Cinci vieţi salvate de o persoană aflată în moarte cerebrală
Dimensiune font:
Există viaţă şi după moarte. O familie a reuşit să treacă de propria durere şi să doneze organele persoanei dragi aflate în moarte cerebrală. Astfel, cinci persoane aflate în suferinţă au primit o nouă şansă la o viaţă normală în urma transplanturilor de organe şi de cornee făcute de medicii ieşeni.
Trei dintre intervenţii au fost făcute deja, cele de rinichi şi ficat. Alte două urmează a fi făcute în cursul zilei de astăzi. „Prin bunăvoinţa familiei unui pacient, decedat în urma unui AVC, la Spitalul Clinic de Urgenţă Prof.Dr.N. Oblu Iaşi, s-a făcut o intervenție de prelevare de organe şi ţesuturi. Realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune un efort deosebit şi o concentrare de resurse umane semnificativă. Ca întotdeauna, cu profesionalism şi responsabilitate, echipa ATI şi de coordonare a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, formată din dr. Ecaterina Olaru şi dr. Anca Rotaru au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon pentru ficat, dr. Cirpian Vasiluță şi dr. Mihai Zabara, şi cornee, prof.dr. Camelia Bogdănici, şi ale Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, dr. Daniel Andone şi dr. Mihai Savin”, a spus dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.
Un rol important în realizarea cu succes a intervențiilor de transplant îl au și specialiştii de la laboratorul condus de prof. dr. Petru Cianga, precum și gastroenterologii conduşi de dr. Irina Gîrleanu. „Mulţumim familiei pentru bunătatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul lor atât de mulţi alţi oameni. Mulţumim românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă”, a spus dr. Raluca Neagu.
Transplanturile de rinichi au fost realizate în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Un bărbat și o femeie sunt cei care au primit rinichii donatorului. Cei doi se aflau de mult timp pe lista de așteptare pentru un organ sănătos. Femeia este o fostă angajată a spitalului Parhon.
Bărbatul are 65 de ani, este din Roman, și de cinci ani făcea ședințe de dializă, fiind cunoscut cu afecțiune cronică de rinichi. Femeia are 51 de ani, iar din 2010 se afla în program de dializă. În urmă cu 12 ani, înainte să fie diagnosticată, femeia lucra la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași ulterior fiind nevoita sa se pensioneze medical. „Acum 12 ani lucra la noi la spital, făcea parte din personalul medical auxiliar, apoi s-a pensionat, iar acum a primit o nouă șansă de la același spital. A mai fost chemată de două ori pentru realizarea testelor de compatibilitate, iar acum a fost, din fericire, o șansă pe care a avut-o”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Șase pacienți aflați pe lista de așteptare, chemați în vederea evaluării
În total, au fost chemați șase pacienți aflați pe lista de așteptare în vederea evaluării de către o echipă medicală pentru a stabili dacă sunt compatibili pentru această intervenție.
Din echipa de prelevare a rinichilor au făcut parte medicii Daniel Andone și Mihai Savin. Intervențiile de transplant au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și au fost realizate de echipa chirurgicală condusă de dr. Adelina Miron şi dr. Cornel Moroşanu, cu sprijinul celor de la Anestezie și Terapie Intensivă, dr. Monica Codreanu și dr. Laura Nicolescu, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic.
În primele trei luni ale acestui an au fost realizate 15 intervenții de transplant de rinichi la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Zece dintre acestea au fost realizate în urma prelevării de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală, iar alte cinci de la donatori vii. „Este o medie care dovedește o intrare într-un fel de normalitate și într-un circuit de funcționare aproape de parametri de dinainte de pandemie. Acest lucru este încurajator pentru pacienții aflați pe lista de așteptare din zona Moldovei”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Ficatul a fost transpantat unui pacient aflat în stare critică. Pentru el a însemnat o nouă şansă la viaţă. Intrevenţia a fost realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași de către echipa chirurgicală condusă de prof.dr. Cristian Lupaşcu, alături de echipa ATI, condusă de Dr. Mihaela Blaj.
La Clinica de Oftamologie din cadrul Spitalului „Sf Spiridon” din Iaşi au fost efectuate două transplanturi de cornee. Donatorul este aceeaşi persoană care, în moarte cerebrală fiind, a salvat mai multe vieţi după ce familia a fost de acord cu prelevarea organelor. Transplantul de cornee a fost făcut de o echipă condusă de prof dr Dorin Chisăliţă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau