Cine (mai) votează bugetul propus de primarul Mihai Chirica?
Dimensiune font:
Liberalii ieşeni consideră că, în acest moment, prioritar pentru oraş este votarea bugetului local * în acest sens, Biroul Politic Local al PNL Iași l-a mandatat pe viceprimarul Daniel Juravle, alături de doi consilieri locali, să identifice căile prin care bugetul pe anul în curs să fie expresia voinței unui număr cât mai mare de consilieri locali * votul consilierilor social-democraţi va depinde de numărul amendamentelor pe care majoritatea PNL-PMP-Cezar Baciu va fi dispusă să le accepte, în timp ce USR, cel mai probabil, nu va susţine proiectul de buget, anunţând deja că fac demersuri pentru organizarea unui referendum care să conducă la demiterea primarului Chirica
Ultimele evenimente din Palatul Roznovanu, apărute cu câteva zile înainte de şedinţa plenului CL Iaşi în care va fi analizat bugetul Iaşului (11 februarie) au făcut subiectul unor analize în cadrul Biroului Politic Local al PNL Iași. Astfel, analizând propunerea de buget lansată în dezbatere, Biroul Politic Local al PNL Iași a mandatat grupul de consilieri locali liberali să sprijine adoptarea lui și să identifice căile prin care acesta să fie expresia voinței unui număr cât mai mare de consilieri locali. „Iașul are nevoie ca energiile constructive să se adune pentru a putea fructifica cât mai bine oportunitățile de dezvoltare ce se deschid înainte, inclusiv cele care țin de PNRR. Experiența anului trecut, când municipiul Iași a pierdut aproape 5 luni prin neaprobarea la timp a bugetului local, a arătat că astfel de accidente au darul de a influența profund negativ execuția secțiunii de dezvoltare a acestuia”, spun liberalii ieşeni.
Cei care au fost desemnaţi să poarte negocieri cu aleşii locali ai celorlalte partide sunt viceprimarul Daniel Juravle, alături de liderul de grup, Ciprian Bostan și de președintele Comisiei Economice din Consiliul Local, Alin Andrieş. „Spre deosebire de alte municipii similare ca mărime, Iașul a reușit să gestioneze onorabil două sisteme vitale: cel de producere a energiei termice și transportul public. Acest lucru se vede în sondaje dar și în mărimea sumelor alocate prin buget. Acestea trebuie sprijinite în continuare dar avem de adus în prim plan și proiectele pentru infrastructura urbană care sprijină mobilitatea, pentru rețeaua de parcări, proiectele din sănătate și educație precum și proiectele de mediu sau de digitalizare a serviciilor publice. Facem un apel la înțelepciunea tuturor grupurilor de consilieri și sper să înțeleagă că anvelopa bugetului local este una limitată de mărimea veniturilor estimat a fi colectate, iar reluarea competiției de anul trecut pe cât de multe și frumoase amendamente se depun, nu are cum să fie una de bun augur” a declarat președintele PNL Municipiul Iași, Marius Dangă.
PSD Iaşi cere liberalilor să se delimiteze de actualul primar
Rămâne de văzut cine va strânge mâna întinsă de liberalii ieşeni. Din reacţiile apărute după ce primarul Iaşului a fost pus sub control judiciar, o colaborare la nivel local între PNL şi PSD este pusă sub semnul îndoielii. Bogdan Crucianu, liderul de grup al consilierilor municipali din CL Iaşi spune că administrația ieșeană s-a decredibilizat la nivel local și național, din cauza nenumăratelor decizii luate de aparatul de specialitate al primarului, iar comunitatea a fost slab reprezentată la nivel național de un edil cu probleme penale care nu s-a putut bucura de susținerea cuvenită Iașului, de la București. „Ieșenii au suferit periodic dezamăgiri, odată cu creșterea numărului scandalurilor și, nu în ultimul rând, al descinderilor și anchetelor de la Palatul Roznovanu. Nu ne rămâne decât să administrăm cât mai bine cu putință această comunitate, să fim transparenți și să punem nevoile omului de rând în mijlocul oricărei decizii. În timp ce justiția își va face treaba și va stabili dacă liberalul este sau nu vinovat, întreaga echipă din CL Iași trebuie să îndrepte, prin muncă și responsabilitate, imaginea Iașului”, spune acesta. În schimb, fostul lider de grup, devenit între timp secretar de stat în Guvernul Ciucă, vorbeşte despre retragerea sprijinului politic pentru primarul Mihai Chirica. „PNL, partidul care l-a susținut pentru poziția de primar, trebuie să se delimiteze de acesta până la finalul anchetei, pentru că Iașul pierde, iar orașul nostru merită mai mult”, crede Bogdan Balanişcu.
Anul trecut, social-democraţii ieşeni au formulat peste 100 de amendamente, dintre care doar jumătate au fost puse în aplicare.
Referendum pentru demiterea lui Chirica
În schimb, consilierii USR sunt mult mai tranşanţi. Sâmbătă, aceştia au anunţat că vor demara o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Mihai Chirica. „Cerem alegeri anticipate! Vrem să scăpăm orașul de această rețea de corupție care a capturat Primăria!
În timp ce Chirica și clica din jurul lui s-au îmbogățit, Iașul a rămas restanțier la proiectele de care avem atâta nevoie pentru decongestionarea traficului, reducerea poluării, modernizarea școlilor sau rezolvarea problemei parcărilor”, spun reprezentanţii USR Iaşi. Pentru ca referendum de demitere să poată avea loc, USR va trebui să strângă 82.000 de semnături.
Indiferent de aceste opinii, sunt mari şanse ca bugetul local să fie adoptat. În acest moment, împreună cu voturile consilierilor PMP şi al viceprimarului Cezar Baciu, liberalii ieşeni mizează pe 14 voturi dintr-un total de 27. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau