Cetatea de Scaun a Sucevei, redeschisă pentru vizitare. A fost construită de Petru I Mușat și fortificată de Ștefan cel Mare
Dimensiune font:
Cetatea Sucevei a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Ansamblul arhitectonic medieval a fost consolidat şi completat în perioada 2011-2015, fiindu-i redat aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi strălucirea princiară din trecut.
Podul de acces către cetate a fost refăcut FOTO Muzeul Național al Bucovinei
„Începând cu 1 martie 2024, redeschidem Cetatea pentru vizitare! Ca în povești, ne-am dat peste cap și am terminat podul cel nou al Cetății de Scaun a Sucevei (mulțumim oștirilor de dăruiți lucrători care pun piatră lângă piatră și fir de nisip lângă fir de nisip). Etapa a doua de restaurare a cetății continuă, lucrările care se execută în Șanțul de Apărare și la zidurile cetății nu influențează procesul de vizitare! Cetatea este și mai spectaculoasă cu armura de schele din lemn ce o înconjoară!”, a transmis Muzeul Național al Bucovinei.
Programul de vizitare va fi de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-20.00, ultima intrare fiind ora 19.00. Programul de ghidaj va fi între orele 10.00 și 18.00, cu precizarea că ultimul ghidaj va începe la ora 17.00.
Podul de acces în Cetatea de Scaun a Sucevei a fost închis pe 5 februarie 2024, pentru o lună, pentru efectuarea unor lucrări de restaurare.
Cetatea este înconjurată în prezent de schele FOTO Muzeul Național al Bucovinei
În continuare se desfășoară lucrări de consolidarea zidurilor de apărare, se fac plombări cu piatră, chituiri, subzidiri, se lucrează la contraescarpă, pe șanțul exterior care este fortificat, urmând ca la final să fie amenajată o expoziție permanentă.
În total, suma alocată pentru acest al doilea proiect de restaurare este de aproape 4,1 milioane de euro, fără TVA.
Construită de Petru I Mușat
Cetatea de Scaun a Sucevei este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava (în nord-estul României). Ea este localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 metri față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei.
Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman.
Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.
Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare.
Cetatea Sucevei a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul unui vast proiect cu finanțare în perioada 2011-2015, „redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut”.
<Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau