CJ scoate din intravilan centura ușoară a Iașului
Dimensiune font:
* consilierii județeni sunt chemați să aprobe, săptămâna aceasta, trei proiecte de hotărâre cu privire la trecerea unor loturi de drum din domeniul public al comunelor Bârnova, Horlești și Lețcani în domeniul public al judeţului Iaşi
Centura ușoară de ocolire a municipiului Iași presupune reabilitarea și modernizarea a peste 73 de kilometri de drum județean și va străbate comunele Popricani, Rediu, Lețcani, Horlești, Voinești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești și Holboca. Deoarece termenul pentru implementarea proiectului este de doar 17 luni (până la data de 31 decembrie 2023), inclusiv finalizarea lucrărilor, firma proiectantă a solicitat autorităților să treacă în administrarea județului anumite porțiuni de drumuri pentru a putea trece la faza următoare a studiilor de fezabilitate. Pentru a face acest pas, consilierii județeni sunt chemați să aprobe, săptămâna aceasta, trei proiecte de hotărâre cu privire la trecerea unor loturi de drum din domeniul public al comunelor Bârnova, Horlești și Lețcani în domeniul public al judeţului Iaşi. „Aș vrea să le spun tuturor ieșenilor că în 2024-2025 vom avea o Centură ușoară de ocolire a municipiului Iași. Practic, prin acest acest proiect vom reabilita și moderniza aproximativ 73 de kilometri de drumuri care vor asigura o mai bună mobilitate locuitorilor și vor aduce dezvoltare economică. Împreună cu proiectantul vrem să identificăm posibilitatea ca prin anumite sectoare de drum să nu mai traversăm intravilanul localităților. Pe lângă beneficiile aduse comunităților din zona metropolitană, Centura uşoară va contribui la fluidizarea traficului în municipiul Iaşi şi implicit va avea un impact pozitiv asupra calităţii aerului”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
Conform documentației tehnice, centura se va suprapune pe următoarele sectoare de drumuri județene și comunale: DJ248B Vânători - Lețcani în lungime de 16,32 kilometri, DC26B Lețcani - Voinești în lungime de 16,573 kilometri, DJ 248A Voinești în lungime de 2,21 kilometri, DJ 248F Voinești – Mânjești - Budești în lungime de 6,007 kilometri, DJ 248C Budești - Piciorul Lupului - Ciurea în lungime de 10,486 kilometri, DJ 248D Ciurea – Bârnova - Tomești - Holboca în lungime de 19,069 kilometri, DJ 249 A Limita municipiul Iași - Holboca (intersecția DJ 248D) în lungime de 2,415 kilometri.
Drumuri comunale transformate în drumuri județene
La această dată se desfăşoară lucrările de proiectare a obiectivului de investiție. „Cu această ocazie s-a constatat că anumite porțiuni ale centurii uşoare traversează unele drumuri comunale. Având în vedere că investitorul este județul Iaşi - Consiliul Judeţean Iaşi, pentru a putea fi alocate fonduri pentru implementarea proiectului este necesară trecerea din domeniul public al comunei Bârnova în domeniul public al județului Iaşi a trei tronsoane de drum în lungime totală de 3,213 km”, se arată în proiect.
Cele trei tronsoane de drum, în lungime totală de 3,213 km, identificate de firma de proiectare sunt poziționate pe Strada Traian Vuia (intersecție DJ 247A - Strada Apostol Petru) în lungime de 1,439 kilometri, Strada Apostol Vuia (intersecție Strada Traian Vuia - intersecție Strada Schit Tărăta) - în lungime de 0,887 kilometri și Strada Schit Tărăta (intersecție Strada Apostol Petru - limită de proprietate municipiul Iaşi) - în lungime de 0,887 kilometri.
În data de 13 iulie, proiectantul a predat Consiliului Județean Iași tema de proiectare revizuită, în care a fost prezentat traseul final al viitoarei centuri de ocolire a municipiului Iași. Pentru a putea fi alocate fonduri pentru implementarea proiectului este necesară trecerea din domeniul public al comunei Horleşti în domeniul public al judeţului Iaşi a tronsonului de drum identificat cu indicativul DC Scopoşeni intersecţie DJ 248A (intersecţie DC 26B-Bogdăneşti- intersecţie DJ 248A) în lungime de 5,485km.
Totodată, s-a identificat un tronson de drum din comuna Leţcani DC 26B Leţcani - Scopoşeni (intersecţie DN 28-Scopoșeni) care trebuie să treacă în adminitrarea județului. Este vorba de o porțiune de drum cu o lungime de 7,735 kilometri. Finanţarea pentru documentaţiile tehnico - economice ale viitoarei Centuri ușoare de ocolire a municipiului Iași a fost obţinută în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau