Cel mai nou centru medico-social pentru femei a primit numele unei mame eroine
Dimensiune font:
* „Chiar dacă ar fi să mergem în genunchi de aici până la București și nu numai, nu voi mai lăsa ca o mamă să pățească ceea ce a pățit Veronica”, susține preotul ieșean Dan Damaschin
Încă un proiect, pe lângă cele 100 realizate până acum de părintele Dan Damaschin, a prins viață chiar de Ziua Internațională a femeii. Un nou Centru medico-social a fost denumit „Veronica”, după numele unei mame care a plecat recent dintre noi. Veronica a lăsat în urmă 5 copii și un soț, fiind răpusă de o boală nemiloasă.
Părintele Dan Damaschin a pus bazele unui Centru medico-social pentru mame chiar de ziua femeii. Veronica va fi o policlinică cu cabinete din toate specialitățile pentru ca mamele și copiii să fie tratați la nivel înalt. „Veronica nu este doar un nume propriu care are originile în limbile clasice, în greacă și în latină. În greacă ne învață că omul prin credință biruie adevăul, iar în latină, Veronica înseamnă adevăratul chip, care ne duce cu gândul la chipul mântuitorului, ci este și o mamă, simbolul tuturor mamelor noastre care își fac datoria față de societate prin faptul că aduc pe lume mulți copii, copii care cresc și vor ține în spate acest neam. Depășite de problemele de viață, zi de zi, fără asigurare medicală, fără resurse financiare pentru a-și plăti anumite investigații care nu se compensează, sfârșesc precum această femeie care a murit de cancer, lăsând 5 copii”, a declarat Dan Damaschin, preot.
Centrul medico-social pentru familie va asigura asistență medicală gratuită pentru tinerele mame și copiii lor, pentru femeile care nu au asigurare medicală și nici disponibilitatea financiară pentru unele investigații. Mamele marginalizate în familie și în societate vor fi primele care vor beneficia de asistență medicală. „Acolo, femeia va veni cu toată încrederea. Nu-i doar o policlinică, să spunem, va fi locul unde femeii i se va respecta demnitatea și va fi tratată ca o mamă eroină, pentru că asta sunt, sunt mame eroine. Va avea, pe lângă cabinetul firesc de ginecologie, pediatrie, pentru că sunt mulți copii, stomatologie, vom merge pe oncologie, cardiologie. Vom avea o zonă de investigații imagistice. Tot aici vom avea, pe lângă un punct farmaceuitc unde vor putea lua gratuit rețete, vom avea și un laborator de analize și îmi doresc să avem și un centru de consiliere puternic pentru aceste mame”, a mai spus preotul Dan Damaschin.
Centrul va fi realizat în lunile următoare și va fi poziționat în spatele căminului T 17, din zona Tudor Vladimirescu, clădirea fiind achiziționată în rate. „Avem în momentul de față banerul și sigla. Avem un spațiu unde un om cu suflet mare ne-a ajutat să dobândim această clădire, plătind avansul și trebuie să mai plătim ceva din ratele pe care le purtăm în spate și trecem imediat la amenajarea acestui spațiu. Chiar dacă ar fi să mergem în genunchi de aici până la București și nu numai, nu voi mai lăsa ca o mamă să pățească ceea ce a pățit Veronica”, a mai spus preotul Dan Damaschin.
Veronica era din Dăgâța și suferea de cancer de mai bine de 7 ani. Pentru toți cei cinci copii ai săi, care au rămas orfani și locuiesc doar cu tatăl, preotul, împreună cu voluntari și oameni care îi ajută financiar, au început să construiască o casă. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau