CJAS a aplicat peste 1.000 de sancțiuni cadrelor medicale ieșene!
Dimensiune font:
* mai mulţi medici de familie din judeţ au fost amendaţi aspru, printre motive aflându-se încălcarea condiţiilor de prescriere a medicamentelor sau raportarea de servicii medicale pentru persoane decedate * la fel au stat lucrurile și în spitale, dar și la ceilalți furnizori de servicii medicale, totalul amenzilor acordate de Casa Judeţeană de Sănătate anul trecut depășind 2 milioane de lei
Nici medicina pare să nu mai fie ce era odată. Dacă mulţi medici îşi practică meseria cu dăruire şi pasiune, sunt şi cazuri la polul opus. Alții, nu respectă programul, încalcă normele contractuale, cât și pe cele de conduită morală. Asta reiese dintr-un document al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, care arată că pe anul 2021 au curs neregulile, dar și amenzile la furnizorii de servicii medicale.
Concret, în cadrul a 517 acțiuni de control efectuate, s-au făcut verificări la 1.872 de furnizori și s-au acordat sancţiuni în valoare totală de 2.126.290 lei. Mai exact, aproape 80% din furnizorii controlați au fost descoperiți cu nereguli și sancționați, ceea ce înseamnă că foarte puțini mai sunt cei care își fac meseria cum trebuie.
Medicii de familie, în topul neregulilor
Nu mai este o necunoscută faptul că mare parte din medicii de familie fac ce doresc. Pe lângă nerespectarea programului, înscrierea asiguraților pe listele lor fără cerere de transfer, rețete și concedii medicale acordate „după ureche”, unii au ajuns să deconteze servicii și pentru morți. Potrivit documentului CJAS, în 2021, au fost verificați 949 furnizori din domeniul asistenței medicale primare și au fost acordate 873 de sancțiuni, în valoare de peste 600.000 de lei. „Principalele nereguli au fost rețete prescrise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, raportarea de servicii medicale acordate după data decesului asiguraților, înscriere pe lista de capitație fără cerere de transfer, eliberare de certificate de concedii medicale fără respectarea OUG158/2005, nerespectarea programului de lucru, solicitarea la plată a stimulentului de risc pentru persoane care nu se încadrau în categoria personalului medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar sau pentru persoane care nu au activat în timpul stării de urgență pentru că au avut contractul de muncă încetat sau se aflau în concediu medical”, se arată în documentul transmis de CJAS Iași.
Cam aceleași nereguli au fost făcute și de ceilalți furnizori verificați, nerespectarea programului de lucru fiind o constantă în toate domeniile.
În spitale, pe lângă asta, s-au acordat, de asemenea, sancțiuni pentru rețete prescrise fără a se respecta prevederile legale, concedii medicale eliberate fără respectarea legislației și altele. „În domeniul asistenței medicale spitalicești, au fost 124 de furnizori controlați, 77 de sancțiuni acordate, iar valoarea acestora a fost 1.183.762,04 lei”, se mai arată în document.
Printre neregulile grave s-au mai numărat, spre exemplu, la domeniul îngrijirii medicale la domiciliu, raportarea de servicii acordate la domiciliu pe numele unor persoane decedate, iar în domeniul asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru medicină fizică și de reabilitare, unii furnizori au raportat proceduri de kinetoterapie în condițiile în care nu au angajat personal de specialitate. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau