din Iaşi va fi reabilitată
Dimensiune font:
Este vorba de Colegiul Vasile Lupu, şcoală cu 166 de ani vechime, care îşi derulează activitatea într-o clădire monument istoric construită acum 131 de ani * şi în trecut au existat alte tentative de salvarea a clădirii, însă, din nefericire, cei din conducerea colegiului au refuzat un parteneriat cu UAIC
Primăria Municipiului Iași pregătește consolidarea și reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. În acest scop, municipalitatea va lansa o procedură de achiziție publică pentru achiziția serviciilor de „Actualizare proiectare documentație tehnico-economică pentru Colegiul Pedagogic Vasile Lupu”. Documentația actualizată este necesară pentru ca proiectul „Refuncţionalizare și reabilitare corp C1 liceu și corp C2 cantină - aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46” să poată fi depus și inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Proiectul presupune efectuarea de lucrări la cele două corpuri de clădire menționate de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, corpuri de clădire degradate și care necesită lucrări de consolidare și reabilitare. Municipalitatea deține o documentație necesară pentru inițierea unor astfel de lucrări, însă aceasta a fost realizată în cursul anului 2018, când valoarea lucrărilor era estimată la 52.615.727,91 lei. Date fiind creșterile de costuri ale materialelor și forței de muncă, documentația trebuie actualizată. Astfel, pentru o sumă de maxim 13.000 lei, fără TVA, proiectantul contractat în urma licitației va trebui să actualizeze, în cel mult trei luni, studiile topografic, geotehnic și de fezabilitate, proiectul tehnic și documentația economică, documentația de execuție a lucrărilor, devizul general și pe categorii etc.
Astăzi, colegiul ar fi fost reabilitat integral
În perioada 2018 – 2020 Primăria Municipiului Iași a finanțat lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii internat a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în valoare totală de peste 6.000.000 de lei, însă conducerea şcolii a direcţionat o parte din bani pentru cumpărarea a 700 de pupitre individuale, investiţie ilogică atât timp cât, în plină pandemie, activitatea didactică s-a desfășurat online, iar în cel de-al doilea doar cu participarea claselor a VIII-a și a XII-a.
O salvare ar fi putut veni prin administrare temporar de către alte unități de învățământ a spaţiilor excedentare. La un moment dat s-a propus ca un spațiu al Școlii Normale să fie dat în administrare, pentru trei ani, Universității „Alexandru Ioan Cuza”, instituție care se confruntă la rândul său cu o criză de spații didactice, în vederea organizării învăţământului preuniversitar. Este de menționat faptul că reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” au vizitat Școala Normală și au propus conducerii unității școlare să renoveze din fonduri proprii spațiul vizat, iar după cei trei ani să îl predea înapoi, fără alte pretenții financiare. Atât directorul, cât și directorul adjunct ai Școlii Normale au refuzat această propunere, lucru nejustificat din punctul de vedere al autorităţilor. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau