Cinematografele ieșene, pregătite să reintre în circuitul cultural
Dimensiune font:
Cele patru cinematografe ieșene beneficiază în prezent de ample lucrări de reabilitare și modernizare, în cadrul unui proiect inițiat de municipalitate care vizează tranformarea și extinderea activității lor.
După finalizarea lucrărilor, Cinematografele „Victoria”, „Republida”, „Dacia” și „Tineretului”, preluate în proprietatea publică a Primăriei în anul 2017, în urma procesului cțștigat împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF), vor fi racordate din nou la viaţa culturală şi artistică a oraşului. Astfel, Cinematograful „Victoria”, cu o capacitate de peste 900 de locuri, urmează să se transforme într-un spaţiu multifuncţional, care să găzduiască manifestări culturale diverse, printre care şi concertele Filarmonicii „Moldova” sau pe cele ale Operei Naţiomale Române Iaşi (ONRI). „După modernizarea sălii de spectacole și a foaierului, racordarea la rețeaua de energie termică, refacerea instalațiilor și reabilitarea fațadei principale, în prezent se lucrează la fațada dinspre strada Arcu, noi investiții urmând a fi făcute în sistemul de climatizare și amenajarea acoperișului”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În ceea ce priveşte Cinematograful „Republica”, acesta va fi, mai întâi, consolidat şi reabilitat din punct de vedere al structurii de rezistenţă, grav afectată în acest moment, după care se va trece la modernizarea sălii de spectacole, care în final va fi destinată exclusiv proiecţiei filmelor de artă. „Aceste două cinematografe centrale trebuie să-şi păstreze scopul principal pentru care au fost create, cel de cinematograf, dar fără să a uita faptul că în prezent, Iașul dispune de o activitate artistică intensă. Teatrul şi Opera se joacă cu casa închisă. Asta e partea bună, dar pe de altă parte nu mai lasă loc de manevră pentru a aduce şi alţi spectatori care ar putea gusta și un alt gen de act artistic. Cele două săli (de la Cinematografele Victoria și Republica – n.r.) ar putea reprezenta spaţiile ideale pentru rezolvarea acestui lucru. Avem o situație critică cu Filarmonica din Iaşi care, din păcate, concertează mai mult în mall, într-o sală care nu este deloc dedicată acestor genuri de spectacole. Cred că Cinematograful Victoria ar putea reprezenta cu adevărat, în acest moment, o salvare a activităţii Filarmonicii”, a mai spus edilul.
Cinematograful „Dacia”, transformat în „Ateneul copiilor”
Chirica susține că lucrările de reabilitare și modernizare a Cinematografului „Dacia” decurg conform graficului. „În cursul lunii februarie a acestui an au început și lucrările de modernizare și transformare a Cinematografului Dacia, cu o capacitate de 250 de locuri, construit în perioada 1984-1987, într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici, denumit Ateneul copiilor. Și tot la începutul acestui an am semnat și autorizația de construire necesară lucrărilor de reabilitare arhitecturală şi funcţională a Cinematografului Tineretului” de pe strada Lăpușneanu, care va fi refăcut sub o formă apropiată de cea a Coloseului Bragadiru (imobilul original construit pe amplasamentul actual în anul 1905 – n.r.)”, a anunțat primarul Mihai Chirica.
După preluarea în proprietate publică, cele patru cinematografe au fost trecute de Primărie în administrarea directă a Ateneului Național din Iași.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau