Cinematografele ieşene vor fi redate publicului
Dimensiune font:
Continuă cursa contra-cronometru pentru revitalizarea cinematografelor „Victoria”, „Republica”, „Dacia” și „Tineretului” * „Ministerul Culturii își dorește tare mult ca ideea noastră să prindă contur și cele 15 milioane de euro pe care ei l-au luat pentru un sediu al Operei să fie investiți în Cinematograful Trianon, să fie transformat în sală de spectacole și concerte”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național Iași.
Rând pe rând, toate cinematografele care sunt în propietatea Primăriei Municipiului Iași și adminitrate de către Ateneul Național își continuă planul de renovare.Proiectul Cinematografului „Tineretului” prevede aducerea clădirii la arhitectura inițială din 1905, loc în care a funcționat fostul Coloseu „Bragadiru”. „Pe 1 februarie se încheie un apel de proiecte la Institutul Național al Patrimoniului, iar acolo, așa cum bine se știe, am avut un proiect câștigat pentru Cinematograful Tineretului, pe care l-am dus la bun final. Acum trecem la faza de proiect tehnic și ne dorim tare mult să facem acest proiect tot alături de INP. Săptămâna viitoare vom avea o vizită la București, la Ministerul Culturii și o întâlnire cu cei de la INP ca să vedem pașii concreți în care putem să mergem pe această linie cu Cinematograful Tineretului”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național Iași.
Proiectul de reabilitare și modernizare a Cinematografului „Dacia” din cartierul Alexandru cel Bun ajunge la valoarea de 2,6 milioane de euro. Sala de cinema ar urma să devină una multifuncțională, în care să se permită desfășurarea de spectacole de teatru, muzică și dans. „La Cinema Dacia domnul primar a lansat publică inițiativa că cel târziu la finalul lunii februarie va fi lansată licitația. Acolo sursa de finanțare este asigurată de către acel împrumut pe care Primăria l-a luat. Inclusiv aproape de Crăciun am făcut acolo renovări. Acum, în ianuarie, o să vedeți toată fațada schimbată, deoarece este un proiect de pe un an pe altul și am reușit să obținem toate aprobările”, a declarat Andrei Apreotesei.
Autoritățile speră ca Cinematograful „Victoria” să fie redeschis pentru public începând din luna septembrie 2022. „La ora actuală, absolut toată documentația pentru Cinematograful Victoria, adică transformarea lui din cinematograf în sală de spectacole și concerte, tot dosarul este terminat, tot proiectul tehnic, avem tot ceea ce ne-au mai cerut cei de la ISU. Marea noastră bucurie și speranță este ca pe 1 septembrie să putem redeschide și reda publicului sala de spectacole”, a mai spus managerul.
Ateneul vrea banii destinaţi Operei
Un alt obiectiv deosebit de important pentru cultura și istoria Iașului este Cinematograful „Trianon” (fost „Republica”), care se va reface după schiţele iniţiale. Restaurarea va costa aproximativ 28 de milioane de lei, conform documentației tehnice. „Cinematograful Republica sau Trianon, așa cum îl știe toată lumea, probabil, va face obiectul discuției noastre pe care o vom avea la minister, fiindcă Ministerul Culturii își dorește tare mult ca ideea noastră să prindă contur și cele 15 milioane de euro pe care ei l-au luat pentru un sediu al Operei să fie investiți în Cinematograful Trianon, să fie transformat în sală de spectacole și concerte. Trebuie să vedem acum cadrul legal și disponibilitatea celor care au dat banii fiindcă banii au fost alocați pentru o clădire nouă dar sub nicio formă nu poți să faci o clădire nouă de Operă cu 15 milioane de euro”, a conchis Andrei Apreotesei. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau