Chirica a trecut granița, în Ucraina
Dimensiune font:
* primarul Mihai Chirica, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle și părintele Dan Damaschin s-au deplasat, cu cinci autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași, în orașul Cernăuți, din Ucraina, pentru a dona toate produsele colectate în punctele din oraș * autoritățile locale și administrative ale județului Iași se vor reuni la începutul acestei săptămâni pentru a găsi noi soluții de sprijinire a refugiaților din Ucraina
Identificarea de noi spații de cazare, alocarea de fonduri sunt pe lista priorităților în următoarea perioadă. Deja un prim pas a fost făcut în rândul campaniei „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”. Primarul Mihai Chirica, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle și părintele Dan Damaschin s-au deplasat, cu cinci autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași, în orașul ucrainean Cernăuți, pentru a dona toate produsele colectate în punctele din oraș.
„Mulțumesc Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași pentru profesionalismul și implicarea cu care fac o muncă atât de grea, dar atât de necesară în aceste vremuri grele pentru poporul ucrainean! Vă mulțumesc, dragi ieșeni, pentru solidaritatea de care dați dovadă și pentru mobilizarea exemplară cu care veniți în sprijinul refugiaților de război din Ucraina! Vă îndemn să vă implicați în continuare pentru cei care suferă și au nevoie de noi!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Consiliul Județean Iași se va reuni într-o ședință extraordinară. Consilierii județeni vor supune votului trei proiecte prin care se oferă sprjin în gestionarea crizei umanitare provocate de conflictul din Ucraina. Un proiect de hotărâre se referă la darea în administrare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi a doua spaţii situate la parterul şi demisolul Centrului Expoziţional Moldova în vederea realizării unui hub logistic. Va fi supus, de asemenea, aprobării plenului un protocol de colaborare între Consiliul Județean Iași și Crucea Roșie din România, Filiala Iași pentru a desfășura campania „Umanitatea nu are granițe”. În baza acestui protocol va putea fi organizat un centru de colectare a donaţiilor pentru cetăţenii ucraineni.
„Parteneriatul dintre autorități și societatea civilă trebuie să fie acum mai puternic decât oricând pentru a putea depăși această criză umanitară care este pur și simplu sfâșietoare. Copii, mame, bătrâni au nevoie de ajutorul nostru și nu îi putem lăsa în urmă. Este datoria noastră umană să facem tot ce putem pentru a-i ajuta”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.
Identificarea de noi spații de cazare
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat o primă listă a spatiilor temporare de cazare identificate la nivelul județului Iași pentru refugiații din Ucraina. Lista cuprinde inclusiv săli de sport și cămine culturale puse la dispoziție de autorități locale.
„Sălile de sport, de exemplu, nu au fost încă amenajate și vor fi utilizate doar în situațiile în care va fi nevoie de cazarea unui grup compact mare ca număr de persoane sau dacă spatiile amenajate deja nu mai au locuri disponibile. Urmează ca în zilele următoare lista să fie completată și cu alte spații care ar putea fi utilizate pentru cazarea refugiaților din Ucraina, în funcție de datele existente pe platforma guvernamentală Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, au transmis autoritățile.
Pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, în doar 24 de ore au intrat în total 2.495 de autoturisme, cu 9.316 persoane, din care 3.629 ucraineni. De asemenea, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Iași - Feroviar au intrat în total 1.148 de persoane, din care 497 ucraineni, în 6 trenuri.
O parte din primăriile din județul Iași s-au mobilizat pentru a primi primii refugiați. Peste 3.500 de cetățeni ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore prin Punctul de trecere a frontierei Sculeni, aflat în comuna Victoria.
„Primăria s-a mobilizat exemplar și a organizat un centru de cazare cu 30 de locuri, pentru a prelua o parte dintre persoanele care intră în România pe la Vama Sculeni. Momentan, nu există solicitări de cazare, dar este important ca autoritățile locale să fie proactive și pregătite pentru a susține criza umanitară care este abia la început”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Și în comuna Plugari autoritățile locale vor să amenajeze în căminul cultural un spațiu de cazare a refugiaților.
O nouă rută de tren destinată refugiaţilor din Ucraina
Primul tren care a plecat sâmbătă din oraşul Căuşeni, Republica Moldova, a ajuns duminică dimineaţă la Iaşi, cu 516 persoane. Cei mai mulţi călători sunt transfugi ucraineni, 410, urmaţi fiind de 88 cetăţeni de azeri, 10 armeni, trei sirieni, doi georgieni, un bulgar, un român şi un cetăţean din Tadjikistan.
Începând de duminică, este disponibilă o nouă rută de tren destinată refugiaţilor din Ucraina, pe traseul Căușeni – Iași. Trenurile circulă din Căuşeni de la ora 20.24, la Gara Socola din Iaşi, la ora 06,24. Retur, de la Iaşi pleacă de la ora 08,52 şi ajunge la ora 18,02 la Căușeni. Ruxandra CAȘU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau