Centura ocolitoare a Iaşului, în chinurile facerii!
Dimensiune font:
În mai puţin de două luni se aşteaptă predarea Studiului de fezabilitate * este de aşteptat ca traseul actual propus, ce prevede ocolirea localităţilor Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi, să sufere modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice
La fel ca şi autostrăzile României, proiectul variantei ocolitoare Iași - Est se află, de mai bine de doi ani, în chinurile facerii. Lucrurile se mişcă destul de anevoios, fiind atribuite intervale de timp generoase pentru toate etapele investiţiei. Plecând de la aceste aspecte, este logic demersul făcut de deputatul Alexandru Muraru, care, într-o interpelarte, a cerut oficialilor Ministerului Transporturilor informaţii referitoare la proiect şi la calendarul implementării acestuia. „Care este stadiul actual al procesului de licitaţie pentru proiectarea variantei de ocolire Iaşi – Est şi când prevedeţi că va fi lansată execuţia lucrărilor pentru centură?”, a întrebat parlamentarul liberal.
Potrivit oficililor Ministerului Transporturilor , pe 30 mai 2022 a fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Prefezebilitate şi a Studiului de Fezabilitate. Compania Proiect Construct Regiunea Transilvania a fost desemnată câştigătoarea contractului pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate în cadrul unei licitaţii la care au mai participat trei firme. „Durata este de 18 luni de la data de începere a contractului”, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infratsructurii Rutiere (CNAIR). În cadrul contractului, vor fi prestate următoarele servicii şi se vor fi elaborate cel puţin următoarele documente: Studiu de prefezabilitate; Studiu de fezabilitate; asistenţă tehnică acordată beneficiarului pentru susţinerea Aplicaţiei de Finanţare; asistenţă tehnică acordată beneficiarului pentru procedura de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie lucrări.
După finalizarea Studiului de prefezabilitate va fi demarată etapa de realizare a Studiului de fezabilitate (stabilire traseu în cadrul AMC, realizare investigații de teren etc.), iar ulterior finalizării acestuia și după aprobarea indicatorilor tehnico-economici va fi lansată procedura de licitație pentru Proiectare și Execuție. Conform calendarului realizării investiției, termenele de realizare a serviciilor de proiectare sunt următoarele: 18 septembrie 2023 – predare Studiu de fezabilitate, 18 decembrie 2023 – asistența tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurilor de licitații pentru lucrări și depunerea aplicației de finanțare, 18 ianuarie 2024 – termenul de finalizare a serviciilor.
24 kilometri de drum nou
Varianta Ocolitoare Iași Est va tranzita comune limitrofe ale Iaşului și va face legătura dintre DN24 (dinspre Vaslui) cu traseul autostrăzii A8 (centura nord a Iaşului). Tronsonul are 29 km, dintre care 24 km reprezintă traseu nou, iar 5 km se suprapun cu DN24 şi ar urma să fie modernizaţi. Conform CNAIR, acest proiect ar elimina blocajele de trafic la intrarea/ieșirea din localitate și ar crește viteza de deplasare în afara localităților. Lucrările propuse în cadrul proiectului sunt: realizare a 29 km de drum național din care 24 km de drum nou, 5 noduri rutiere cu Autostrada A8, reabilitarea a 5 km de drum național, pod peste calea ferată şi două poduri peste Jijia Veche respectiv Jijia/Bahlui. Actualul traseu propus - care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau